Στις αρχές Φεβρουαρίου θα πρέπει να αναμένουμε το πρώτο σοβαρό κύμα γρίπης για τον φετινό χειμώνα. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις εκτιμήσεις του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων, η κυκλοφορία και η διασπορά του ιού της γρίπης αναμένεται, όπως κάθε χρόνο, να είναι αυξημένη στην Ελλάδα από το τέλος Ιανουαρίου έως και τον Μάρτιο, ευνοούμενη από τις ψυχρές κλιματικές συνθήκες.
Τα μέχρι τώρα στοιχεία που προκύπτουν από το εβδομαδιαίο σύστημα επιτήρησης της γρίπης του ΚΕΕΛΠΝΟ, δείχνουν πως ο ιός της γρίπης κινείται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα στη χώρα μας.
Στην επίσημη ιστοσελίδα του το ΚΕΕΛΠΝΟ υπογραμμίζει ότι όλα τα στελέχη των ιών της γρίπης καλύπτονται πολύ ικανοποιητικά από το αντιγριπικό εμβόλιο. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές που μπορούν να εμφανιστούν και σ’ ένα μικρό ποσοστό υγιών ατόμων.
Εμβολιασμός για τη γρίπη
Το κύμα γρίπης έρχεται και μας βρίσκει ανεμβολίαστους
Το κύριο μέτρο πρόληψης που συστήνεται από το ΚΕΕΛΠΝΟ για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, που αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας από τη γρίπη, με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
Με βάση τα δεδομένα των δύο τελευταίων περιόδων εποχικής γρίπης στη χώρα μας (2011-2012 και 2012-2013), φαίνεται ότι η επιδημιολογία του νοσήματος, μετά την πανδημία του 2009, έχει πλέον αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της συνήθους εποχικής έξαρσης, και ειδικότερα:
α) το επιδημικό κύμα συμβαίνει μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου,
β) η κορύφωση της δραστηριότητας συμβαίνει μεταξύ Φεβρουαρίου-Μαρτίου,
γ) κυκλοφορούν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό όλα τα στελέχη γρίπης [ Α(Η1Ν1)pdm09, Α(Η3Ν2) και Β],
δ) τα σοβαρά κρούσματα γρίπης που χρειάζονται νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ., οφείλονται ακόμα κατά κύριο λόγο στο πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1)pdm09.
Όσον αφορά στη δραστηριότητα της γρίπης κατά την φετινή περίοδο, δεν μπορούμε να κάνουμε ακριβή εκτίμηση, δεδομένου ότι κατά την περσινή περίοδο 2012-2013, δεν καταγράφηκε το σύνηθες επιδημικό κύμα, αλλά μία σταθερή μέτρια δραστηριότητα καθ΄ όλη την διάρκεια της επιδημικής περιόδου. Ο αριθμός όμως των σοβαρών κρουσμάτων γρίπης με ανάγκη νοσηλείας στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), θεωρούμε ότι θα κυμανθεί περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. (Ετήσια Έκθεση Επιτήρησης Γρίπης 2012-13).
Οι πληθυσμιακές ομάδες που χαρακτηρίζονται ως «υψηλού κινδύνου» αναφέρονται αναλυτικά στην εγκύκλιο για τον «Αντιγριπικό εμβολιασμό» που έχει εκδώσει το Υπουργείο Υγείας.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία ανεξαρτήτως παραγόντων κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.
Μέτρα ατομικής υγιεινής
Επίσης, σημαντική προστασία παρέχει η τήρηση των μέτρων υγιεινής και υγιεινής των χεριών καθώς και η αποφυγή συγχρωτισμού, ιδιαίτερα σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων.
Σε περίπτωση νόσησης οι ασθενείς με γρίπη μπορούν να λαμβάνουν αντιικά φάρμακα, αλλά μόνο κατόπιν ιατρικής εξέτασης και συνταγής.
ΠΗΓΗ: healthpress.gr