Μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η κατανάλωση μικρότερων ποσοτήτων πατάτας και αναψυκτικών και η αποφυγή του ξενυχτιού μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσουν στην πρόληψη της αύξησης βάρους, μακροπρόθεσμα, δήλωσαν ερευνητές.
Τρεις έρευνες, που δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘New England Journal of Medicine’ εξέτασαν πώς οι αλλαγές στη διατροφή και άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής οδηγούν σε σταδιακή αύξηση του βάρους σε διάστημα δεκαετιών.
Τα τσιπς ήταν ο χειρότερος ‘ένοχος’, σημειώνουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.
Ο Dr. F. Xavier Pi-Sunyer, από το νοσοκομείο St. Luke’s-Roosevelt στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι τα τσιπς είναι πολύ νόστιμα και με πολύ καλή υφή. Οι άνθρωποι συνήθως δεν αρκούνται σε ένα ή δυο τσιπς αλλά καταναλώνουν όλο το περιεχόμενο.
Η άσκηση και η διατροφή είναι σημαντικά για την πρόληψη της αύξησης του βάρους, αλλά η σοφή επιλογή τροφίμων παίζει μεγαλύτερο ρόλο, σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Frank Hu, από τη σχολή δημόσιας υγείας του Χάρβαρντ.
Οι ερευνητές εξέτασαν παράγοντες κινδύνου και την αύξηση βάρους, κάθε 4 χρόνια, σε διάστημα 10 έως 20 ετών, σε 3 χωριστές ομάδες 50.422 γυναικών, 47.898 γυναικών και 22.557 αντρών, που δεν εμφάνιζαν παχυσαρκία ούτε έπασχαν από χρόνιες νόσους όταν άρχισε η έρευνα.
Οι εθελοντές αύξησαν το βάρος τους κατά 1,5 κιλό σε κάθε τετραετή περίοδο, που αθροιστικά έφτασε σε άνοδο 7,6 κιλών στην εικοσαετία.
Στις τροφές που σχετίζονται με τη μεγαλύτερη αύξηση βάρους σε εικοσαετή περίοδο περιλαμβάνονται
- Τσιπς
- Άλλες πατάτες
- Αναψυκτικά
- Μη κατεργασμένο κόκκινο κρέας
- Κατεργασμένο κρέας
Αρκετές τροφές συνδέθηκαν με χαμηλότερη αύξηση βάρους, όταν η κατανάλωση αυξήθηκε, όπως λαχανικά, φρούτα, ξηροί καρποί, προϊόντα ολικής αλέσεως και γιαούρτι.
Αλλαγές στη σωματική άσκηση και την παρακολούθηση τηλεόρασης επίσης επηρέασαν τις διακυμάνσεις του βάρους.
Επίσης όσοι κοιμόνταν 6 έως 8 ώρες αύξησαν λιγότερο το βάρος τους σε σχέση με όσους κοιμόνταν λιγότερο από 6 ή περισσότερο από 8 ώρες.
Πηγές: ‘New England Journal of Medicine’