Ένα μεγάλο βήμα για την καλύτερη δοκιμή των φαρμάκων έκαναν επιστήμονες στη Βρετανία και συγκεκριμένα από το King’s College του Λονδίνου, οι οποίοι κατάφεραν να αναπτύξουν τεχνητό δέρμα από ανθρώπινα βλαστοκύτταρα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν μια οικονομική εναλλακτική λύση για τις δοκιμές φαρμάκων και καλλυντικών, οι οποίες πλέον θα είναι πολύ πιο ακριβείς, αφού για την ανάπτυξη του δέρματος χρησιμοποιήθηκαν τα πιο βασικά κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Stem Cell Reports, το νέο τεχνητό δέρμα διαθέτει διαπερατό φραγμό, ο οποίος ευνοεί τη διείσδυση των φαρμακευτικών ουσιών, ενώ παράλληλα μπλοκάρει την είσοδο μικροβίων στον οργανισμό και την απώλεια υγρασίας.
Η δημιουργία τεχνητής επιδερμίδας από ανθρώπινα δερματικά κύτταρα που έχουν αφαιρεθεί από βιοψίες έχει επιτευχθεί ξανά στο παρελθόν, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που αναπτύσσεται τεχνητό δέρμα με διαπερατό φραγμό, στον οποίο οι ερευνητές έφτασαν επειδή τα δερματικά κύτταρα αναπτύχθηκαν σε περιβάλλον χαμηλής υγρασίας.
Αυτή τη φορά όμως οι ερευνητές κατάφεραν να προγραμματίσουν εκ νέου τα δερματικά κύτταρα που είχαν στη διάθεσή τους, γεγονός που τους έδωσε τη δυνατότητα να δημιουργήσουν μια αστείρευτη πηγή του βασικού τύπου κυττάρων που υπάρχουν στην επιδερμίδα. Έτσι, σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, δρ Dusko Ilic, το δέρμα μοιάζει περισσότερο με το φυσιολογικό, ενώ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη δοκιμή νέων θεραπειών για τις δερματικές παθήσεις.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr