O Γιατρός Συμβουλεύει

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΙΙ: ΠΡΟΛΗΨΗ – ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

O σακχαρώδης διαβήτης στο μυαλό των περισσότερων είναι συνιφασμένος με πολλά φάρμακα, ινσουλίνη και επιπλοκές. Πρόκειται για μια μεταβολική νόσο που αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά αν διαγνωσθεί έγκαιρα. Όσο αφορά στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, εμφανίζεται σταδιακά σε αντίθεση με τον τύπου 1 ( νεανικό) που είναι αυτοάνοσης αιτιολογίας (ο ίδιος ο οργανισμός επιτίθεται και καταστρέφει τα παγκρεατικά κύτταρα) και δεν μπορεί να προβλεφθεί. Συχνά προϋπάρχει μια κατάσταση που ονομάζεται προδιαβήτης, η έγκαιρη διάγνωση της οποίας συμβάλλει στην αποφυγή της εκδήλωσης του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 ή τουλάχιστον τον καθυστερεί. Εάν το πρωινό σάκχαρο σε εξέταση αίματος είναι πάνω από 100 mg/dl σε δύο διαφορετικές μετρήσεις τότε πρέπει να επακολουθήσει καμπύλη σακχάρου.

Ο προδιαβήτης μπορεί να αντιμετωπιστεί με αλλαγή του τρόπου ζωής, των διαιτροφικών συνηθειών, με άσκηση και απώλεια σωματικού βάρους. Η χορήγηση φαρμάκων δεν συνηθίζεται αλλά εφόσον κριθεί απαραίτητο από τον θεράποντα ιατρό μπορούν να χορηγηθούν συμπληρώματα διατροφής για ενίσχυση του μεταβολισμού. Στόχος είναι η μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα αλλά και ο έλεγχος των λοιπών παραγόντων κινδύνου, όπως η αρτηριακή υπέρταση και η δυσλιπιδαιμία.

Η ινσουλίνη είναι μία ορμόνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας. Ο ρόλος της ινσουλίνης είναι να μεταφέρει τη γλυκόζη μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στα κύτταρα. Εκεί θα χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για παραγωγή ενέργειας, προκειμένου το σώμα να μπορέσει να φέρει εις πέρας τις καθημερινές του δραστηριότητες.

Η σύγχρονη έρευνα επικεντρώνεται στη μελέτη της βιταμίνης D , του χρωμίου , του α-λιποϊκού οξέος και της κανέλλας για την ενίσχυση του μεταβολισμού και την πρόληψη παθήσεων, όπως του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και των επιπλοκών του.

Βιταμίνη D (ή ορμόνη D): Η σύνθεσή της γίνεται στο μεγαλύτερο ποσοστό στο δέρμα μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας και ελαχίστως λαμβάνεται μέσω των τροφών (αυγά, γάλα, δημητριακά, λιπαρά ψάρια). Ο προστατευτικός ρόλος της είναι πολλαπλός. Ένας από αυτούς είναι ότι βελτιώνει την λειτουργία των κυττάρων του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη. Άτομα με χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2. Η επάρκεια της βιταμίνης D αξιολογείται με την μέτρηση της υδροξυλιωμένης μορφής της (25-υδρόξυβιταμίνης-D ή 25-ΟH Vit D) που καθορίζει αξιόπιστα τα επίπεδα της ολικής βιταμίνης D στο αίμα.

Χρώμιο: ένα ιχνοστοιχείο που βρίσκεται κυρίως στο κρέας, στα οστρακοειδη, τα ψάρια και επηρεάζει το μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπιδίων. Αυξάνει, πιθανώς, την δράση της ινσουλίνης διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο τη μεταφορά της γλυκόζης στους περιφερικούς ιστούς

A-λιποϊκό οξύ: ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μειώνει επίσης τις επιπλοκές των ασθενών που πάσχουν ήδη από σακχαρώδη διαβήτη, κυρίως την περιφερική και αυτόνομη νευροπάθεια.

Κανέλα: ένα από τα πιο γνωστά μπαχαρικά που αυξάνει την ευαισθησία των υποδοχέων στης ινσουλίνης και την μεταφορά της γλυκόζης στους περιφερικούς ιστούς. Με αυτό τον τρόπο διατηρεί το σάκχαρο του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα καθώς επίσης μπορεί να συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και των λιπιδίων.

Ερευνητικό ενδιαφέρον και καλώς υποσχόμενα στην πρόληψη των μεταβολικών παθήσεων καθώς και του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 είναι επίσης:
Συνένζυμο Q10 ή Co-Q10: ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό που βρίσκεται φυσιολογικά στο σώμα μας .
Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα: είναι πολύ χρήσιμα λόγω της πολλαπλής δράσης τους αλλά κυρίως λόγω της μείωσης των τριγλυκεριδίων και της αύξησης της καλής χοληστερόλης HDL στο αίμα .
Ανθοκυανιδίνες: πρόκειται για φλαβονοειδή που εμφανίζονται φυσικά στα φυτά και είναι υπεύθυνες για το χρώμα τους.

Πράσινο τσάι
Ο τρόπος και ο χρόνος χορήγησης όλων των παραπάνω εξαρτώνται από τον θεράποντα γιατρό αφού ληφθεί ιατρικό ιστορικό και γίνει αντικειμενική εξέταση. Λαμβάνεται επίσης υπόψιν και η ταυτόχρονη λήψη άλλων φαρμάκων για την αποφυγή τυχόν αλληλεπιδράσεων και παρενεργειών. Σε καμία περίπτωση όμως τα παραπάνω συμπληρώματα διατροφής δεν αντικαθιστούν την θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη, δρουν όμως επικουρικά στην αντιμετώπισή του.

Συμπερασματικά, η διατροφή, η άσκηση και τα συμπληρώματα διατροφής στις περιπτώσεις που απαιτούνται είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης και καλύτερης ποιότητας ζωής.

Καθιστική ζωή και φάρμακα ή αλλαγή στάσης ζωής χωρίς φάρμακα; Η επιλογή είναι δική σας

ΠΗΓΗ: www.healthpress.gr

Write A Comment