Αλλεργιολογία

ΑΛΛΕΡΓΙΚΟ ΕΝΑ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ ΠΑΙΔΙΑ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Ένα στα πέντε παιδιά παρουσιάζει κάποια μορφή αλλεργίας. Οι πιο συχνές αλλεργίες που παρατηρούνται στα παιδιά είναι η αλλεργική ρινίτιδα και το αλλεργικό άσθμα αλλά ενώ οι πιο επικίνδυνες είναι οι τροφικές αλλεργίες, οι οποίες όμως δεν είναι τόσο συχνές.

Κι ενώ η αλλεργική ρινίτιδα, το αλλεργικό άσθμα και η αλλεργία από το τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας μπορούν να θεραπευτούν με τη υπογλώσσια ή υποδόρια χορήγηση ανοσοθεραπευτικών φαρμάκων, για την αντιμετώπιση των τροφικών αλλεργιών δεν έχει βρεθεί ακόμη κάποιο φάρμακο. Η μόνη λύση είναι η αποφυγή των τροφίμων που προκαλούν την αλλεργία.

Τα παραπάνω επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αλλεργιολόγος Λουκία Μπαλατσινού ,με αφορμή ομιλία της με θέμα:?Το αλλεργικό παιδί στο σχολείο? που θα πραγματοποιηθεί στις 6.30 το απόγευμα στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας.

Το ποσοστό της τροφικής αλλεργίας στα παιδιά ανέρχεται στο 8% ενώ στους ενήλικες μόνο στο 1%. Αυτό, αυτό όπως εξηγεί η κ. Μπαλατσινού, οφείλεται στο ότι τα παιδιά δοκιμάζουν νέα τρόφιμα τα οποία μπορεί να τους προκαλέσουν αλλεργία. Για το 90% των τροφικών αλλεργικών αντιδράσεων στα παιδιά ευθύνονται το γάλα,τα αβγά,οι ξηροί καρποί-ιδίως τα φιστίκια- τα σιτηρά, τα όσπρια,τα ψάρια και τα οστρακοειδή.

Τα πιο επικίνδυνα από τα τρόφιμα θεωρούνται τα φιστίκια ,τα ψάρια και τα οστρακοειδή. Το γάλα και τα αυγά μπορεί να προκαλέσουν ατοπική δερματίτιδα και γαστρεντερικά προβλήματα όπως διάρροια και εμετό. Η ιδανική θεραπεία για τις αλλεργίες στα τρόφιμα είναι η αποφυγή τους για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

 

Write A Comment