Τέσσερις Αμερικανοί, παράλυτοι από τη μέση και κάτω, κατάφεραν να κινήσουν με ελεγχόμενο τρόπο ξανά τα πόδια τους για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον δύο χρόνια, χάρη σε μια συσκευή ηλεκτρικής διέγερσης που εμφυτεύθηκε στο νωτιαίο μυελό της σπονδυλικής τους στήλης.
Οι ασθενείς μπόρεσαν να κουνήσουν τα δάχτυλα των ποδιών, τους αστραγάλους και τα γόνατά τους, ενώ ορισμένοι κατόρθωσαν να σταθούν όρθιοι και να σηκώσουν βάρη έως 100 κιλών με τα πόδια τους, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να περπατήσουν μόνοι τους ακόμα.
Η νέα τεχνική, λεγόμενη και «επισκληρίδια διέγερση», σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να αξιοποιηθεί μελλοντικά στην περίπτωση των χρόνιων παραπληγικών για τους οποίους μέχρι σήμερα τα παραπάνω επιτεύγματα φαινόντουσαν αδιανόητα.
Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Λούισβιλ και της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τη νευρολόγο Σούζαν Χαρκέμα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση, ανακοίνωσαν πως το ηλεκτρικό ρεύμα κάνει το νωτιαίο μυελό πιο δεκτικό στα νέα μηνύματα που φθάνουν από τον εγκέφαλο των ασθενών στα άκρα τους.
Ο νωτιαίος μυελός, ο οποίος διατρέχει τη σπονδυλική στήλη, είναι ο «μεταφορέας» των ηλεκτρικών ερεθισμάτων μεταξύ εγκεφάλου και υπόλοιπου σώματος, με οποιαδήποτε βλάβη να έχει ως συνέπεια απώλεια των αισθήσεων και αδυναμία κινήσεων.
Για πρώτη φορά η τεχνική της ηλεκτρικής διέγερσης εφαρμόστηκε επιτυχώς από την ίδια ερευνητική ομάδα το 2011 με έναν παίκτη του μπέιζμπολ, που είχε παραλύσει από το στήθος και κάτω μετά από ένα σοβαρό τροχαίο το 2006 και ο οποίος μπόρεσε να κουνήσει πάλι τα πόδια του.
Αυτή τη φορά, κάτι ανάλογο συνέβη με περισσότερους ασθενείς, επιβεβαιώνοντας έτσι τις δυνατότητες της πρωτοποριακής τεχνικής όχι για θεραπεία, αλλά για μερική αποκατάσταση της κινητικότητας.
Σε αντίθεση με άλλες πειραματικές θεραπείες, η συγκεκριμένη δεν προσπαθεί να αποκαταστήσει τη νευρολογική βλάβη, αλλά να βοηθήσει τον εγκέφαλο να «περάσει» τα μηνύματά του στα κάτω άκρα.
Οι αμερικανοί ερευνητές ελπίζουν ότι, με την περαιτέρω βελτίωση της τεχνικής, ορισμένοι ασθενείς θα είναι ικανοί να κάνουν στο μέλλον κάποια βήματα.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr