Επιφυλακτικός απέναντι στην αποτελεσματικότητα της τροπολογίας του υπουργείου Υγείας για την τιμολόγηση των φαρμάκων, εμφανίστηκε σήμερα ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).
Τι απάντησε στις κατηγορίες περί διαλυμένου ΕΟΦ αλλά και στις επικρίσεις για κομματικές σκοπιμότητες από την πλευρά του
Αναφερόμενος στην τροπολογία για τα φάρμακα ο πρόεδρος του ΕΟΦ δήλωσε ότι ναι μεν η τροπολογία κινείται στη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν θα επιλύσει το πρόβλημα σε μόνιμη βάση.
Στο σημείο αυτό ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ‘δεν νομοθετεί ο ΕΟΦ, αλλά τα υπουργείο Υγείας’.
Πάντως ο κ. Λιντζέρης προέβλεψε πως η τροπολογία θα επιφέρει μείωση στην τιμή 100 σκευασμάτων εκτός πατέντας (off patent), συμπαρασύροντας προς τα κάτω και τις τιμές των γενοσήμων τους.
Την ίδια στιγμή ο κ Λιτζέρης απήθυνε αυστηρή προειδοποίηση λέγοντας δεν είναι «τροχονόμος» κανενός συμφέροντος φαρμακοβιομηχανιών, εγχώριων ή πολυεθνικών.
Σύμφωνα με τον κ. Λιντζέρη, 100 είναι τα φάρμακα που από 1/1/2012 χάνουν την πατέντα τους και των οποίων οι τιμές, βάσει της επίμαχης τροπολογίας, θα μειωθούν κατά 50% ή με στο μ.ο. τριών χαμηλοτέρων τιμών (ό,τι είναι χαμηλότερο) και αυτή η πτώση θα συμπαρασύρει τα γενόσημα αυτών των φαρμάκων, τα οποία θα τιμολογηθούν στο 65% της νέας τιμής τουoff patent.
Βάσει των στοιχείων που παρουσίασε ο κ. Λιντζέρης, από τα 14.329 φάρμακα που κυκλοφορούν, 4.552 έχουν εθνική άδεια από τον ΕΟΦ, 1.137 αμοιβαία άδεια, 620 αποκεντρωμένη άδεια και 787 κεντρική μέσω ΕΜΑ.
Το τελευταίο 12μηνο το σύνολο των πωλήσεων των φαρμάκων εν Ελλάδι ήταν 5,5 δισεκ. ευρώ και από αυτά 912 εκατ. αφορούν σε γενόσημα, δηλαδή περίπου 17%. (16,85). Από το τελευταίο, το 15,85% είναι ελληνικών συμφερόντων και μόλις 1% είναι εισαγόμενα. Τα ορφανά φάρμακα 69 κόστισαν 160 εκατ. ευρώ το τελευταίο χρόνο.
τρομακτικές ελλείψεις σε προσωπικό
Ο πρόεδρος του ΕΟΦ παραδέχθηκε ότι οι έλεγχοι γίνονται αλλά με αρκετά προβλήματα, κυρίως λόγω των ελλείψεων σε επιστημονικό προσωπικό: από 260 εργαζομένους πλέον έχουν μείνει μόλις 160!
Ωστόσο διαβεβαίωσε πως παρά τις ελλείψεις, τα φάρμακα που κυκλοφορούν είναι απολύτως ασφαλή.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε την τελευταία τριετία πραγματοποιήθηκαν 171 έλεγχοι. «Βέβαια, οι έλεγχοι πρέπει να αυξηθούν αλλά άλλο «θέλω να βελτιώσω» και άλλο “μηδενίζω”», σημείωσε προσθέτοντας πως οκτώ επιθεωρητές ελέγχουν την παραγωγή και πέντε την κυκλοφορία.
σκουριάζουν εργαστήρια
«Θα μαυρίσει η ψυχή σας στα εργαστήρια ΕΟΦ, αν τα δείτε. Είναι πλήρως εξοπλισμένα με τελευταία τεχνολογία αλλά υπολειτουργούν, λόγω της έλλειψης προσωπικού», τόνισε.
10 επιστήμονες (χημικοί, φαρμακοποιοί κοκ) και 9 παρασκευαστές εργάζονται σήμερα αλλά με την προσθήκη άλλων δέκα επιστημόνων θα ήταν δυνατός ο έλεγχος των γενοσήμων κάθε χρόνο.
απάντησε στις κατηγορίες
Σε ότι αφορά στην πολιτική κόντρα με αφορμή την επίμαχη τροπολογία, ο κ. Λιντζέρης
«Θεώρησε ότι ως πρόεδρος ΕΟΦ έπρεπε να αντιδράσω στην επίθεση εναντίον του ΕΟΦ. Δεν ήμουν παιδί κανενός οικογενειακού ή κομματικού σωλήνα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιντζέρης, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που προέκυψαν από τη χθεσινή ανακοίνωση του στην οποία αναφέρθηκε στις ενστάσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και έκανε λόγο για ανομολόγητες επιδιώξεις. Μάλιστα, υποστήριξε ότι ο μισθός του είναι 2.334 ευρώ και όχιι 4.700, όπως είχε ακουστεί.
ΠΗΓΗ: www.iatropedia.gr