Οι εφαρμογές της γονιδιακής θεραπείας, των βλαστοκυττάρων και η εμφύτευση μικροτσίπ δίνουν ελπίδες αποκατάστασης της όρασης στους τυφλούς.
Η γονιδιακή θεραπεία είναι ήδη πραγματικότητα για μια πολύ σπάνια κληρονομική οφθαλμική πάθηση, τη συγγενή αμαύρωση του Leber, η οποία παρατηρείται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού και προκαλεί τύφλωση.
“Έχει βρεθεί ότι για τη συγγενή αμαύρωση του Leber ευθύνεται το γονίδιο RT65. Στην περίπτωση της πάθησης αυτής διορθώνεται το ελαττωματικό γονίδιο και στη συνέχεια γίνεται η θεραπεία με την έγχυση του διορθωμένου γονιδίου. Αυτή η θεραπεία έχει εφαρμοστεί σε μια σειρά από περιστατικά με επιτυχία. Υπάρχουν όμως και άλλες κληρονομούμενες νόσοι, για τις οποίες συνεχίζεται η ερευνητική δραστηριότητα προκειμένου να βρεθούν τα γονίδια που ευθύνονται ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί γονιδιακή θεραπεία. Οι έρευνες όμως προχωρούν με αργό ρυθμό” ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πλαίσιο του συμποσίου “The Thessaloniki – Moorfields revision course in Ophthalmology”, ο χειρουργός οφθαλμίατρος και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συμποσίου Πάρης Τρανός.
Τα βλαστοκύτταρα, προς το παρόν, έχουν εφαρμογή σε παθήσεις της επιφάνειας του κερατοειδούς, ενώ με αργά βήματα προχωρά η έρευνα προκειμένου να εφαρμοστούν και σε παθήσεις τους αμφιβληστροειδούς.
ΠΗΓΗ: cretalive.gr