Διατροφή

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΣΚΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΦΡΟΥΤΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Την αύξηση της κατανάλωσης γάλακτος και φρούτων στα σχολεία των κρατών-μελών της ΕΕ, έχει στόχο η εκστρατεία «Τρέφομαι σωστά – αισθάνομαι καλά» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η πρωτοβουλία έχει στόχο την αντιμετώπιση της κακής διατροφής και της παχυσαρκίας, σε μια χρονική στιγμή που στην Ευρώπη παρατηρείται μείωση της κατανάλωσης γάλακτος και φρούτων από τα παιδιά.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κατανάλωση γάλακτος υποχωρεί και η κατανάλωση από τα παιδιά στρέφεται προς προϊόντα υψηλού βαθμού επεξεργασίας. Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία αποτελούν πραγματικές πηγές ανησυχίας, καθώς το 2010, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σχεδόν το 1 στα 3 παιδιά μεταξύ 6 και 9 ετών στην ΕΕ ήταν υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Η τάση αυτή ενισχύεται με υψηλούς ρυθμούς, δεδομένου ότι οι αντίστοιχες εκτιμήσεις για το 2008 ήταν 1 στα 4.

Κατά την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας, ο αρμόδιος της Κομισιόν για θέματα γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης, επίτροπος Ντάτσιαν Τσιόλος, εξήγησε ότι το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μέτρα εκπαιδευτικού χαρακτήρα με σκοπό την καλύτερη εξοικείωση των παιδιών με τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες, με την ποικιλία διαθέσιμων προϊόντων αγροκτήματος αλλά και με τα ζητήματα σπατάλης των τροφίμων.

«Με τις αλλαγές που προτείνουμε σήμερα, επιδιώκουμε να στηριχθούμε στα υφιστάμενα καθεστώτα, να αντιστρέψουμε την κατηφορική πορεία της κατανάλωσης και να αυξήσουμε τη συνειδητοποίηση μεταξύ των παιδιών όσον αφορά τα δυνητικά οφέλη από τα συγκεκριμένα προϊόντα. Πρόκειται για σημαντικό μέτρο για την επίτευξη βιώσιμων αλλαγών στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών και τη βελτίωση της επίγνωσης των σημαντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Ευελπιστώ επίσης ότι θα αποτελέσει μεγάλη ευκαιρία για ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της αγροτικής κοινότητας και των παιδιών, των γονιών τους και των δασκάλων, ιδίως στις αστικές περιοχές», σχολίασε ο κ. Τσιόλος.

Το νέο καθεστώς θα λειτουργεί βάσει ενός κοινού νομικού και δημοσιονομικού πλαισίου, που θα επιφέρει βελτίωση και εξορθολογισμό των διοικητικών απαιτήσεων. Η ύπαρξη του ενιαίου αυτού πλαισίου θα περιορίσει τον διαχειριστικό και οργανωτικό φόρτο για τις εθνικές αρχές, τα σχολεία και τους προμηθευτές και θα καταστήσει το εγχείρημα πιο αποτελεσματικό. Η συμμετοχή στο καθεστώς θα είναι προαιρετική για τα κράτη μέλη, τα οποία θα έχουν την ευελιξία να επιλέγουν τα προϊόντα που επιθυμούν να διανείμουν

Όπως έχει ήδη προγραμματιστεί, βάσει της περυσινής συμφωνίας για τις μελλοντικές δαπάνες της ΕΕ, το νέο καθεστώς, εφόσον συμφωνηθεί, θα διαθέτει προϋπολογισμό 230 εκατομμυρίων ευρώ ανά σχολικό έτος (150 εκατομμύρια ευρώ για φρούτα και λαχανικά και 80 εκατομμύρια ευρώ για γάλα). Πρόκειται για ποσό υψηλότερο σε σχέση με τα 197 εκατ. ευρώ (122 εκατ. ευρώ και 75 εκατ. ευρώ αντίστοιχα) του προϋπολογισμού για το 2014.

ΠΗΓΗ: in.gr

Write A Comment