Το παστέλι είναι τρόφιμο που συνδυάζει τις ευεργετικές ιδιότητες τόσο του μελιού όσο και του σουσαμιού. Παρέχει ενέργεια και πολλά θρεπτικά συστατικά, από τα οποία τα πιο σημαντικά είναι τα πολυακόρεστα λιπαρά και οι αντιοξειδωτικές λιγνάνες.
Το σησαμέλαιο, σε αντίθεση με το σογιέλαιο και το αραβοσιτέλαιο, περιέχει περισσότερα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Ένα ακόμη ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του σησαμελαίου, είναι η απουσία trans-ακόρεστων λιπαρών οξέων. Μεγάλος αριθμός μελετών έχει δείξει ότι αυτά τα λιπαρά οξέα δημιουργούν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως αθηροσκλήρωση, σακχαρώδη διαβήτη, καρκίνο κλπ. Το σησάμι περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών, όπως B1, B2, B3, E. Σε σχέση με τα μέταλλα, το σησάμι είναι εξαιρετικά πλούσιο σε ασβέστιο, φωσφόρο, κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σίδηρο και σελήνιο. Το σησάμι και τα προϊόντα του έχουν την ικανότητα να μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Η ικανότητα αυτή οφείλεται στην παράλληλη δράση τριών μηχανισμών: την επίδραση των λιπαρών οξέων, τη δράση της βιταμίνης Ε (τοκοφερόλες) και τη δράση της σεσαμίνης.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η αύξηση αυτών των λιπαρών οξέων στη διατροφή, μειώνει τη χοληστερόλη στο αίμα και κατά συνέπεια προστατεύει από στεφανιαία νόσο. Η βιταμίνη Ε, ως αντιοξειδωτική ουσία προστατεύει την LDL από οξείδωση και κατά συνέπεια τον ανθρώπινο οργανισμό από βλάβες του επιθηλίου και των αγγείων.
Επιπρόσθετα, αποτελέσματα πολλαπλών ερευνών φανερώνουν μια μοναδική λειτουργία της σεσαμίνης στη δυναμική της χοληστερόλης, καθώς δεν υπάρχει άλλη ουσία που ταυτόχρονα να σταματά τόσο την απορρόφηση όσο και τη σύνθεση της χοληστερόλης. Αυτό σημαίνει, ότι η σεσαμίνη μπορεί να χρησιμεύσει ως ένας επαρκής φυσικός υποχοληστεριναιμικός παράγοντας.
Αρκετά πειραματικά και επιδημιολογικά δεδομένα συνιστούν ότι η βιταμίνη Ε που περιέχει το σησάμι μπορεί να παίζει ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου. Αυτή η βιταμίνη εμποδίζει τη μετάλλαξη των κυττάρων, κυρίως μέσω της αντιοξειδωτικής της δράσης, εξαλείφοντας τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου και καταστέλλοντας την καταστροφή του DNA.
Ενδείξεις υπάρχουν ακόμη ότι η βιταμίνη Ε του σησαμιού βοηθά στην πρόληψη του καταρράκτη. Ορισμένοι ερευνητές αναφέρουν ότι αυτή η βιταμίνη που βρίσκεται στο σησάμι μπορεί να εμποδίσει ή να επιβραδύνει, μεταξύ άλλων, την ασθένεια Alzheimer και τη νόσο Parkinson, ενώ μπορεί να αυξήσει την μακροζωία.
Το σουσάμι, λοιπόν, σε συνδυασμό με το μέλι, δημιουργούν ίσως το απόλυτο διατροφικό super food. Το αγαπημένο σε όλους μας παστέλι…
Στις μεγάλες περιόδους νηστείας αποτελεί ένα θρεπτικό τρόφιμο και θαυμάσιο κολατσιό.
Μπορούμε να το έχουμε όπου βρισκόμαστε γιατί δεν αλλοιώνεται, δεν λερώνει και δεν πιάνει χώρο.
Αποτελεί εξαιρετική τροφή κυρίως όταν έχει συστατικά βιολογικής καλλιέργειας (σουσάμι, πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, και μέλι).
Οι συνδυασμοί με ξηρούς καρπούς (αμύγδαλο, καρύδι, σταφίδες κλπ) εμπλουτίζουν τη γεύση και δίνουν πάρα πολλές επιλογές στους καταναλωτές.
Είναι γλύκισμα τονωτικό, πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, και έχει μεγάλη διάρκεια ζωής.
ΠΗΓΗ: www.terraelecta.gr