Γυναίκα

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΡΙΧΟΦΥΪΑΣ; ΒΡΕΣ ΤΗ ΛΥΣΗ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Τα δοκίμασες όλα, κερί, ξυραφάκια, μηχανές αποτρίχωσης. Όμως αυτές οι αντιαισθητικές τρίχες συνεχίζουν να ταλαιπωρούν το πρόσωπο και το σώμα σου.Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από την έντονη τριχοφυϊα του γυναικείου προσώπου και σώματος; Ποιές ορμονικές διαταραχές προκαλούν υπερτρίχωση και ποιές μέθοδοι εγγυώνται ριζική λύση;

Το πρόβλημα: αντιμετωπίζεις έντονη τριχοφυϊα στο πρόσωπο και το σώμα, κυρίως σε περιοχές όπως το πάνω χείλος (μουστάκι), τα μάγουλα, το πιγούνι ή το στήθος (γύρω από τη θηλή), τα πόδια ή τα χέρια; Χωρίς αμφιβολία, είναι μια δυσάρεστη κατάσταση, που εκτός του ότι μπορεί να υποκρύπτει κάποιο ορμονικό ή άλλο πρόβλημα υγείας (π.χ. αύξηση παραγωγής ανδρογόνων, πολυκυστικές ωοθήκες κ.ά.), επηρεάζει σημαντικά και την αυτοπεποίθησή σου. Ωστόσο, αν εντοπιστούν τα αίτια, σήμερα υπάρχουν αρκετές θεραπείες τόσο για τις ορμονικές διαταραχές όσο και για την οριστική απαλλαγή της ανεπιθύμητης τριχοφυϊας σε όποιο μέρος του προσώπου ή του σώματος κι αν βρίσκεται.

Άραγε φταίνε τα ανδρογόνα;
«Ο κατεξοχήν παράγοντας που προκαλεί την υπερτρίχωση είναι μια ορμονική διαταραχή, κατά την οποία στο γυναικείο οργανισμό υπερισχύουν οι ανδρογόνες ορμόνες», επισημαίνει ο ενδοκρινολόγος κ. Γιάννης Καστάνης. «Στο σημείο αυτό πρέπει να γίνει η υπενθύμιση ότι το σώμα κάθε γυναίκας φυσιολογικά παράγει μια μικρή ποσότητα ανδρογόνων ορμονών. Αυτές είναι χημικά ίδιες με εκείνες των αντρών. Η διαφορά τους βρίσκεται στην ποσότητα, η οποία στους άντρες είναι πολύ μεγαλύτερη. Η υπερτρίχωση που προκαλείται από την υπερπαραγωγή ανδρογόνων ορμονών έχει συνήθως αντρική κατανομή (άνω χείλος, στήθος, σαγόνι).Τα όργανα που εκκρίνουν ανδρογόνες ορμόνες στη γυναίκα είναι τα επινεφρίδια και οι ωοθήκες. Για να διαπιστωθεί, ωστόσο, η υπερανδρογοναιμία, πρέπει πρώτα να ελεγχθεί η λειτουργία των δυο αυτών ενδοκρινών αδένων με ειδικές εξετάσεις».

Μήπως έχεις πολυκυστικές ωοθήκες;
Σε αρκετά μεγάλο αριθμό γυναικών η υπερτρίχωση εμφανίζεται και ως σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών. Πρόκειται για μια συνηθισμένη πάθηση την οποία σήμερα ο γυναικολόγος έχει τη δυνατότητα να διαγνώσει γρήγορα, έγκαιρα και σωστά με μια απλή εξέταση και συγκεκριμένα ένα υπερηχογράφημα των ωοθηκών. Έτσι μπορεί να βοηθήσει φαρμακευτικά στην αντιμετώπιση του συνδρόμου, χωρίς να απαιτείται χειρουργική επέμβαση, κάτι που γινόταν πολλές φορές στο παρελθόν.

Θυμήσου: μήπως είχε και η μαμά σου το ίδιο πρόβλημα;
Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου μια λίγο αυξημένη τριχοφυϊα σε κάποιο σημείο του σώματος δεν κρύβει απαραιτήτως κάτι το παθολογικό. Απλώς, η υπερτρίχωση, που συνήθως εμφανίζεται με πιο σκούρες και σκληρές τρίχες εκεί που έπρεπε να υπάρχει ξανθό μαλακό χνούδι, μπορεί να οφείλεται σε κληρονομική προδιάθεση. Σε ένα είδος δηλαδή ευαισθησίας που παρουσιάζει στα ανδρογόνα ο θύλακας της τρίχας, ακόμη κι αν αυτά βρίσκονται σε εντελώς φυσιολογικά επίπεδα.

Κι άλλοι ύποπτοι
Η πυκνότητα του τριχώματος μπορεί να αυξάνεται προοδευτικά σε ορισμένα σημεία έπειτα από χρόνια χορήγηση φαρμάκων ή και από διάφορους εξωγενείς παράγοντες: Για παράδειγμα, να οφείλεται σε κάποιους τρόπους αποτρίχωσης, που γίνονται είτε με κρέμες είτε με ξύρισμα κ.λπ., οι οποίοι πρόσκαιρα αφαιρούν το τρίχωμα, αλλά μακροπρόθεσμα οξύνουν το πρόβλημα, δυναμώνοντας το χνούδι.

Να θυμάσαι:
Σε όλες τις μεθόδους (ριζική αντιμετώπιση με λέιζερ, ηλεκτρόλυση ή θερμόλυση) πριν από την αποτρίχωση πρέπει να ελεγχθεί η πιθανότητα ορμονικών διαταραχών. Εάν η ανεπιθύμητη τριχοφυϊα έχει ορμονικά αίτια, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται θεραπευτικά πριν εφαρμοστεί το λέιζερ.
Αν υπάρχει ορμονικό πρόβλημα, όπως οι πολυκυστικές ωοθήκες, θα χρειαστούν αρκετές συνεδρίες.
Ο χρόνος μεταξύ των συνεδριών εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος και της τρίχας. Όπου η τριχοφυϊα δεν είναι και τόσο επίμονη, τα μεσοδιαστήματα είναι κατά μέσο όρο περίπου δύο μήνες και γίνονται ακόμα μεγαλύτερα όσο αδυνατίζει η τρίχα.
Για το σώμα, όπου η τριχοφυϊα είναι πιο επίμονη, τα μεσοδιαστήματα είναι μικρότερα από ένα έως ενάμιση μήνα και μεγαλώνουν όσο αδυνατίζει η τρίχα.
Γενικά, το λέιζερ θεωρείται ταχύτερη μέθοδος από την ηλεκτρόλυση, καθώς σε μικρότερο αριθμό συνεδριών μπορεί να «καταστρέψει» περισσότερες ρίζες. Όμως το κόστος αυτής της μεθόδου είναι μεγαλύτερο.

Κλασικές αλλά και νέες θεραπείες
Στη φαρμακευτική αντιμετώπιση της υπερτρίχωσης χρησιμοποιούνται τα αντιανδρογόνα, τα οποία είναι φάρμακα που δρουν ανταγωνιστικά προς τα ανδρογόνα, δεσμεύοντας τους υποδοχείς τους στα κύτταρα-στόχους. Με αυτόν τον τρόπο αποκλείουν τη δράση των αυξημένων ανδρογόνων στον οργανισμό και κατά συνέπεια τις δυσμενείς επιπτώσεις τους στην τριχοφυϊα. Για το πρόβλημα της υπερτρίχωσης υπάρχουν ακόμα μερικές πραγματικά αποτελεσματικές και αξιόπιστες μέθοδοι, που απαλλάσσουν από την ανεπιθύμητη τριχοφυϊα σε όποιο μέρος του σώματος κι αν βρίσκεται. Οι πιο καταξιωμένες και δοκιμασμένες εδώ και χρόνια σε παγκόσμια κλίμακα είναι: η ηλεκτρική ριζική αποτρίχωση (θερμόλυση) και η ηλεκτρολυτική ριζική αποτρίχωση (ηλεκτρόλυση).«Τα τελευταία χρόνια», όπως τονίζει ο πλαστικός χειρουργός κ. Θάνος Κοντογιάννης, «κερδίζει έδαφος και η ριζική αποτρίχωση με λέιζερ, η οποία εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία, λύνοντας σύντομα και οριστικά το πρόβλημα της υπερτρίχωσης».

Η αποτρίχωση με ηλεκτρόλυση ή θερμόλυση
Πώς γίνεται: Και στις δυο αυτές μεθόδους χρησιμοποιείται μια πολύ ψιλή βελόνα (στην ηλεκτρόλυση με τη βοήθεια ηλεκτρικού ρεύματος και στη θερμόλυση υψίσυχνου ρεύματος). Η βελόνα εισέρχεται στο θύλακα της τρίχας και καταστρέφει τη ρίζα. Ο πόνος είναι ανεπαίσθητος (κάτι σαν μικρά τσιμπηματάκια).
Αριθμός επισκέψεων: Είναι ανάλογος με την έκταση του προβλήματος.
Αποτέλεσμα: Με την πρώτη κιόλας επίσκεψη το 80-90% της ανεπιθύμητης τριχοφυϊας έχει φύγει και τελικά μπορεί να επιτευχθεί η εξάλειψή τους 100%. (Ανάλογα την περίπτωση βέβαια, ίσως να χρειαστεί κάθε έξι μήνες να πραγματοποιείτε μια ακόμη συνεδρία). Η επανεμφάνιση των τριχών μετά την πρώτη εφαρμογή γίνεται ύστερα από 20-30 ημέρες περίπου.
Επιπλοκές: Και οι δυο μέθοδοι προκαλούν ερεθισμούς και καμιά φορά από λάθος χειρισμό πιθανόν να προκληθούν χρωματικές αλλοιώσεις ή πολύ μικρές ουλές στο δέρμα (κυρίως από την ηλεκτρόλυση). Γι’ αυτό η εφαρμογή πρέπει να γίνεται μόνο από εξειδικευμένους δερματολόγους.

Αποτρίχωση με λέιζερ
Πώς γίνεται: Το λέιζερ εκπέμπει δέσμη φωτός, η οποία απορροφάται επιλεκτικά μόνο από τη μελανίνη της ρίζας στην τρίχα, προκαλώντας θερμική νέκρωση του βολβού της, χωρίς να βλάπτει το υπόλοιπο δέρμα.
Αριθμός επισκέψεων: Σε γενικές γραμμές, για τα πόδια και το μπικίνι χρειάζονται 5-8 συνεδρίες, ενώ στις μασχάλες και το στήθος περισσότερες. Στο λαιμό και το πρόσωπο είναι δύσκολο να προβλεφθεί από την αρχή πόσες συνεδρίες θα χρειαστούν.
Αποτέλεσμα: Με την πρώτη επίσκεψη το πρόσωπό σου θα καθαρίσει πλήρως από τις τρίχες (όχι και από το χνούδι), οι οποίες θα καθυστερήσουν να ξαναβγούν.
Επιπλοκές: Συνήθως, μετά υπάρχει ένας ελαφρύς ερεθισμός που γρήγορα υποχωρεί.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζεις:
Οι αποτριχωτικές κρέμες μπορούν να εφαρμοστούν στο πρόσωπο, κυρίως στο άνω χείλος, την περιοχή του μπικίνι, το στέρνο, τις μασχάλες και τα πόδια. Γενικά, δεν προκαλούν ερεθισμούς και θεωρούνται ασφαλείς, ωστόσο πάντα ακολουθείς πιστά τις οδηγίες χρήσης.

Η αποτρίχωση με κερί κρύο ή ζεστό θεωρείται γενικά γρήγορη και αποτελεσματική μέθοδος αποτρίχωσης των ποδιών και ένα από τα πλεονεκτήματά της είναι ότι σταδιακά οι τρίχες εξασθενούν. Όμως, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στα πόδια, η αφαίρεση με κρύο ή ζεστό κερί τριχών από το πρόσωπο (που χαρακτηρίζεται ορμονοεξαρτώμενη περιοχή) δεν αποδυναμώνει τις τρίχες, οι οποίες επανεμφανίζονται πιο άγριες. Επιπλέον, το χνούδι με αυτές τις μεθόδους, εφόσον αφαιρεθεί, μετατρέπεται σε τρίχα.

ΠΗΓΗ: www.womenonly.gr

Write A Comment