Ο ασθενής πριν του τοποθετηθεί το τεχνητό καρδιακό μόσχευμα έπασχε από καρδιακή ανεπάρκεια στο τελικό στάδιο
Ο πρώτος ασθενής στον οποίο τον περασμένο Δεκέμβριο τοποθετήθηκε μια τεχνητή καρδιά από τη γαλλική εταιρεία CARMAT, πέθανε, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το νοσοκομείο όπου έγινε η επέμβαση.
Ο 76χρονος άντρας με την τεχνητή καρδιά πέθανε την Κυριακή, 75 ημέρες μετά την επέμβαση, ανακοίνωσε το Ζορζ Πομπιντού Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο στο Παρίσι, προσθέτοντας ότι η αιτία του θανάτου δεν μπορεί να εξακριβωθεί με βεβαιότητα επί τους παρόντος.
Η ανακοίνωση πρόσθεσε ότι μια σε βάθος ανάλυση των ιατρικών και τεχνικών δεδομένων που συγκεντρώθηκαν από την κατάσταση του ασθενούς θα χρησιμοποιηθούν για να διαπιστωθεί η αιτία του θανάτου.
Ο ασθενής πριν του τοποθετηθεί το τεχνητό καρδιακό μόσχευμα έπασχε από καρδιακή ανεπάρκεια στο τελικό στάδιο και οι γιατροί του έδιναν μόνο λίγες εβδομάδες ή ημέρες ζωής. «Οι γιατροί που εμπλέκονται άμεσα στην μετεγχειρητική φροντίδα επιθυμούν να τονίσουν την αξία των διδαγμάτων από την πρώτη κλινική δοκιμή, σε σχέση με την επιλογή του ασθενή, την παρακολούθησή του, την πρόληψη και τη θεραπεία των δυσκολιών που αντιμετωπίστηκαν», ανέφερε ανακοίνωση του Ζορζ Πομπιντού Ευρωπαϊκού Νοσοκομείου.
«Η CARMAT επιθυμεί να αποτίσει φόρο τιμής στο θάρρος και τον πρωτοποριακό ρόλο του ασθενούς και της οικογένειάς του, καθώς και την αφοσίωση της ιατρικής ομάδας», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. Ο ίδιος τόνισε ότι είναι πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με την τεχνητή καρδιά CARMAT σε αυτό το στάδιο.
Οι βιοπροσθετικές συσκευές αυτού του τύπου έχουν σχεδιαστεί για να αντικαταστήσουν την πραγματική καρδιά για περίπου πέντε χρόνια, «μιμούμενες» το έργο της φύσης χρησιμοποιώντας βιολογικά υλικά και αισθητήρες. Ο στόχος είναι να βοηθηθούν χιλιάδες ασθενών που πεθαίνουν κάθε χρόνο σε αναμονή ενός δότη, ενώ σύμφωνα με τους εμπνευστές της τεχνητής καρδιάς μειώνονται και οι παρενέργειες που σχετίζονται με τις μεταμοσχεύσεις.
Τρεις ακόμη ασθενείς στη Γαλλία με καρδιακή ανεπάρκεια σε τελικό στάδιο αναμένεται να δεχθούν το τεχνητό μόσχευμα. Η κλινική δοκιμή θεωρείται επιτυχημένη, εάν οι ασθενείς επιβιώσουν με το τεχνητό εμφύτευμα για τουλάχιστον ένα μήνα. Αν περάσει το τεστ, η CARMAT έχει δηλώσει ότι θα τοποθετήσει τη συσκευή σε περίπου 20 ασθενείς με λιγότερο σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια.
Η Carmat εκτιμά ότι περίπου 100.000 ασθενείς στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την τεχνητή καρδιά της, σε μια αγορά αξίας άνω των 16 δισεκατομμυρίων ευρώ.
ΠΗΓΗ: newsbomb.gr