Την ανάγκη εξεύρεσης μόνιμων λύσεων για την επίλυση των προβλημάτων του χώρου της Υγείας και ειδικά των αναγκών των ανασφάλιστων πολιτών, επεσήμανε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από την υπογραφή του Μνημονίου.
Παρευρισκόμενος σε εκδήλωση φαρμακευτικής εταιρείας για τη δωρεά 2 εκατομμυρίων ευρώ που θα καλύψουν τις φαρμακευτικές ανάγκες ανασφάλιστων ασθενών, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «αποτελεί προσωπικό μου στοίχημα αλλά και της κυβέρνησης, η κάλυψη των αναγκών των ανασφάλιστων πολιτών σε μόνιμη βάση».
Ο υπουργός Υγείας τάχθηκε υπέρ κάθε ιδιωτικής πρωτοβουλίας που στόχο έχει τη διευκόλυνση της πρόσβασης των αδύναμων πολιτών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ευχαρίστησε ιδιαίτερως τόσο, τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ) όσο και την Αρχιεπισκοπή, που μέσα από πρωτοβουλίες όπως το Κοινωνικό Ιατρείο της Αποστολής, καλύπτουν τα κενά του δημόσιου συστήματος υγείας.
«Οι προσπάθειες αυτές δεν αναιρούν τις ευθύνες της Πολιτείας, που θα πρέπει να βρει λύσεις για το πρόβλημα ειδικά των ανασφάλιστων συμπολιτών μας. Στο πλαίσιο αυτό βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή τόσο με τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, όσο και με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας», τόνισε.
Πλήρης πρόσβαση των ανασφάλιστων στο ΠΕΔΥ
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τη λειτουργία του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), με αφορμή την έναρξη της λειτουργίας των τηλεφωνικών ραντεβού, ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι έχει προβλεφθεί η πλήρης πρόσβαση των ανασφάλιστων ασθενών στις δομές του συστήματος (ιατρικές εξετάσεις και συνταγογράφηση), αλλά η παροχή των φαρμάκων προς το παρόν θα γίνεται μόνο από τα κοινωνικά ιατρεία και άλλες μη κρατικές κοινωνικές δομές.
Να σημειωθεί ότι, οι ανασφάλιστοι έχουν εξαιρεθεί της καταβολής των 5 ευρώ για τη χρήση υπηρεσιών υγείας που παρέχουν τα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ.
Ερωτηθείς για τον συνολικό αριθμό των ελλήνων πολιτών που έχουν χάσει την ασφαλιστική τους κάλυψη, ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι σαφής εικόνα θα υπάρχει μόνο όταν ολοκληρωθεί η λειτουργία του συστήματος ΑΤΛΑΣ (Εθνικό Ψηφιακό Μητρώο Ασφάλισης), τις προσεχείς τρεις εβδομάδες. Εκτίμησε ωστόσο ότι ο αριθμός θα κυμαίνεται μεταξύ 1,4 και 2,9 εκατομμυρίων ατόμων.
Ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε πάντως, ότι όποιο κι αν είναι το επίσημο νούμερο των ατόμων που στερούνται ασφαλιστικής κάλυψης, δυστυχώς οι ανάγκες σε ιατροφαρμακευτικής περίθαλψη δεν μπορούν να καλυφθούν από τις ιδιωτικές δωρεές και πρωτοβουλίες.
Τέλος, αναφερόμενος στα 13 εκατομμύρια ευρώ, που έχουν εξαχθεί από τον ειδικό λογαριασμό των επιστρεφόμενων χρημάτων που είχαν δοθεί για μίζες, και έχουν πιστωθεί στο υπουργείο Υγείας, είπε ότι αυτά έχουν κατανεμηθεί για την κάλυψη κυρίως των τακτικών χειρουργείων ανασφάλιστων πολιτών.
ΠΗΓΗ: health.in.gr