O Γιατρός Συμβουλεύει

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΔΙΑΙΤΕΣ ΤΟΥ 2014

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Την άνοιξη είναι η εποχή που πολλές πρωτοποριακές δίαιτες κάνουν την εμφάνιση τους εν όψει του καλοκαιριού. Μερικές από αυτές υπόσχονται γρήγορα αποτελέσματα, άλλες απώλεια πόντων και άλλες μείωση του λιπώδους ιστού. Το γνωστό Αμερικάνικο site US News & World Report συγκέντρωσε ένα πάνελ διακεκριμένων διαιτολόγων, και άλλων επιστημόνων, οι οποίοι κλήθηκαν να αξιολογήσουν 38 από τις πιο δημοφιλείς δίαιτες της φετινής χρονιάς. Η κάθε δίαιτα βαθμολογήθηκε με βάση την αποτελεσματικότητά της για βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους, το πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να την ακολουθήσει, την διατροφική της αξία και ασφάλεια, καθώς και βάση της δραστικότητάς της στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του διαβήτη. Τα αποτελέσματα ανέδειξαν στην πρώτη θέση την δίαιτα DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), στη δεύτερη θέση την δίαιτα TLC (Total Lifestyle Changes) και στην τρίτη θέση ισοβαθμήσαν η Μεσογειακή δίαιτα και η διατροφή της Κλινικής Mayo.

1. H δίαιτα DASH, ή στα Ελληνικά η Διατροφική Προσέγγιση για την Μείωση της Υπέρτασης, είναι αναγνωρισμένη από την επιστημονική κοινότητα και χρησιμοποιήθηκε αρχικά για την μείωση της υψηλής πίεσης (υπέρτασης) και την πρόληψη νοσημάτων της καρδιάς όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Η ισορροπημένες διατροφικές οδηγίες οι οποίες χαρακτηρίζουν την δίαιτα αυτή την ανέδειξαν γρήγορα σε μία από τις πιο δημοφιλείς για υγιή και μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους. Οι βασικές αρχές τις δίαιτας αυτής είναι:
*Η περιορισμένη κατανάλωση αλατιού: λιγότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα, καθώς το αλάτι αποτελεί το συστατικό των τροφίμων το οποίο επηρεάζει την πίεσή μας περισσότερο από όλα τα άλλα.
*Η αυξημένη κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης, φρούτων και λαχανικών: 4-5 μερίδες φρούτων και 4-5 μερίδες λαχανικών την ημέρα, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και κάλιο.
*Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών σε λιπαρά και πλούσιων σε ιχνοστοιχεία όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο.
*Η κατανάλωση «άπαχων» κρεάτων, πουλερικών και ψαριών.

Η έμφαση σε λίπη τα οποία είναι πλούσια στα γνωστά ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα, τα οποία βρίσκουμε στους ξηρούς καρπούς και τα ψάρια.

Η περιορισμένη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων τα οποία αποτελούν την βασική πηγή αλατιού, ζάχαρης και θερμίδων στην διατροφή μας.

Θετικά
√ Διατροφικά Ισορροπημένη
√ Συμβάλλει στην καλή υγεία της καρδιάς
√ Μακροπρόθεσμη διατήρηση της απώλειας βάρους

Αρνητικά
– Όχι ραγδαία απώλεια βάρους

2. Η δίαιτα TLC, ή αλλιώς η Ολοκληρωτική Αλλαγή του Τρόπου Ζωής, αναπτύχθηκε από τους Αμερικάνικους φορείς υγείας (American Heart Association), για την αντιμετώπιση των υψηλών επιπέδων χοληστερίνης. Οι βασικές της αρχές είναι σχεδόν ίδιες με εκείνες της δίαιτας DASH, με την βασική διαφορά πως η δίαιτα TLC δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση της κατανάλωσης λίπους ζωικής κυρίως προέλευσης, από κρεατικά, γαλακτοκομικά και τηγανητά φαγητά. Επιπλέον, δίνονται οδηγίες για συχνή άθληση, περιορισμό του καπνίσματος και ελεγχόμενη κατανάλωση αλκοόλ. Η δίαιτα αυτή απαιτεί ισχυρό κίνητρο και υπολογισμό των θερμίδων που καταναλώνει κανείς για να πετύχει την επιθυμητή απώλεια βάρους.

Θετικά
√ Διατροφικά Ισορροπημένη
√ Αναγνωρισμένη από την επιστημονική κοινότητα
√ Συμβάλλει στην καλή υγεία της καρδιάς
√ Μακροπρόθεσμη διατήρηση της απώλειας βάρους

Αρνητικά
– Όχι ραγδαία απώλεια βάρους
– Χρειάζεται ισχυρό κίνητρο

3. Η Μεσογειακή διατροφή, έχει τις βάσεις της στις διατροφικές συνήθειες των λαών την Μεσογείου, και κυρίως των Κρητικών και των νότιο- Ιταλών, γύρω στο 1960. Τα τελευταία χρόνια τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής αποτελούν αντικείμενο πολλών ερευνητών που μελετούν ασθένειες όπως ο διαβήτης, το Αλτσχάιμερ, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και πολλά άλλα. Παρότι ζούμε στην χώρα η οποία αποτέλεσε πρότυπο διατροφής στο παρελθόν, η υιοθέτηση ενός δυτικού τρόπου ζωής και διατροφής είχε σαν αποτέλεσμα να ξεχάσουμε τις βασικές αρχές της Μεσογειακής διατροφής οι οποίες είναι:
*Η άφθονη κατανάλωση φυτικών προϊόντων προερχόμενων από: φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, όσπρια, βότανα και μυρωδικά. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα φρέσκα, εποχιακά, τοπικά προϊόντα.
*Βασική πηγή λίπους είναι το ελαιόλαδο.
*Καθημερινή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών σε λιπαρά.
*Κατανάλωση ψαριών και πουλερικών δύο φορές την εβδομάδα.
*Κατανάλωση κόκκινου κρέατος λίγες φορές τον μήνα.
*Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, δηλαδή 1 ποτήρι κρασί την ημέρα για τις γυναίκες και 1-2 ποτήρια για τους άνδρες.
*Η φυσική άσκηση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι.

Για την απώλεια βάρους πρέπει να μην υπέρ- καταναλώνουμε της παραπάνω τροφές, δηλαδή να υπάρχει έλεγχος της ποσότητας και των θερμίδων.

Θετικά
√ Διατροφικά Ισορροπημένη
√ Αναγνωρισμένη από την επιστημονική κοινότητα
√ Ποικιλία τροφίμων και γεύσεων

Αρνητικά
– Όχι ραγδαία απώλεια βάρους
– Χρειάζεται ισχυρό κίνητρο

4. Η δίαιτα της κλινικής Mayo, βρίσκεται στην Τρίτη θέση μαζί με την Μεσογειακή δίαιτα και βασίζεται στην ανάπτυξη ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών. Αποτελείται από δύο φάσεις, την φάση «Χάσε!» (“Lose it!”) και την φάση «Ζήσε!» (“Live it!”). Στην πρώτη φάση μαθαίνεις τη σημασία του πρωινού, τρως άφθονα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης και αθλείσαι τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα. Επιπλέον απορρίπτεις συνήθειες όπως το φαγητό μπροστά στην τηλεόραση, το συνεχές τσιμπολόγημα (εκτός φρούτων και λαχανικών), την κατανάλωση ολόπαχων γαλακτοκομικών προϊόντων, την υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος, και τα γεύματα εκτός σπιτιού πρέπει να ακολουθούν τους παραπάνω κανόνες. Στην δεύτερη φάση «Ζήσε!», συνεχίζεις να εφαρμόζεις όσα έμαθες στην φάση «Χάσε!» και επιπλέον προσέχεις την ποσότητα των τροφίμων που καταναλώνεις.

Θετικά
√ Διατροφικά Ισορροπημένη
√ Αλλαγή διατροφικών συνηθειών

Αρνητικά
– Όχι ραγδαία απώλεια βάρους
– Μη αναγνωρισμένη από την επιστημονική κοινότητα

Παρατηρώντας τις βασικές αρχές των παραπάνω διατροφικών προγραμμάτων μπορεί κανείς να παρατηρήσει πως καμία δεν στηρίζεται στον αποκλεισμό κάποιας ομάδας τροφίμων, αντιθέτως περιλαμβάνουν ποικιλία τροφών στην σωστή ποσότητα. Οι δίαιτες αυτές έχουν σαν κοινό στόχο την εκπαίδευση του καταναλωτή για την ανάπτυξη ορθών διατροφικών συνηθειών οι οποίες μπορούν να ακολουθηθούν για μια ζωή.

Άλλες δίαιτες οι οποίες βρέθηκαν χαμηλότερα στη βαθμολογία ήταν οι ακόλουθες: Weight Watchers, Flexitarian, Volumetrics, Ornish, Ασιατική, Χορτοφαγική και άλλες. Βασικότερα μειονεκτήματα αυτών των διαιτών είναι ο αποκλεισμός κάποιας ομάδας τροφίμων, η μειωμένη πρόσληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και η αδυναμία διατήρησης των προτύπων αυτών για πάντα.

ΠΗΓΗ: health.usnews.com

Write A Comment