Οι τελικές αποφάσεις για τη φαρμακευτική πολιτική, τον ΕΟΠΥΥ αλλά και για τα ληξιπρόθεσμα χρέη έλαβαν σήμερα τρόικα και υπουργείο Υγείας ενώ κλείδωσε η φαρμακευτική δαπάνη στα 2 δις ευρώ για το 2014 από 2,37 δις που αναμένεται να κλείσει φέτος. Τι αποφάσισαν για γιατρούς και τιμές φαρμάκων
Όριο στη συνταγογράφηση μπαίνει στους γιατρούς καθώς οι δανειστές μας σε σύσκεψη με τον Άδωνι Γεωργιάδη αποφάσισαν να δώσουν κίνητρα και αντικίνητρα στους γιατρούς ώστε να προωθούν τα γενόσημα.
Ειδικότερα οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μπει ηλεκτρονικός “κόφτης” στη συνταγογράφηση γεγονός που σημαίνει ότι όποιος γιατρός δε γράφει γενόσημα σε ποσοστό έως και 60%, τότε το σύστημα θα τον μπλοκάρει και δε θα μπορεί να εκδίδει άλλες συνταγές.
Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει και σύστημα ανταμοιβής σε όσους συνταγογραφούν γενόσημα φάρμακα. Δεν έχει όμως ακόμη αποσαφηνιστεί τι είδους οικονομικά κίνητρα θα είναι αυτά. Κάτι που αναμένεται να αποφασισθεί τις επόμενες ημέρες.
Κατά τα άλλα οι τιμές των γενοσήμων μειώνονται στο 65% της τιμής που θα λαμβάνουν τα off patent φάρμακα (όσα έχουν χάσει την πατέντα τους) από 80% που είναι σήμερα.
Αυτό ωστόσο σημαίνει ότι θα υπάρξει σημαντική πτώση στις τιμές τους καθώς την κατιούσα παίρνουν και τα off patent.
Με βάση τη συμφωνία οι τιμές των φαρμάκων που έχασαν την πατέντα τους θα ορίζεται είτε στο 50% από την αρχική, είτε με το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων της Ευρώπης αναλόγως ποια είναι η χαμηλότερη.
Να σημειωθεί ότι οι δανειστές στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης ζήτησαν οι νέες τιμές για τα Off patent να ισχύσουν από το 2000, αλλά το υπουργείο Υγείας υποστήριξε πως θα αντιμετώπιζε σοβαρές δυσκολίες. Έτσι, για τα φάρμακα πριν το 2012 θα εφαρμοστεί οριζόντια μείωση, με υπουργική απόφαση.
Παράλληλα στα γενόσημα θα ισχύσει η δυναμική τιμολόγηση αναλόγως του όγκου πωλήσεων. Δηλαδή, ανά 250.000 κουτιά θα πέφτει η τιμή του κατά 1%, έως τα 5 εκατομμύρια κουτιά. Έτσι η τιμή με βάση τους υπολογισμούς του υπουργείου Υγείας θα μπορούσε να μειωθεί έως και 20%. Μάλιστα, εκτιμάται ότι η μείωση σε κάποια από αυτά θα φθάσει το 30 με 40%.
Πάντως, θα υπάρχει και προστασία χαμηλότερης τιμής, ώστε να μην αποσύρουν οι εταιρείες από την αγορά σκευάσματα επειδή η πώλησή τους δε θα είναι συμφέρουσα.
Επίσης οι δύο πλευρές συζήτησαν τα 20 μέτρα για τον περιορισμό της δαπάνης σε ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικές εξετάσεις που περιλαμβάνουν ψαλίδι και όριο σε παρεχόμενες υπηρεσίες.
ΠΗΓΗ: www.iatropedia.gr