Οι μέλισσες “κέρδισαν” τη μάχη καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την απαγόρευση για 2 χρόνια την κυκλοφορία τριών επικίνδυνων φυτοφαρμάκων που αποδείχθηκαν θανατηφόρα για τις μέλισσες.
Ο Tonio Borg, επικεφαλής υγείας της Επιτροπής δήλωσε ότι η απαγόρευση θα ισχύσει από τον ερχόμενο Δεκέμβρη και συμπλήρωσε “Σκοπεύω να κάνω τα πάντα για να προστατέψω των πληθυσμό των μελισσών που είναι ζωτικές για το οικοσύστημα και συνεισφέρουν περισσότερα από 22δις ευρώ ετησίως στην Ευρωπαϊκή γεωργία”.
Περισσότερες από 30 διαφορετικές μελέτες εντόπισαν σύνδεση μεταξύ αυτών των εντομοκτόνων, των νεονικοτινοειδών – λειτουργούν στοχεύοντας το νευρικό σύστημα των εντόμων – και την μείωση του πληθυσμού των μελισσών.
Πλειοψηφία 15 κρατών από τα 27 ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης των τριών εντομοκτόνων, ανάμεσά τους η Γαλλία.
Η Γερμανία, η οποία δεν συμμετείχε στην πρώτη ψηφοφορία στις 15 Μαρτίου, τελικά ψήφισε υπερ της απαγόρευσης. Αντίθετα η Ιταλία, η οποία είχε ψηφίσει υπέρ της απαγόρευσης κατά την πρώτη ψηφοφορία το Μάρτιο, πέρασε στο στρατόπεδο των αντιπάλων της, επειδή δεν της δόθηκε η δυνατότητα να χρησιμοποιεί τα φυτοφάρμακα στις καλλιέργειες πριν από την ανθοφορία. Το Βερολίνο και η Ρώμη διαθέτουν από 29 ψήφους.
Εκτός από την Ιταλία, επτά χώρες, μεταξύ των οποίων η Ουγγαρία και η Βρετανία παρά το γεγονός ότι ειδικά στη Ντάουνινγκ Στριτ παραδόθηκε ψήφισμα 300.000 Βρετατών υπέρ της απαγόρευσης από τη σχεδιάστρια Βίβιαν Γουεστγουντ, ψήφισαν επίσης εναντίον της απαγόρευσης και τέσσερις απείχαν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολόγισε πως έχει συγκεντρώσει αρκετούς νέους υποστηρικτές στην ψηφοφορία αυτή ώστε να αποφασισθεί η απαγόρευση των τριών νεονικοτινοειδών —κλοθειανιδίνη, ιμιδακλοπρίδη και θειαμεθοξάμη.
Προτείνει να ανασταλεί η χρήση τους επί δύο χρόνια σε τέσσερις καλλιέργειες: αυτές του αραβοσίτου, της ελαιοκράμβης, του ηλιοτρόπιου και του βαμβακιού. Η απαγόρευση θα αφορά ορισμένες καλλιέργειες και ορισμένες περιόδους του χρόνου στη διάρκεια των οποίων δραστηριοποιούνται οι μέλισσες.
Αυτό που μέτρησε ιδιαίτερα ήταν η πολύ αρνητική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) που υποστηρίζει ότι βλάπτουν το πλυθυσμό των μελισσών.
Λέτε να προχωράμε επιτέλους σε ένα μέλλον που άνθρωπος και φύση θα συνυπάρχουν αρμονικά;
ΠΗΓΗ: www.healthpress.gr