Οι ειδικοί αναφέρουν ότι παιδιά που διδάσκονται από νωρίς τις αρχές της δικαιοσύνης είναι λιγότερο επιθετικά, έχουν λιγότερο θυμό όταν δεν περνά το δικό τους και …διαχειρίζονται καλύτερα το αίσθημα της ματαίωσης.
Δεν είναι όλα τα παιδιά ίδια…
Πώς μπορούν οι γονείς να αναπτύξουν το αίσθημα της δικαιοσύνης στα παιδιά τους;
Τα μικρά παιδιά προκείμενου να κατανοήσουν τον εαυτό τους αλλά και να αρχίσουν να ανεξαρτητοποιούνται, στρέφουν την προσοχή τους στο Εγώ. Μετά το τρίτο έτος της ηλικίας τους, τα παιδιά αρχίζουν να γίνονται λιγότερο εγωκεντρικά καθώς καταλαβαίνει ότι και οι άλλοι άνθρωποι είναι σημαντικοί. Αρχίζουν να καταλαβαίνουν πως οι κανόνες του σπιτιού έχουν εφαρμογή και έξω από αυτό.
Πώς να το μάθετε:
• Μην κάνετε διακρίσεις ανάλογα με το φύλο ή την ηλικία στα αδελφάκια σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους. Αποφύγετε την φράση «εσύ που είσαι μεγάλος, υποχώρησε» ή «καλά δεν ντρέπεσαι αν φέρεσαι έτσι στο μικρό σου αδελφάκι». Μην ξεχνάτε πως και τα δύο είναι παιδιά με ίσες ανάγκες και δικαιώματα.
• Ανταποκριθείτε στο παιδί σας με σεβασμό στην προσωπικότητα και τις ικανότητες τους. Δεν είναι όλα τα παιδιά ίδια και δεν γίνεται να έχετε τις ίδιες απαιτήσεις.
• Παροτρύνετε όλα τα μέλη της οικογένειας να συμμετέχουν σε κάποιες δραστηριότητες π.χ. στρώσιμο τραπεζιού ή συμμάζεμα. Μπορείτε αν θέλετε να τους καλέσετε σε οικογενειακό συμβούλιο. Προτείνετε τους να επιλέξουν μια δουλειά που τους αρέσει και για την εκτέλεση της οποίας θα είναι υπεύθυνα.
• Όταν κάποιος ρωτάει κάτι το παιδί σας μην απαντάτε εσείς για λογαριασμό του. Αφήστε το να απαντήσει εκείνο χωρίς να περιορίζετε τον αυθορμητισμό του.
• Φροντίστε από μικρή ηλικία να το μάθετε να περιμένει τη σειρά του. Όταν μιλάτε εξηγήστε του πως πρέπει να περιμένει το συνομιλητή του να τελειώσει και πως δεν είναι σωστό και ευγενικό να το διακόπτει.
• Μην υποτιμάτε την αξία του παιχνιδιού. Το παιχνίδι, εκτός από αναφαίρετο δικαίωμα του παιδιού, είναι και σημαντικό για την αναπτυξιακή του εξέλιξη. Κατανοήστε ότι τα παιδιά μαθαίνουν σημαντικά πράγματα από το παιχνίδι.
ΠΗΓΗ: www.hamomilaki.blogspot.gr