Αναταραχή επικρατεί στον κλάδο των φαρμάκων και στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις με αφορμή πολυνομοσχέδιο που προωθεί στη Βουλή ο Άδωνις Γεωργιάδης και προβλέπει νέες ρυθμίσεις για τις τιμές αλλά και για την προστασία των πρωτότυπων φαρμάκων. «Άλλα έλεγε άλλα κάνει» διαμηνύουν στου Μαξίμου παρασκηνιακώς εκπρόσωποι εταιρειών.
Οι διαμαρτυρίες, οι πιέσεις στου Μαξίμου αλλά και οι κίνδυνοι για τους ασθενείς…
Βροχή πέφτουν τα τελευταία 24ωρα τα τηλεφωνήματα από παράγοντες της αγοράς Υγείας από και προς την οδό Αριστοτέλους στο υπουργείου Υγείας, με αφορμή το πολυνομοσχέδιο που φέρει την υπογραφή του Άδωνι Γεωργιάδη και προβλέπει νέες ρυθμίσεις στην τιμολόγηση των φαρμάκων αλλά και στην προστασία της ευρεσιτεχνίας, δηλαδή της πατέντας των φαρμάκων.
Κατά πληροφορίες, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις μέλη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) εκφράζουν την έντονη δυσφορία τους για τις ρυθμίσεις που προωθούνται καθώς προβλέπονται ανορθόδοξες μειώσεις στις τιμές.
Και θα μπορούσε να θεωρήσει κανείς ότι η πτώση των τιμών δε θα έβλαπτε σε εποχές κρίσεις. Ωστόσο αυτό που έλεγαν στο iatropedia πολλοί εκπρόσωποι του κλάδου είναι ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης για άλλα είχε δεσμευτεί πριν το καλοκαίρι ενώπιον των φαρμακοβιομηχάνων και άλλα πράττει στη συνέχεια. Γεγονός που μπορεί να ερμηνευτεί με πολλούς τρόπους.
Πάντως αυτό που φαίνεται να αποτελεί σοβαρή συνέπεια για τους Έλληνες ασθενείς είναι η πρόσβασή τους σε φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας καθώς πολλές εταιρείες διαμηνύουν ότι θα αποσύρουν τα σκευάσματά τους στην περίπτωση που η τιμολόγηση θα είναι κάτω από το επιτρεπόμενο όριο.
Και οι πιέσεις της τελευταίας στιγμής προς κάθε κατεύθυνση δίνουν και παίρνουν, με στόχο να αποτραπεί η προώθηση των ρυθμίσεων. Η αναταραχή έχει φθάσει και ως το Μέγαρο Μαξίμου όπου πολλοί εκπρόσωποι εταιρειών με προσβάσεις έχουν φροντίσει να διαμηνύσουν για τις ανατροπές Άδωνι της τελευταίας στιγμής.
Δύο είναι τα βασικά προβλήματα που έχουν κάνει τον κλάδο να …βγει από τα ρούχα του.
Στο πολυνομοσχέδιο καταστρατηγούνται οι βασικές ρυθμίσεις που αφορούν στην προστασία της βιομηχανικής ιδιοκτησίας (ευρεσιτεχνίας), παραβιάζοντας την σχετική κοινοτική και εθνική νομοθεσία για τα πρωτότυπα φάρμακα, ενώ όπως λένε εκπρόσωποι του κλάδου, παραβιάζεται και η σχετική συνθήκη που η χώρα υπέγραψε το 1986 με το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών.
Παράλληλα στο πολυνομοσχέδιο που προωθεί ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν προβλέπεται ως κατώτατο όριο για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων ο μέσος όρος των 3 χαμηλότερων τιμών στις χώρες της Ε.Ε., όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Γεγονός όμως που θα κάνει τις τιμές να κατρακυλήσουν αφού θα μπορεί να επέλθει ανεξέλεγκτη μείωση.
Και το ζήτημα είναι ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα στις χώρες που χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως χώρα αναφοράς για τον καθορισμό των δικών τους τιμών φαρμάκων. Αποτέλεσμα: οι ασθενείς να στερηθούν και πάλι φάρμακα σημαντικά και ευρείας κυκλοφορίας αφού πολλές εταιρείες δηλώνουν ότι θα αποσύρουν τα προϊόντα τους.
ΠΗΓΗ: www.iatropedia.gr