Εκτός από οπαδοί της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου, μπορούμε όλοι να γίνουμε και «Οπαδοί Ζωής», συμμετέχοντας ενεργά στη δωρεά οργάνων και ιστών. Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και οι ποδοσφαιριστές της Εθνικής είναι οι «πρέσβεις» της νέας εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, με στόχο την αύξηση των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας.
Η καμπάνια τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, έχει την υποστήριξη του Σωματείου Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος (ΗΠΑρxω), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών (ΠΟΝ) και του Συλλόγου Βαρέως Καρδιοπνευμονοπαθών Ασθενών (ΣΥ.ΒΑ.ΚΑ.ΠΑ.) και αποτελεί πρωτοβουλία της εταιρείας Novartis Hellas.
Με επίκεντρο το Facebook και την ειδικά αφιερωμένη σελίδα (που σύντομα θα είναι στη διάθεση του κοινού), όλοι οι έλληνες μπορούν να «μπουν στην ομάδα», να «παίξουν» στην ειδικά σχεδιασμένη εφαρμογή και να γίνουν«Οπαδοί Ζωής», προκειμένου να μοιραστούν τη θετική τους στάση απέναντι στη δωρεά οργάνων και ιστών.
Η εκστρατεία θα ενισχυθεί επίσης με τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σποτ, που θα αρχίσουν να προβάλλονται όσο πλησιάζουμε προς την έναρξη του Μουντιάλ της Βραζιλίας.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχωρήθηκε με αφορμή την έναρξη της καμπάνιας, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων(ΕΟΜ), Αλκιβιάδης Κωστάκης, αφού ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους για τη συμμετοχή τους στην εκστρατεία, τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης ενός δομημένου προγράμματος εξεύρεσης και αξιοποίησης μοσχευμάτων.
«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει ανάγκη από τη σύσταση ειδικών ομάδων συντονισμού των μεταμοσχεύσεων που θα λειτουργούν σε κάθε νοσοκομείο, με συγκεκριμένο προϋπολογισμό, όπως γίνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία και η Κροατία. Φυσικά βασική προϋπόθεση είναι η επαρκής λειτουργία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, καθώς ενώ υπάρχουν πολλά κρεβάτια, δυστυχώς αριθμητικά το προσωπικό υπολείπεται», επεσήμανε ο κ. Κωστάκης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι ουραγός στην ΕΕ στον τομέα των μεταμοσχεύσεων και της δωρεάς οργάνων, καθώς για κάθε εκατομμύριο πληθυσμού αντιστοιχούν μόλις επτά δότες, ενώ στην Ισπανία και την Ιταλία η αντίστοιχη αναλογία είναι 30 δότες για κάθε εκατομμύριο κατοίκων. Πάντως από το 2001 μέχρι και την τρέχουσα χρονιά έχουν γίνει συνολικά 5.150 μεταμοσχεύσεις.
Παρά την πενία μοσχευμάτων πάντως, κάθε χρόνο στην Ελλάδα πραγματοποιούνται 200 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων, από την αξιοποίηση μοσχευμάτων 70 δοτών. Ωστόσο, ετησίως περισσότεροι από 50 έλληνες ασθενείς αναγκάζονται να καταφύγουν σε μεταμοσχευτικά κέντρα του εξωτερικού, είτε γιατί δεν υπάρχουν μοσχεύματα στη χώρα μας, είτε διότι πρόκειται για περιπτώσεις μεταμοσχεύσεων που δεν μπορούν να γίνουν στην Ελλάδα, όπως η μεταμόσχευση πνευμόνων. Προσφάτως όμως, το Νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης έλαβε άδεια υλοποίησης μεταμοσχεύσεων ήπατος και νεφρών σε παιδιατρικούς ασθενείς.
Ο πρόεδρος του ΕΟΜ ευλεπιστεί ότι, η εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού θα γίνει η βάση για την αύξηση των μεταμοσχεύσεων. Ιδανικά, η αύξηση των δοτών σε 150 ετησίως θα μπορούσε να εξυπηρετήσει 500 υποψήφιους λήπτες, εκ των οποίων 300 νεφροπαθείς. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα εξοικονομούσε έως 800 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, αφού το μέσο κόστος μιας μεταμόσχευσης ήπατος της Ελλάδα ανέρχεται στα 50.000 ευρώ, ενώ στη Μ. Βρετανία 350.000 και στις ΗΠΑ μπορεί να ξεπεράσει και τα 500.000 ευρώ.
«Όχι μόνο οπαδοί της Εθνικής αλλά και της ζωής»
Από την πλευρά του, ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής και νυν Τεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Ελλάδος, Τάκης Φύσσας, τόνισε το έλλειμμα ενημέρωσης για τη σημασία της δωρεάς οργάνων και ιστών που λειτουργεί ανασταλτικά για την υλοποίηση των μεταμοσχεύσεων.
«Είμαστε υπερήφανοι που η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου συμμετέχει σε αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία. Αν λάβουμε υπόψη μας την αγάπη και το πάθος των ελλήνων φιλάθλων για την Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου και εν όψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ελπίζουμε πραγματικά, πως όλοι οι Έλληνες ως οπαδοί της Εθνικής, θα γίνουν και ‘Οπαδοί Ζωής’».
Η πρόεδρος του Σωματείου Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος (ΗΠΑρxω), Χριστίνα Θεοδωρίδου, πρόσθεσε ότι «η μεταμόσχευση, η κορυφαία ιατρική πράξη του 20ου αιώνα, που νίκησε τον θάνατο και χάρισε ζωή, στηρίζεται στη μεγαλύτερη πράξη αλτρουισμού και προσφοράς, τη δωρεά οργάνων και ιστών. Ας γίνουμε όλοι κοινωνοί αυτής της μεγάλης ιδέας με στόχο τη σωτηρία όσο το δυνατόν περισσότερων συνανθρώπων μας».
Η κ. Θεοδωρίδου μάλιστα έσπευσε να τονίσει ότι ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων παρέχει τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας, ώστε η λήψη και αξιοποίηση των μοσχευμάτων να γίνεται πάντα με νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες, «ώστε να πιάνει τόπο η γεναία απόφαση των οικογενειών να προσφέρουν τα όργανα του ανθρώπου τους που έφυγε από τη ζωή», σημείωσε χαακτηριστικά.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Συλλόγου Βαρέως Καρδιοπνευμονοπαθών Ασθενών (ΣΥ.ΒΑ.ΚΑ.ΠΑ.), Ιωάννα Λεβαντή, δήλωσε ότι «όλοι ενωμένοι μπορούμε να συμβάλλουμε στη διάδοση της ιδέας της δωρεάς οργάνων που αποτελεί τη μέγιστη προσφορά προς το συνάνθρωπο, ώστε να γίνει ‘η επαύριο της ζωής, πάλι ζωή’, όπως αναφέρει ο Οδυσσέας Ελύτης».
Ο Γιώργος Καστρινάκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών (ΠΟΝ), συμπλήρωσε ότι «ιδιαίτερα σήμερα, υπάρχει επιτακτική ανάγκη για την ενημέρωση όλων των πολιτών γύρω από αυτό το σημαντικό θέμα. Στα πλαίσια μιας πανεθνικής προσπάθειας για τη διάδοση της ιδέας δωρεάς ιστών και οργάνων σώματος, ειδικά ο χώρος του αθλητισμού είναι σε θέση να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, αφού πολλοί από τους πρωταγωνιστές του αποτελούν πρότυπα για την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα για τη νεολαία».
Τέλος, ο Γιώργος Τουσίμης, διευθυντής του Τμήματος Μεταμόσχευσης της Novartis Hellas, ανέφερε ότι «η εκστρατεία ‘Οπαδοί Ζωής’ έχει ως στόχο να ενημερώσει το κοινό για τη στήριξη της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου και να καλέσει τους πολίτες να γίνουν ‘Οπαδοί Ζωής’, μοιράζοντας τη θετική τους στάση απέναντι στο μείζον θέμα της δωρεάς οργάνων και ιστών».