Με αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και αυστηρά πρόστιμα προειδοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας όσους εμπλέκονται σε παράνομες παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων. Όπως προέκυψε από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ και του ΕΟΦ, τα δύο τελευταία χρόνια στο κύκλωμα εκτός από φαρμακαποθήκες, εμπλέκονται αρκετοί φαρμακοποιοί, ακόμη και γιατροί. Στις περιπτώσεις που δημοσιοποιήθηκαν χθες μάλιστα, περιλαμβάνεται και γιατρός πανεπιστημιακός καθηγητής. Οι φάκελοι με τις υποθέσεις έχουν ήδη αποσταλεί στον εισαγγελέα.
Τουλάχιστον πέντε φαρμακαποθήκες και περίπου 700 φαρμακεία εμπλέκονται τα δύο τελευταία χρόνια σε παράνομες εξαγωγές φαρμάκων, σύμφωνα με στοιχεία ελέγχων του Σώματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) και του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς. Σύμφωνα με τον κ. Σαλμά οι παράλληλες εξαγωγές ευθύνονται για τις παρατηρούμενες ελλείψεις φαρμάκων από την ελληνική αγορά.
ΟΙ ΑΠΟΣΥΡΣΕΙΣ
Ωστόσο, την ίδια στιγμή υποβάλλονται αθρόες αιτήσεις εταιρειών για απόσυρση φαρμάκων από την αγορά. «Οι ελλείψεις είναι ευθύνη του ΕΟΦ, τις παρακολουθούμε, τις καταγράφουμε και έχουμε συντάξει λίστα με 75 φάρμακα που απαγορεύεται η εξαγωγή τους. To πρόβλημα βρίσκεται στις αποσύρσεις φαρμάκων και όχι στις παράλληλες εξαγωγές και ελλείψεις», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του ΕΟΦ Γιάννης Τούντας. Μάλιστα σε ανακοίνωση του ΕΟΦ, οι αποσύρσεις των φαρμάκων αποδίδονται «στο γεγονός των χαμηλών τιμών που έχουν λάβει τα φάρμακα στη χώρα μας».
Δίνοντας, πάντως, στη δημοσιότητα τα στοιχεία του ελέγχου του ΣΔΟΕ που αφορούν την τελευταία τριετία, ο κ. Σαλμάς είπε πως «οι ελλείψεις φαρμάκων δε συνδέονται με την τιμολόγησή τους». Οι κατηγορίες φαρμάκων που εξάγονταν παράνομα από την ελληνική αγορά είναι αντιφλεγμονώδη, φάρμακα για καρδιαγγειακά νοσήματα, για ειδικού τύπου κεφαλαλγίες και τη στυτική δυσλειτουργία – στο σύνολο τους 75 δραστικές ουσίες.
Στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς αναφέρουν πως από τον Νοέμβριο, οπότε εκδόθηκε το πρώτο δελτίο τιμών, έχουν βγει περίπου έξι διορθωτικά δελτία τα οποία μόνο κομφούζιο μπορούν να προκαλέσουν στην αγορά. «To κενό από αυτή τη διαδικασία είναι αρκετό για να γίνει πιο ελκυστική η διαδικασία των παράλληλων εξαγωγών. Η φαρμακαποθήκη έχει προβλεπόμενο περιθώριο κέρδους στα συνταγογραφούμενα 4,9% ενώ με παράλληλη εξαγωγή και με τις διαμορφωμένες τιμές μπορεί να ξεπεράσει και το 50% εάν το βγάλει σε χώρα του εξωτερικού», αναφέρει στέλεχος της αγοράς.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα