Μπορεί αυτά να είναι προσωρινά, οι βλάβες τους όμως μπορεί να είναι μόνιμες.
Ο λόγος για τα τατουάζ που πραγματοποιούνται με χέννα και κοσμούν το δέρμα για μόλις μερικές βδομάδες, καθώς το χρώμα τους ξεθωριάζει σιγά-σιγά. Εν όψει της θερινής περιόδου, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων έσπευσε να ρίξει φως σε αυτό το τελευταίο trend στα τατουάζ, ενοχοποιώντας τα για σοβαρές δερματικές αντιδράσεις και μόνιμα σημάδια.
«Επειδή ένα τατουάζ είναι προσωρινό, δεν σημαίνει ότι δεν φέρει κανέναν κίνδυνο», δήλωσε χαρακτηριστικά η Λίντα Κατζ, διευθύντρια του τμήματος Καλλυντικών και Χρωστικών Ουσιών του αμερικανικού οργανισμού. Όπως επεσήμαναν οι ειδικοί, σε πολλές περιπτώσεις η μαύρη χέννα – που αποτελείται από την παραδοσιακή φυτική χέννα και ένα μίγμα σκουρότερων χρωστικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων και βαφών για μαλλιά(!) – αντικαθιστά την απλή χέννα. Από το μίγμα των χρωστικών ουσιών, πιο επικίνδυνη κρίνεται η λεγόμενη παραφαινυλενεδιαμίνη (PPD), μία ουσία που ενισχύει το μαύρο χρώμα αλλά την ίδια στιγμή απειλεί με δερματικές αντιδράσεις. Σύμφωνα με τον νόμο, η χρήση της δεν επιτρέπεται στα καλλυντικά που προορίζονται για εφαρμογή πάνω στο δέρμα. Παρ’ όλα αυτά, ο Αμερικανός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων προειδοποίησε για την συχνή παράνομη χρήση της και τις αυξημένες αναφορές δερματικών αντιδράσεων από άτομα, συνήθως νεαρής ηλικίας, που έχουν υποβληθεί σε τατουάζ χέννας.
Ανάμεσα στις ανεπιθύμητες αντιδράσεις των προσωρινών τατουάζ, έχουν αναφερθεί φλύκταινες, ερυθρότητα, διογκωμένες κόκκινες βλάβες που εκρέουν πύον, αποχρωματισμός του δέρματος, υπερευαισθησία στο φως του ήλιου, αλλά και μόνιμα σημάδια. Οι ειδικοί τόνισαν ότι οι αντιδράσεις μπορεί να εκδηλωθούν αμέσως ή μέσα σε διάστημα δύο ή τριών εβδομάδων από τη στιγμή εφαρμογής του τατουάζ. Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε έναν δερματολόγο.
Γράφει: Χριστόφορος Τζερμιάς, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος
ΠΗΓΗ: www.genenutrition.gr