Διατροφή

ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ: ΤΟ ΒΟΤΑΝΟ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Δενδρολίβανο ( Rosmarinus officinalis ) το βότανο της μεσογείου.

Το δενδρολίβανο είναι αειθαλής αρωματικός θάμνος που ανήκει στο γένος Ροσμαρίνος της οικογένειας των χειλανθών. Δεν ξεπερνά τα δύο μέτρα σε ύψος και τα φύλλα μοιάζουν με πευκοβελόνες και έχουν χρώμα σκούρο πράσινο ενώ η κάτω επιφάνεια έχει χρώμα λευκό ή ανοιχτό γκρίζο.

Τα άνθη του είναι μοβ, κυανόλευκα και λευκά και βρίσκονται κατά ομάδες. Το όνομά του προέρχεται από το λατινικό (rosmarinus), που σημαίνει σταγόνα της θάλασσας.

Κύριο χαρακτηριστικό βότανο της μεσογείου που ευδοκιμεί σε πολλές περιοχές της Ευρώπης και της Αμερικής. Χρησιμοποιείται στην μεσογειακή κουζίνα ως αρωματικό φυτό αλλά αξίζει να αναφερθούμε και στις θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού που είναι πραγματικά εντυπωσιακές.

Γνωστό ως φάρμακο από την αρχαιότητα που έχει χαρακτηριστεί ως το βότανο της μνήμης. Τα πιο σημαντικά συστατικά του είναι το καφεϊκό οξύ και τα παράγωγά του όπως ροσμαρινικό οξύ που παρουσιάζει πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Είναι πλούσιο σε φυτικό σίδηρο, ασβέστιο, βιταμίνη Β6 και πολύ καλή πηγή φυτικών ινών και μαγνησίου.

Φαρμακευτικές ιδιότητες.

Ενισχύει και ενεργοποιεί τη μνήμη,διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της πέψης ως βοήθημα χώνεψης και μειώνει τη συχνότητα και την ένταση επεισοδίων άσθματος. Το καρνοσικό οξύ που περιέχει μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων και την εμφάνιση της νόσου Alzheimer και Gehrig.

Καταπραϋντικό σε πόνους (ημικρανίες, πονόλαιμο, κοιλιακό άλγος). Είναι γνωστή και η αντισηπτική δράση του για πληγές, το στόμα και τα ούλα, φλεγμονές, και καταπολεμά άμεσα τα βακτηρίδια και τους μύκητες. Το έλαιο του δενδρολίβανου χρησιμοποιείται για τόνωση μαλλιών και για την παρασκευή σαπουνιών, αρωμάτων και καλλυντικών. Πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή από εγκυμονούσες και πάσχοντες από επιληψία..

Μπορούμε να το προμηθευτούμε από όλα τα καταστήματα τροφίμων και βοτανοπωλία.

Write A Comment