Οι φαρμακευτικές φωτοευαισθησίες είναι ιδιαίτερα συχνές στον γενικό πληθυσμό. Αποτελούν την τρίτη μεγαλύτερη ομάδα φωτοδερματοπαθειών στη Κρήτη μετά το πολύμορφο εκ φωτός εξάνθημα και την ηλιακή κνίδωση όπως προέκυψε και από μελέτη της Μονάδας Φωτοβιολογίας του Δερματολογικού τμήματος του πανεπιστημίου Κρήτης. Προκαλούνται από μία ανώμαλη αντίδραση του οργανισμού σε κάποια φαρμακευτική ουσία την οποία ο ασθενής μπορεί να λαμβάνει για κάποια άλλη αιτία π.χ αντιβιοτικά, αντιυπερτασικά ή αναλγητικά. Επίσης μπορεί να προκληθούν από μία ουσία που έρχεται σε επαφή με το δέρμα π.χ συστατικά αντιηλιακών, χρωστικές ή φυτικά συστατικά.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΦΩΤΟΔΕΡΜΑΤΟΠΑΘΕΙΩΝ
Η διερεύνηση των φωτοδερματοπαθειών γίνεται από εξειδικευμένους δερματολόγους σε οργανωμένα τμήματα φωτοβιολογίας. Εκεί καταγράφεται λεπτομερώς το ιστορικό των ασθενών με φωτοευαισθησία, γίνονται συγκεκριμένες αιματολογικές εξετάσεις και εκτελείται ο ακόλουθος έλεγχος:
α) Δοκιμασία πρόκλησης ευρέως φάσματος UVA με μία συνεδρία των 20J/cm2 ανά ημέρα επί τρεις συνεχόμενες ημέρες σε μία μικρή περιοχή της έσω επιφάνειας του αντιβραχίου. Με τη δοκιμασία αυτή επιδιώκεται η αναπαραγωγή του υπό διερεύνηση εξανθήματος και ίσως αποτελεί την πιο αντικειμενική εξέταση στη διερεύνηση μίας φωτοδερματοπάθειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα νέο μηχάνημα δοκιμασίας πρόκλησης κατασκευάστηκε πρόσφατα από το τεχνικό τμήμα του νοσοκομείου Ηρακλείου, υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του δερματολογικού τμήματος, αποτελώντας σημαντική καινοτομία για την ελληνική φωτοβιολογία.
β) Δοκιμασία βαθμίδωσης με ευρέως φάσματος UVB και UVA όπου καθορίζεται η ελάχιστη ερυθηματογόνος δόση δηλαδή η κατώτερη δόση υπεριώδους ακτινοβολίας Α και Β η οποία μπορεί να προκαλέσει ερύθημα στο δέρμα ανάλογη της φωτοευαισθησίας του ασθενούς.
γ) Εκτέλεση επιδερμιδικών και φωτοεπιδερμιδικών δοκιμασιών σε τυποποιημένη σειρά φωτοαλλεργιογόνων στην περιοχή της ράχης προς αποκλεισμό τυχόν αλλεργιών σε συστατικά αντιηλιακών.
Η φωτοβιολογία αποτελεί μία σύνθετη και ενδιαφέρουσα υποειδικότητα της δερματολογίας η οποία απαιτεί εμπειρία και γνώση αλλά παρέχει το πλεονέκτημα της προσέγγισης των φωτοδερματοπαθειών με αναίμακτο, ανώδυνο και αντικειμενικό τρόπο. Η αντιηλιακή προστασία με αντιηλιακές κρέμες, λέπτα ρούχα με πυκνή ύφανση και αποφυγή έκθεσης στον ήλιο μεταξύ 11 και 4 παραμένει πάντα ο καλύτερος σύμμαχος στη προστασία μας από τις βλαπτικές επιδράσεις του ήλιου.