ΝΕΥΡΟΑΝΑΔΡΑΣΗ
ΝΕΥΡΟΑΝΑΔΡΑΣΗ
Ο εγκέφαλός μας με τα 300 περίπου δις κύτταρά του (νευρώνες) και τα 10 τρις συνάψεων μεταξύ των νευρώνων, θα μπορούσε να θεωρηθεί ένας υπέροχος υπολογιστής που οργανώνει και ελέγχει απλές σωματικές λειτουργίες έως σύνθετες νοητικές και συναισθηματικές καταστάσεις.
Σε πολλές καταστάσεις διάφοροι παράγοντες ωθούν τον εγκέφαλό μας σε αποκλίσεις ως προς τον τρόπο οργάνωσης και ελέγχου αυτών των λειτουργιών. Οι παράγοντες αυτοί συνοψίζονται στα εξής:
- Κληρονομικότητα
- Περιγεννητικοί παράγοντες
- Τραυματισμοί
- Συναισθηματικοί παράγοντες
- Περιβαλλοντικοί παράγοντες
- Διατροφικές συνήθειες
Η απόδοσή μας λοιπόν καθορίζεται από το πόσο αρμονικά λειτουργεί ο εγκέφαλός μας.
Συνήθως στα περιστατικά που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στο αντικείμενό μας οι ανεπάρκειες είναι λειτουργικές και όχι δομικές. Αυτό, σε συνδυασμό με την ικανότητα του εγκεφάλου μας να μαθαίνει νέους τρόπους ως προς τη τροποποίηση της λειτουργίας του (νευροπλαστικότητα), μας δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό δυσλειτουργικών καταστάσεων. Οι μέθοδοι τροποποίησης της εγκεφαλικής λειτουργίας αφορούν:
- Την τροποποίηση μέσω εκπαίδευσης/ενίσχυσης νέων συμπεριφορών
- Την τροποποίηση της χημικής λειτουργίας του εγκεφάλου μέσω φαρμάκων
- Την τροποποίηση της ηλεκτρικής λειτουργίας του εγκεφάλου μέσω νευροανάδρασης
Κάθε κύτταρο του εγκεφάλου (νευρώνας) έχει στον άξονά του ηλεκτρικό φορτίο που ονομάζεται δυναμικό μεμβράνης. Ο όρος δυναμικό σημαίνει αποθηκευμένη ενέργεια όπως αυτή της μπαταρίας. Το ηλεκτρικό αυτό φορτίο αλλάζει κατά τη διαδικασία της επικοινωνίας μεταξύ των νευρώνων μέσω της απελευθέρωσης νευροχημικών ουσιών και ιόντων. Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα είναι η καταγραφή της αλλαγής του ηλεκτρικού φορτίου των νευρώνων. Η ηλεκτρική αυτή δραστηριότητα που παράγεται στους νευρώνες ονομάζεται εγκεφαλικά κύματα τα οποία είναι:
- δ: ύπνος
- θ: όνειρο
- α: χαλάρωση
- smr: χαλαρή εστίαση
- β: εστιασμός
- β2: ένταση
Κάθε νοητική, συναισθηματική και φυσιολογική λοιπόν κατάσταση στην οποία μπορεί να περιέλθουμε έχει ένα αντίστοιχο ηλεκτροχημικό υπόβαθρο το οποίο θα καθορίσει τη ποιότητά της.
Η νευροανάδραση είναι το πεδίο εκείνο που ασχολείται με την εγκεφαλική λειτουργία ,έτσι όπως αυτή επηρεάζει τη λειτουργικότητά μας σε νοητικό, συναισθηματικό και φυσιολογικό επίπεδο, και προσφέρει τη δυνατότητα να μάθουμε να διαχειριζόμαστε την δραστηριότητα αυτή με τρόπο που μας κάνει αποτελεσματικότερους, μαθαίνοντας να αναγνωρίζουμε και τροποποιούμε πληροφορίες για την εγκεφαλική μας λειτουργία, η οποία μεταφράζεται σε οπτικά και ακουστικά σήματα από σύστημα υπολογιστών συνδεδεμένα με ένα τύπο ηλεκτροεγκεφαλογράφου.
Η νευροανάδραση ξεκίνησε την εφαρμογή της σε ερευνητικό και πρακτικό επίπεδο στα τέλη της δεκαετίας του ’60 από το νευροψυχολόγο Dr Barry Sterman και μέχρι σήμερα έχει αναπτυχθεί ένα ευρύ πεδίο δυσλειτουργικών καταστάσεων που αντιμετωπίζονται με την εφαρμογή της.
Ενδεικτικά κάποια από τα πεδία αυτά είναι:
Καταστάσεις που σχετίζονται με στρες, κατάθλιψη, σύνδρομο διάσπασης προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα, μαθησιακές δυσκολίες, πονοκέφαλοι έντασης, ημικρανίες,διαταραχές ύπνου, διαταραχές στην πρόσληψη τροφής, γνωσιακά συμπτώματα, νευρολογικά και κινητικά συμπτώματα, ενδοκρινολογικές καταστάσεις,προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος και πολλές άλλες καταστάσεις, ακόμα και σε περιπτώσεις όπου οι απαιτήσεις για αυξημένα επίπεδα απόδοσης είναι αυξημένες χωρίς να υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.
Η νευροανάδραση είναι μια εκπαιδευτική διαδικασία, ένα είδος εκπαίδευσης δεξιοτήτων. Ο υπολογιστής λειτουργεί ως προπονητής προκειμένου να μας βοηθήσει να φέρουμε τον εγκέφαλό μας σε μια συγκεκριμένη κατάσταση «χαλαρής εστίασης». Η διαδικασία μάθησης για την εκπαίδευση των εγκεφαλικών κυμάτων είναι η ίδια με τη διαδικασία εκμάθησης οδήγησης ή οποιασδήποτε άλλης κατάστασης που απαιτεί το σωστό συνδυασμό νοητικών, συναισθηματικών και φυσιολογικών δεξιοτήτων.
Το σύστημα αποτελείται από δύο υπολογιστές οι οποίοι παίρνουν πληροφορίες μέσω οπτικής ίνας από ένα είδος δικάναλου ηλεκτροεγκεφαλογράφου. Στον υπολογιστή του ειδικού της νευροανάδρασης γίνεται μια ανάλυση των εγκεφαλικών κυμάτων που καταγράφονται από τα ηλεκτρόδια, γεγονός που μας δίνει τη δυνα τότητα να:
- Εντοπιστούν οι αποκλίσεις από το Μ.Ο. ως προς το εύρος (την ένταση) των εγκεφαλικών κυμάτων κατά την αρχική αξιολόγηση
- Να καθοριστούν τα πρωτόκολλα εκπαίδευσης βάσει των επικρατουσών συχνοτήτων εγκεφαλικών κυμάτων ,των αποκλίσεων τους ως προς το εύρος τους σύμφωνα με τις νόρμες και των συνεπαγόμενων νοητικών, συναισθηματικών & φυσιολογικών συμπτωμάτων. Υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα κατάλληλα για διαφορετικές καταστάσεις. Το κάθε πρωτόκολλο καθορίζεται βάσει των ιδιαιτέρων αναγκών του ατόμου.
- Να υπάρχει η συνεχής παρακολούθηση και καταγραφή της πορείας των συνεδριών και η παρέμβαση τις κατάλληλες χρονικές στιγμές.
Στον υπολογιστή του εκπαιδευόμενου υπάρχουν κάποιου τύπου βιντεοπαιγνίδια τα οποία ζητείται απο το άτομο να παίξει. Οι μεταβλητές των παιγνιδιών τροποποιούνται στιγμιαία από την εγκεφαλική δραστηριότητα που καταγράφεται από τα ηλεκτρόδια, η οποία με τη σειρά της εξαρτάται από τη ροή πληροφοριών που έρχεται από συγκεκριμένα εγκεφαλικά συστήματα που αποτελούνται από πολλά δίκτυα νευρώνων. Είναι δηλαδή το συνδυαστικό αποτέλεσμα κυματοειδούς ηλεκτροχημικής δραστηριότητας των νευρώνων η οποία μετριέται, φιλτράρεται και απεικονίζεται από τα πολύ ευαίσθητα όργανα του υπολογιστή. Το επίπεδο δυσκολίας των παιγνιδιών αυξάνεται προοδευτικά ώστε να επιτυγχάνεται ο στόχος που τίθεται από τα πρωτόκολλα εκπάιδευσης. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης παίρνουμε πληροφόρηση για τη δραστηριότητα του εγκεφάλου μας με οπτικό ή ακουστικό τρόπο έτσι ώστε επιβραβευόμαστε όταν επιτυγχάνουμε το στόχο ή ωθούμαστε να τροποποιήσουμε την δραστηριότητα αυτή στην αντίθετη περίπτωση.
Είναι δηλαδή μια ενεργητική μάθηση όπου προκαλούμε τον εγκέφαλο να αντιδράσει με συγκεκριμένο τρόπο.
Μέσω της εξάσκησης και της αυξανόμενης απόκτησης της επίγνωσης του «πώς είναι» η συγκεκριμένη κατάσταση των εγκεφαλικών κυμάτων που προσπαθούμε να επιτύχουμε, αποκτάμε την αυτόματη δεξιότητα να μπορούμε να διαχειριζόμαστε και να τροποποιούμε αποτελεσματικά την εγκεφαλική μας δραστηριότητα στην καθημερινή μας ζωή χωρίς πλέον την βοήθεια του υπολογιστή.
Με την Νευροανάδραση επιτυγχάνουμε:
- Αύξηση χαλάρωσης και μείωση της πίεσης και της ανησυχίας
- Ενισχυμένη δημιουργικότητα
- Αντοχή σε υψηλό φόρτο εργασίας για παρατεταμένες χρονικές περιόδους
- Δυνατότητα συγκέντρωσης και μείωση ποσοστού σφάλματος
- Συγχρονισμός και ισορροπία μεταξύ των δύο ημισφαιρίων
- Ευελιξία της σκέψης και καλύτερη ανταπόκριση στα ερεθίσματα
- Δυνατότητα να ξεπεραστούν οι παλινδρομήσεις και γρηγορότερη ανάταξη
- Αυτό-ρύθμιση
- Συναισθηματικός έλεγχος και αποτελεσματική προσαρμογή
- Συνειδητοποίηση που ενσωματώνεται αντιληπτικά στην πραγματικότητα
- Αυξημένο ανοσοποιητικό σύστημα
Συχνές Ερωτήσεις
Τι είναι Νευροανάδραση (Ηλεκτροεγκεφαλογραφική βιοανάδραση);
Η νευροανάδραση είναι μια στρατηγική μάθησης που δίνει την δυνατότητα στα άτομα που την χρησιμοποιούν να αποκτήσουν πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά των εγκεφαλικών κυμάτων τους και να μάθουν να τα τροποποιούν βάσει αυτής της πληροφορίας. Μπορούμε να σκεφτούμε απλά ότι δεν είναι τίποτε άλλο παρά αεροβική άσκηση του εγκεφάλου. Η νευροανάδραση είναι μία μη παρεμβατική και χωρίς πόνο διαδικασία.
Σε τι χρησιμοποιείται;
Η νευροανάδραση χρησιμοποιείται σε πολλές καταστάσεις και δυσχέρειες όπου η λειτουργικότητα του εγκεφάλου δεν είναι η βέλτιστη. Μερικά παραδείγματα είναι το ADD/ ADHD (διάσπαση προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα), προβλήματα συμπεριφοράς, ειδικά μαθησιακά προβλήματα, ως επίσης προβλήματα ύπνου, τρίξιμο δοντιών, χρόνιος πόνος όπως συχνοί πονοκέφαλοι, ημικρανίες, συναίσθημα κόπωσης κλπ.
Βοηθά πολύ στο έλεγχο των συναισθηματικών διαταραχών όπως άγχος και κατάθλιψη, ως επίσης και περισσότερο σοβαρές καταστάσεις όπως επιληπτικές κρίσεις, εγκεφαλική παράλυση και μικρές τραυματικές εγκεφαλικές κακώσεις.
Ποιος είναι ο τρόπος που γίνεται;
Ξεκινά με μια πρώτη συνάντηση που σκοπό έχει την περιγραφή των συμπτωμάτων, την λήψη ιατρικού και οικογενειακού ιστορικού. Στις επόμενες συναντήσεις γίνεται η πρώτη ΗΕΓ εκτίμηση και εάν χρειαστεί μπορεί να γίνει και ένα QEEG και κάποια ψυχομετρικά tests, όπου αυτό θεωρηθεί απαραίτητο.
Τι αποτελέσματα μπορούν να παρατηρηθούν;
Στην περίπτωση της διάσπασης προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα, υπάρχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση στην εκπαίδευση.
Αυτό οδηγεί σε μια πετυχημένη σχολική απόδοση και σε ένα ήρεμο οικογενειακό περιβάλλον. Θα πρέπει να σημειωθεί επιπλέον ότι σε αρκετές ελεγχόμενες μελέτες σε αντιπροσωπευτικές ομάδες πληθυσμού παιδιών με ADHD παρατηρήθηκε αύξηση του score σε test του δείκτη νοημοσύνης κατά 10 μονάδες IQ.
Στην περίπτωση της κατάθλιψης, μπορούμε να έχουμε μια βαθμιαία ανάκαμψη της συναισθηματικής ανταπόκρισης και την μείωση του βιώματος της κούρασης. Στις περιπτώσεις των κρίσεων πανικού ή άγχους υπάρχει επίσης μια βαθμιαία βελτίωση στην ομαλοποίηση, μέσω μιας μείωσης στην συχνότητα και της έντασης των κρίσεων άγχους και πανικού. Στην περίπτωση της επιληψίας παρατηρούμε μια μείωση στην ένταση και την συχνότητα των κρίσεων. Η δοσολογία των φαρμάκων μπορεί, με την καθοδήγηση του νευρολόγου, να μειωθεί.
Γιατί αυτή η διαδικασία εκπαίδευσης είναι επιτυχής;
Ο εγκέφαλος είναι ένα όργανο εξαιρετικά προσαρμόσιμο, εύπλαστο και ικανό για εκμάθηση. Μπορεί επίσης να εκπαιδευτεί για να βελτιώσει την απόδοσή του, αρκεί να του δοθούν οι ενδείξεις για το τι πρέπει νααλλάξει και να παρασχεθούν τα κατάλληλα ερεθίσματα. Με το να δίνουμεστον εγκέφαλο πληροφορίες για το πως λειτουργεί και ζητώντας του να κάνει αλλαγές, όντως μπορεί να το κάνει.Όταν ένας ώριμος εγκέφαλος κάνει καλή δουλειά ρυθμίζοντας τον εαυτό του και το άτομο είναι σε εγρήγορση και συγκεντρωμένο τότε τα εγκεφαλικά κύματα έχουν συγκεκριμένο πρότυπο στο Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα. Προκαλούμε το άτομο να κρατήσει αυτή την υψηλή επίδοση με χαλάρωση και συγκέντρωση. Σταδιακά ο εγκέφαλος μαθαίνει να λειτουργεί στα νέα επίπεδα και λόγω της πλαστικότητας του κρατά αυτή τη νέα ικανότητα.
Πως μοιάζει η Νευροανάδραση;
Ο υπολογιστής του θεραπευτή βρίσκεται συνήθως πίσω από τον εκπαιδευόμενο, δίνει την δυνατότητα στον εκπαιδευτή να παρακολουθεί το ΗΕΓ σε οποιαδήποτε στιγμή της συνεδρίας χωρίς να ενοχλεί την εκπαίδευση της νευροανάδρασης.
Ένα μοναδικό ηλεκτρόδιο βρίσκεται τοποθετημένο στο δέρμα του κρανίου, με την χρήση gel ή πάστας επαφής, ενώ άλλα δύο (2) ηλεκτρόδια βρίσκονται στους λοβούς των αυτιών.
Ο υπολογιστής του παιχνιδιού βρίσκεται ακριβώς μπροστά από τον εκπαιδευόμενο ο οποίος αντιδρά με το παιχνίδι χρησιμοποιώντας μόνο το ΗΕΓ (χωρίς χειριστήρια) για τα επόμενα 30’ της ώρας.
Πόσο διαρκεί συνήθως η εκπαίδευση;
Η εκπαίδευση του ΗΕΓ είναι μια μαθησιακή διαδικασία, συνεπώς τα αποτελέσματα φαίνονται σταδιακά. Για τις περισσότερες περιπτώσεις αρχική πρόοδος φαίνεται μέσα στις 20 πρώτες συνεδρίες. Οι αρχικοί στόχοι επιτυγχάνονται μέχρι τις 25 συνεδρίες, οπότε τα αρχικά τεστ επαναλαμβάνονται. Για την πλήρη εκπαίδευση μπορεί να απαιτηθούν τα διπλάσια και ίσως λίγο περισσότερα ραντεβού.
Πόσο συχνές μπορεί να είναι οι συνεδρίες;
Στην αρχή οι συνεδρίες πρέπει να είναι σταθερές και συχνές, 2-3 συνεδρίες την εβδομάδα. Αφού η μάθηση αρχίσει να σταθεροποιείται, ο ρυθμός μπορεί να μειωθεί.
Πώς ανακαλύφθηκε;
Η Νευροανάδραση αποτελεί ένα υπέροχο παράδειγμα τυχαίας επιστημονικής ανακάλυψης.
Στα τέλη του ’60, ο Dr. Barry Sterman (UCLA, School of Medicine), είχε αφιερώσει μέρος των ερευνών του στην εκπαίδευση γατιών – πιο συγκεκριμένα πειραματιζόταν με την αύξηση των αισθητηριοκινητικών ρυθμών στον εγκέφαλό τους (SMR). Αυτοί οι ρυθμοί κυμαίνονται από 12 – 15 Hz και παρ’ ότι αποτελούν τμήμα των κυμάτων Βήτα (12 – 30 Hz), γίνεται διαχωρισμός μεταξύ των λόγω ορισμένων μοναδικών ιδιοτήτων που εμφανίζονται στις συγκεκριμένες συχνότητες (12 – 15 Hz).
Ο Dr. Sterman ονόμασε αυτά τα κύματα “αισθητηριοκινητικός ρυθμός” (Sensory Motor Rhythm), επειδή ανιχνεύονται πολύ εύκολα στην αισθητηριοκινητική περιοχή του εγκεφαλικού φλοιού και επειδή τα συγκεκριμένα κύματα φαίνεται ότι αντανακλούν την αισθητική και την κινητική δραστηριότητα.
Εκείνη την περίοδο, η NASA, ανέθεσε στον Dr. Sterman τη διερεύνηση ενός προβλήματος που είχαν με μία ουσία (hydrazine), την οποία χρησιμοποιούσαν ως καύσιμη ύλη στους πυραύλους των επανδρωμένων διαστημικών αποστολών. Πιο συγκεκριμένα, υπήρχαν ενδείξεις ότι αυτό το καύσιμο ήταν υπεύθυνο για την πρόκληση επιληπτικών κρίσεων.
Ο Dr. Sterman άρχισε να μελετάει την επίδραση της ουσίας πάνω σε πειραματόζωα (γάτες). Με απορία παρατήρησε ότι μία ομάδα γατιών παρουσίαζε αντίσταση στις επιληπτικές κρίσεις. Ύστερα από έρευνα διαπίστωσε ότι αυτές οι γάτες είχαν εκπαιδευθεί, στα προηγούμενα πειράματα του, στην αύξηση των SMR κυμάτων.
Περαιτέρω έρευνα αποκάλυψε ότι αυτή η εκπαίδευση είχε εφαρμογή και στον άνθρωπο. Πιο συγκεκριμένα αποδείχθηκε ό,τι άνθρωποι οι οποίοι έπασχαν από επιληψία και είχαν εκπαιδευθεί στην αύξηση των SMR κυμάτων παρουσίαζαν λιγότερες επιληπτικές κρίσεις.
Επίσης, πολλοί επιληπτικοί οι οποίοι ήταν υπερκινητικοί και ανήσυχοι είχαν μία εμφανέστατη βελτίωση στα συγκεκριμένα συμπτώματα. Ο Dr. Joe Lubar εφήρμοσε την SMR εκπαίδευση σε παιδιά με υπερκινητικά συμπτώματα έχοντας καταπληκτικά αποτελέσματα.
Έκτοτε έχουν διεξαχθεί πολλές έρευνες στις οποίες οι ερευνητές έχουν επεκτείνει τη χρήση της Νευροανάδρασης σε πολλές εγκεφαλικές δυσλειτουργίες, και προσπαθούν να ανακαλύψουν και νέα πεδία εφαρμογής της.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
ΜΑΡΙΟΣ ΣΕΒΡΙΣΑΡΙΑΝΟΣ
Αντικείμενο
Ψυχολόγος / EEG BIOFEEDBACK CERTIFIED, QEEG CERTIFIED AAPB
Σπουδές
- Bachelor of Arts Green Mountain College USA (behavioral Sciences)
- Master of Philosophy by Thesis: Care Community Mental Handicap KEELE UNIVERSITY ENGLAND
Εργασιακή εμπειρία
Όνομα εταιρείας / ιδρύματος: ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ Ο ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
Λεπτομέρειες θέσης: Ψυχολόγος
- Μέλος AAPB (Association of applied Psychophysiology and Biofeedback)
- Μέλος AAPB CZ
- Μέλος SAN (Society of Applied Neuroscience)
- Ενεργό μέλος του Ινστιτούτου Έρευνας για την ενσωμάτωση ΜΙΤΟΣ από το 1995
Πιστοποιητικά
- 1977 Πρακτική στην Ε’ κλινική του ΚΘΨΠΑ
- 1979 Πρακτική στην Ε’ κλινική του ΚΘΨΠΑ
- 1979 Πρακτική στην εταιρία προστασίας απροσαρμόστων
- 1980 3μηνο σεμινάριο Δημιουργικής
- 1980 Συμμετοχή σε ερευνητική ομάδα για την διερεύνηση της προσωπικότητας του Έλληνα
- 1980 Πρακτική στην Ε’ κλινική του ΚΘΨΠΑ
- 1983 Πρακτική 70 ωρών στην Α’ Ψυχιατρική κλινική του Δρομοκαϊτειου Θεραπευτηρίου
- 1990 Πανεπιστήμιο Κρήτης Β ’ Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογικής ¨Έρευνας
- 1990 Πανεπιστήμιο Κρήτης , Ημερίδα Θεωριών και Τεχνικών Ψυχοθεραπείας
- 1990 3ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τα ΑΜΕΑ (Οργανωτική επιτροπή)
- 1991 Γ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογικής Έρευνας
- 1995 Μέλος του διαρκούς forum Psych- DD έως και σήμερα
- 1995 Μέλος του διαρκούς forum Medical- DD έως και σήμερα
- 1996 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής (εισηγητής)
- 1998 Employment and Disability in Europe – Σεμινάριο της CEEH
- 2000 Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ειδικής Αγωγής με θέμα: «Τάσεις και προοπτικές Αγωγής και Εκπαίδευσης των Ατόμων με ειδικές ανάγκες στην Ευρώπη σήμερα», με εισήγηση της δημοσιευμένης έρευνας του Ινστιτούτου για την ενσωμάτωση Μίτος και προεδρία στο στρογγυλό τραπέζι, με θέμα: «Απόψεις των εργοδοτών της πόλης του Ηρακλείου για τα ΑΜΕΑ»
- 2004 psychiatric reform in Greece
- 2003 EEG Biofeedback certified
- 2004 QEEG Biofeedback certified
- 2005 the latest in QEEG and NEUROFEEDBACK
- 2005 certified for 4000 of EEG BIOFEEDBACK training LEAD beginners IN PRACTICE
Κοινωνικές δραστηριότητες
- τ. Μέλος του Δ.Σ. του Ε.Ε.Σ. εφορίας κατά των Ναρκωτικών
- τ. Μέλος της Επιτροπής Από το Υπουργείο Υγείας για την καταμέτρηση των ΑΜΕΑ στην Κρήτη
- Μέλος του κύκλου Ηρακλείου της Ευρωπαϊκής σχολής Ψυχανάλυσης
Πατέντες και δημοσιεύσεις
- Εκπόνηση προγράμματος για τα ΑΜΕΑ
- Δημοσίευση της έρευνας «Η στάση της κοινωνίας του Ηρακλείου απέναντι στα άτομα με νοητική δυσχέρεια»
- Δημοσίευση αποτελεσμάτων Έρευνας «Απόψεις των εργοδοτών της πόλης του Ηρακλείου για τα ΑΜΕΑ»
Φιλοθέη Γιγουρτάκη
Αντικείμενο
Ψυχολόγος, EEG Biofeedback Certified, QEEG Certified AAPB
Σπουδές
Όνομα ιδρύματος: Τμήμα Ψυχολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου
Κρήτης
Εργασιακή εμπειρία
Κέντρο Ειδικών Παιδιών «Ο Άγιος Σπυρίδων»
Χρονολογία: 1992 έως και σήμερα
Αντικείμενo: Ψυχολόγος – Εκπαιδευτής Ψυχολογικής Στήριξης /Εμψυχωτής
- Ενεργό μέλος της ερευνητικής ομάδας του Ινστιτούτου Ερευνας για την Ενσωμάτωση Μίτος από το 1995
- 1999: άσκηση του επαγγέλματος του ψυχολόγου και ιδιωτικά
- Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής του Χορού
- Μάιος 2003: ειδίκευση στην εφαρμογή EEG BIOFEEDBACK (ηλεκτροεγκεφαλογραφική ανάδραση)
- Ιούλιος 2004: ειδίκευση στο QEEG ( Ποσοτική Ανάλυση του Ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος )
- Μέλος AAPB (Association of applied Psychophysiology and Biofeedback)
- Μέλος AAPB CZ
- Μέλος SAN (Society of Applied Neuroscience)
- Εισηγήτρια θεμάτων σε Σχολές Γονέων σε Δημόσιους και Ιδιωτικούς παιδικούς Σταθμούς, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία ,Γυμνάσια και Λύκεια του Νομού Ηρακλείου και Λασιθίου.
Πιστοποιητικά
- 1990 Πανεπιστήμιο Κρήτης Β Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογικής Eρευνας(Οργανωτική Επιτροπή, Εισηγήτρια, Workshop)
- 1990 Πανεπιστήμιο Κρήτης – Ημερίδα Θεωριών και Τεχνικών Ψυχοθεραπείας
- 1990 3ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τα ΑΜΕΑ
- 1990 European Congress «Children and Families with Special Needs»
- 1991 Πανεπιστήμιο Κρήτης Συμπόσιο Αναπτυξιακής Ψυχολογίας
- 1991 Πανεπιστήμιο Κρήτης Συμπόσιο για την Επιθετικότητα στην Οικογένεια στο Σχολείο και την Κοινωνία
- 1991 Γ’ Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογικής Έρευνας
- 1992 Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος, Ημερίδα με θέμα: Ψυχολογικά προβλήματα της παιδιατρικής πράξης.
- 1995 Μέλος του διαρκούς Forum PSYCH-DD μέχρι και σήμερα
- 1995 Μέλος του διαρκούς Forum MEDICAL-DD μέχρι και σήμερα
- 1996 14ο Συνέδριο Ψυχιατρικής
- 1996 ΤΕΙ Ηρακλείου – ΣΕΥΠ , Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας.Ημερίδα με θέμα: «Προσπάθειες επαγγελματικής αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης ατόμων με ειδικές ανάγκες».
- 1998 Employment and Disability in Europe – Σεμινάριο της CEEH ( Confederation Europeenne pour Emploides Handicapes )
- 2000 Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ειδικής Αγωγής με θέμα: «Τάσεις και προοπτικές Αγωγής και Εκπαίδευσης των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στην Ευρώπη σήμερα», με εισήγηση της δημοσιευμένης έρευνας του Ινστιτούτου για την Ενσωμάτωση των ΑΜΕΑ «Μίτος», με θέμα «Απόψεις των εργοδοτών της πόλεως του Ηρακλείου για τα ΑΜΕΑ».
- 2002:Παγκρήτια Ημερίδα για την Ιατρική του Χορού
- 2004:Συμμετοχή στο πρόγραμμα ΣΩΚΡΑΤΗΣ/ΑΡΙΩΝ
- 2004:Εταιρεία για την Ψυχική Υγεία παιδιών και εφήβων. Σεμινάριο με θέμα «Χρήση Σταθμισμένων Ερωτηματολογίων του Achenbach»
- 2004 Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ειδικής Αγωγής ,Πανεπιστήμιο Κρήτης ,Σχολή Επιστημών Αγωγής , Παιδαγωγικό τμήμα Δ.Ε. με θέμα: «Τάσεις και προοπτικές αγωγής και εκπάιδευσης ατόμων με ειδικές ανάγκες στην Ε.Ε. σήμερα.» (Εισηγήτρια)
- 2004 Department of Psychiatry & Behavioural Sciences, Medical School, University of Crete “1st Pancretan Conference on Psychiatric Reform in Greece on Current Developments and Future Perspectives in Mental Health”
- 2005 ΚΕΠ Άγιος Σπυρίδων, Παιδο-Ορθοπαιδικο Τμήμα ΠΑ.Γ.ΝΗ., Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο Ηρακλείου, Γ.Ν. «Βενιζέλειο-Πανάνειο» υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας Κρήτης . Ημερίδα με θέμα «Κοινωνία –Παιδιά με Ιδαιτερότητες, Μια αμφίδρομη σχέση, Υπάρχουν λύσεις;» (Εισηγήτρια)
- 2005 Prague Summer Training Conference with Joel and Judith Lubar “The latest in QEEG and Neurofeedback”
- 2005 Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Λασιθίου και Οικοτροφείο «Αρετούσα». Ημερίδα με θέμα «Στίγμα και Κοινωνικός Αποκλεισμός των ΑμΕΑ, Ελπιδοφόροι Ορίζοντες για την Αποκατάστασή τους» (Εισηγήτρια)
- 2005 certified for 4000 of EEG BIOFEEDBACK training LEAD beginners IN PRACTICE
Πατέντες και δημοσιεύσεις
- Εκπόνηση Προγράμματος εκπαίδευσης για τα ΑΜΕΑ
- Δημοσίευση στο τριμηνιαίο περιοδικό της Ενωσης Μαιευτήρων – Γυναικολόγων Ελλάδος, Τόμος Ζ΄ , Τεύχος 4 με θέμα : Ψυχοκοινωνικοί Παράγοντες ως Αίτια Διαταραχών της Εμμήνου Ροής
- Δημοσίευση αποτελεσμάτων έρευνας « Η Στάση των Εργοδοτών του Ηρακλείου απέναντι στα ΑΜΕΑ» στα πλαίσια εφαρμογής του Μοντέλου Υποστηριζόμενης Εργασίας
Κοινωνικές δραστηριότητες
Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής του Χορού, Παράρτημα Κρήτης
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δρακοντοπούλου 49
4ος όροφος
Ηράκλειο Κρήτης, Ελλάδα
Τηλ.: 2810 224540, 2810 245621
View EEG Biofeedbacκ in a larger map