Αμερικανοί επιστήμονες πραγματοποιούν μικρού εύρους δοκιμές με ένα νέο πειραματικό εμβόλιο για την ελονοσία με τα – μέχρι στιγμής – αποτελέσματα να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.
Οι δοκιμές
Τις δοκιμές της α’ φάσης διεξάγει ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες του Κέντρου Ερευνών Εμβολιασμού των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ. Οι ερευνητές συνέλεξαν 57 άτομα τα οποία δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν προσβληθεί από ελονοσία. Στα 40 εξ αυτών χορηγήθηκαν διαφορετικές δόσεις του εμβολίου ενώ σε 17 δεν χορηγήθηκε το εμβόλιο που έχει την κωδική ονομασία PfSPZ. Στη συνέχεια και οι 57 εθελοντές εκτέθηκαν σε μολυσμένα με ελονοσία κουνούπια που είχαν παραχθεί σε εργαστήριο.
Όπως προέκυψε, όσοι εθελοντές δεν είχαν λάβει το εμβόλιο καθώς και εκείνοι που τους είχε χορηγηθεί χαμηλή δόση του PfSPZ τελικά νόσησαν. Από τα 15 άτομα στα οποία είχε χορηγηθεί υψηλή δόση του εμβολίου τα 12 δεν εκδήλωσαν την ασθένεια.
«Κλειδί» η δόση του εμβολίου
«Γνωρίζαμε με βάση προηγούμενες μελέτες ότι η δοσολογία είναι κρίσιμος παράγοντας επειδή υπό κανονικές συνθήκες ένας άνθρωπος πρέπει να τσιμπηθεί περισσότερες από χίλιες φορές από ένα κουνούπι για να αναπτύξει αντιστάσεις απέναντι στην ελονοσία. Για αυτόν τον λόγο και είναι, όπως φαίνεται, απαραίτητο η δοσολογία ενός εμβολίου κατά της ελονοσίας να είναι υψηλή. Επόμενες δοκιμές του εμβολίου θα μας δείξουν την καταλληλότερη δόση αλλά και το σωστότερο χρονοδιάγραμμα χορήγησης προκειμένου να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα απέναντι στην ελονοσία. Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν στα επόμενα στάδια των δοκιμών του εμβολίου είναι η χρονική διάρκεια προστασίας που παρέχει αλλά και το πόσα στελέχη του ιού μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία», αναφέρει ο καθηγητής Ρόμπερτ Σέντερ, επικεφαλής της δοκιμής.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Science».
ΠΗΓΗ: www.zougla.gr