Η ζέα είναι ένα από τα αρχαιότερα δημητριακά το οποίο σήμερα δικαίως θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα “υπερτρόφιμα”(super foods) που μας χαρίζει η Γή. Το όνομα της ζέας σχετίζεται με τον όρο “ζειδωρός” που σημαίνει αυτός που δίνει ζωή.
Δείγματα ζέας έχουν βρεθεί σε ανασκαφές προϊστορικών οικισμών σε όλο τον Ελλαδικό χώρο με παλαιότερο αυτόν της Μικράς Ασίας που χρονολογείται πριν από 12.000 χρόνια.
Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο οι αρχαίοι Αιγύπτιοι καλλιεργούσαν το δημητριακό ζέα από το οποίο και παρασκεύαζαν ψωμί. Ο Μέγας Αλέξανδρος έτρεφε τους στρατιώτες του αποκλειστικά με ζέα, για να είναι υγιείς και πνευματικά ανεπτυγμένοι. Οι αρχαίοι ´Έλληνες γενικά δεν έτρωγαν ψωμί από σιτάρι γιατί πολύ απλά το σιτάρι το χρησιμοποιούσαν ως τροφή για τα ζώα και το ονόμαζαν πυρρό.
Η Ελλάδα ήταν ένας τόπος ιδιαίτερα πλούσιος σε καλλιέργειες ζέας όμως ο Ελευθέριος Βενιζέλος κατά έναν μυστηριώδη λόγο την εξαφάνισε από την Ελλάδα και έτσι οι ´Έλληνες στερήθηκαν για πολλά χρόνια αυτό το πολύτιμο αγαθό ενώ άλλες χώρες συνέχισαν να το καλλιεργούν και να το απολαμβάνουν. Πολλές θεωρίες συνωμοσίας έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς γύρω από αυτήν την εξαφάνιση.
Θρεπτικές ιδιότητες:
Η ζέα περιέχει πολυάριθμα θρεπτικά συστατικά, έχει διπλάσια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και υψηλή περιεκτικότητα στο απαραίτητο αμινοξύ λυσίνη. Χάρη στη διπλάσια περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες αποτελεί κατάλληλη τροφή για τους διαβητικούς. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες Ε και C αλλά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Α η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των παιδιών. Η ζέα περιέχει ελάχιστη γλουτένη (ίχνη) και για αυτό το λόγο είναι ιδιαίτερα εύπεπτη και βοηθά στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, καταστέλλει τις χρόνιες φλεγμονές και θεωρείται ότι εμποδίζει την ανάπτυξη και τη μετάσταση του καρκίνου σε αντίθεση με το λευκό αλεύρι το οποίο προκαλεί χρόνιες φλεγμονές και κατ’ επέκταση αυξάνει κατά πολύ την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, καρδιαγγειακών νοσημάτων, αλλεργιών και δερματικών παθήσεων.
Η ζέα όμως επειδή δεν είναι 100% ελεύθερη γλουτένης, δεν είναι κατάλληλη για αυτούς που έχουν κοιλιοκάκη.
Βάλτε τη ζέα στη ζωή σας και απαλλαγείτε μια για πάντα από τα λευκά-ραφιναρισμένα άλευρα τα οποία περιέχουν κενές θερμίδες (δεν παρέχουν θρέψη) στον οργανισμό σας αυξάνοντας το βάρος σας και σας καθιστούν ευάλωτους σε πάσης είδους ασθένειες αποδυναμώνοντας το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
Γράφει: Παπαβασιλείου Μαρία, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
ΠΗΓΗ: www.genenutrition.gr