Τελικά η δικαιολογία περί «αργού μεταβολισμού» που χρησιμοποιούν πολλοί άνθρωποι για να αιτιολογήσουν τα περιττά κιλά τους δεν είναι ψευδής, αφού βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι μεταλλάξεις στο DNA όντως επιβραδύνουν τον μεταβολισμό.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Cell, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και συγκεκριμένα του Ινστιτούτου Μεταβολικής Επιστήμης ξεκαθαρίζουν ότι μόλις ένα στα 100 άτομα επηρεάζονται από το μεταλλαγμένο DNA και τελικά πάσχει από νοσογόνο παχυσαρκία από τα πρώιμα παιδικά χρόνια.
Οι επιστήμονες γνωρίζουν ήδη ότι τα ποντίκια που γεννιούνται χωρίς ένα συγκεκριμένο τμήμα του DNA, το γονίδιο KSR2, παίρνουν βάρος ευκολότερα. Αλλά δεν ήξεραν τι επίδραση θα έχει στους ανθρώπους αυτή η απουσία. Ανέλυσαν λοιπόν το DNA 2.101 ατόμων με νοσογόνο παχυσαρκία.
Παρατήρησαν ότι ορισμένοι ήταν φορείς μεταλλάξεων στο γονίδιο KSR2, γεγονός που είχε διπλή επίδραση στους ασθενείς, αυξάνοντας την όρεξή τους και ταυτόχρονα επιβραδύνοντας τον μεταβολισμό τους.
«Οι μεταλλάξεις στο KSR2 επιβραδύνει την ικανότητα του οργανισμού να καίει θερμίδες και αυτό μας δίνει μια τελείως νέα εξήγηση για την επιδημία παχυσαρκίας που μαστίζει τον πλανήτη μας», εξηγεί η καθηγήτρια Σανταφ Φαροοκι.
Το γονίδιο KSR2 είναι ενεργό στον εγκέφαλο και επηρεάζει τον τρόπο που μεμονωμένα κύτταρα ερμηνεύουν τα σήματα που λαμβάνουν από το αίμα, όπως αυτά που εκπέμπει η ινσουλίνη. Αυτό με τη σειρά του επηρεάζει τον τρόπο καύσης των θερμίδων από τον οργανισμό.
Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι μόλις το 1% των ανθρώπων έχει μεταλλάξεις στο συγκεκριμένο γονίδιο και αυτοί έχουν φυσιολογικό βάρος, αλλά το 2% των παιδιών που είναι παχύσαρκα σε ηλικία πέντε ετών, έχουν οπωσδήποτε μια μεταλλαγμένη εκδοχή του.
Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί και άλλοι γενετικοί παράγοντες όπως η υπέρταση έχει διαπιστωθεί ότι επηρεάζουν άμεσα το σωματικό βάρος. Εξάλλου, η παχυσαρκία είναι κληρονομική. Τα άτομα που έχουν δύο αντίγραφα του γονίδιου FTO (ένα από κάθε γονιό) διατρέχουν περισσότερες πιθανότητες να εξελιχθούν σε παχύσαρκα.
ΠΗΓΗ: health.in.gr