Ο φυσιολογικός αριθμός τριχών που χάνει κάποιος καθημερινά είναι 50-100. Η απώλεια τριχών πέραν του αριθμού αυτού θεωρείται παθολογική και ορίζεται “τριχόπτωση”. Οι περισσότεροι άνδρες έχουν σε κάποια φάση της ζωής τους την εμπειρία της τριχόπτωσης, με αυξανόμενους ρυθμούς μέχρι τα 50 που σταθεροποιείται. Αλλά και στις γυναίκες είναι συχνή (μέχρι και 30%), ωστόσο, επειδή η γυναικεία απώλεια μαλλιών είναι διάχυτη (λιγότερα μαλλιά σε όλη την επιφάνεια) και η μετωπιαία γραμμή των μαλλιών συχνά διατηρείται, δεν φαίνεται αλλά υπάρχει.
Το 95% όλων των περιπτώσεων αλωπεκίας είναι ανδρογενετικού τύπου που είναι κληρονομική, όπως το χρώμα των ματιών ή του δέρματος. Και όταν μιλάμε για κληρονομικότητα, εκείνο που τελικά μεταβιβάζεται, είναι ένα γονίδιο που ενώ στους άνδρες είναι κυρίαρχο στις γυναίκες είναι υπολειπόμενο.
Η ανδρογενετική τύπου αλωπεκία, δεν σχετίζεται με το stress, τη σμηγματορροική δερματίτιδα, τη μειωμένη αιμάτωση του τριχωτού και δεν έχει σχέση με το αν κάποιος φοράει ή όχι καπέλο, λούζει συχνά ή όχι τα μαλλιά του. Έχει χαρακτηριστική πορεία και τύπο. Προχωρεί αργά και διαμορφώνεται μετά από χρόνια.
Θεραπεία με φάρμακα
Η πιο έγκυρη φαρμακευτική θεραπεία είναι τοπικά με μινοξιδίλη 5% ή 2% στις γυναίκες και φιναστερίδη 1mg ημερησίως από το στόμα.
Η μινοξιδίλη παρατείνει την τελογενετική φάση της τρίχας και χρειάζεται 3-4 μήνες προκειμένου να αναστείλει την τριχόπτωση και 6-12 μήνες μέχρι να προκαλέσει επανάκτηση σε όλο το κεφάλι σε ποσοστό μέχρι και 70%.
Η φιναστερίδη αναστέλλει την μετατροπή της τεστοστερόνης σε 5α-διυδροτεστοστερόνη και σταματά την τριχόπτωση. Βοηθά να διατηρηθούν τα ήδη υπάρχοντα μαλλιά και σε κάποιες περιπτώσεις προκαλεί αύξηση του αριθμού των τριχών μετά από μακροχρόνιο χρήση ιδιαίτερα πίσω. Ωστόσο, προκαλεί πτώση του libido σε ποσοστό 0.5%.
Μεσοθεραπεία – θεραπεία με βλαστοκύτταρα
Με την μεσοθεραπεία εισάγουμε στους θυλάκους των τριχών, κατάλληλα φαρμακευτικά και βιταμινούχα σκευάσματα, για την ενδυνάμωση και την αναγέννηση των τριχών. Οι θεραπείες γίνονται μία φορά το μήνα για 6-8μήνες, αν και τα αποτελέσματα ποικίλουν από άτομο σε άτομο και δεν είναι πάντα αξιόπιστα.
Στη θεραπεία με βλαστοκύτταρα αφαιρούμε αρχέγονα κύτταρα με λιποαναρρόφηση από άλλες περιοχές του σώματος και τα εγχύουμε στην περιοχή του προβλήματος ή τα χρησιμοποιούμε για να βελτιώσουμε τα αποτελέσματα της μεταμόσχευσης. Ωστόσο, περισσότερες έρευνες χρειάζονται για να επιβεβαιώσουν την αποτελεσματικότητα τους στην τριχόπτωση και την αντιμετώπιση της.
Χειρουργική θεραπεία
Χειρουργικά, η μεταμόσχευση μαλλιών θα πρέπει να γίνεται όταν έχουμε σαφή εικόνα του προβλήματος και γίνεται με δύο τρόπους:
Με την FUE (Follicular Unit Extraction) δεν χρειάζονται τομές αλλά ο χρόνος είναι πολύ μεγάλος και η πυκνότητα των μαλλιών μικρή. Μεταμοσχεύουμε έναν-έναν θύλακο τρίχας, και συνίσταται σε όσους επιθυμούν να ξυρίζουν το κεφάλι τους ή έχουν δότρια περιοχή χωρίς μεγάλη ελαστικότητα.
Με την μικρομεταμόσχευση (FIT ή Follicular Isolation Tecnique), μπορεί να επιτευχθεί μεγάλη πυκνότητα μαλλιών (μέχρι και 50%) από την πρώτη κιόλας συνεδρία. Διαρκεί 3-4 ώρες και γίνεται με τοπική αναισθησία. Η δότρια περιοχή είναι συνήθως η περιοχή του τριχωτού στον αυχένα: αφαιρείται επίμηκες τμήμα δέρματος 1-2.5cm που τεμαχίζεται σε μικρότερα κομμάτια καθένα από τα οποία περιλαμβάνει ένα στέλεχος. Κάθε στέλεχος περιέχει 1-3 τριχοθυλάκια και μεταφέρεται στην περιοχή της “βλάβης”. Στην δότρια περιοχή στον αυχένα παραμένει μια επιμήκης ουλή πλάτους 1mm που φαίνεται μόνο αν κάποιος ξυρίσει τελείως το κεφάλι. Μεγάλη σημασία έχει η κατεύθυνση της τρίχας της μεταμόσχευσης που πρέπει να είναι λοξή και η αποκατάσταση της μπροστινής γραμμής του hairline: τοποθετούνται ακανόνιστα μονότριχα μοσχεύματα ώστε το αποτέλεσμα να είναι πιο φυσικό.
Συνήθως σε κάθε συνεδρία τοποθετούνται 600-2000 μοσχεύματα, δηλαδή μέχρι και πάνω από 6000 τρίχες. Ύστερα από 1-1.5 μήνες, τα μοσχεύματα θα πέσουν λόγω του stress της μεταμόσχευσης και θα αντικατασταθούν 3-6 μήνες μετά από νέες τρίχες που θα «παραχθούν» από τα τριχοθυλάκια που έχουν μεταφερθεί. Οι τρίχες αυτές θα μεγαλώσουν περίπου 1 εκατοστό τον μήνα και το κεφάλι θα «γεμίσει» με φυσικό τρόπο. Σε εκτεταμένη αραίωση απαιτούνται μέχρι και 2 θεραπείες με διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών μεταξύ τους.
* Ο Ιωάννης Λιαπάκης είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής (ΕBOPRAS) και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης.OpsisClinical – Πλαστική, Επανορθωτική και Αισθητική Χειρουργική Ανωγείων 48, 71304, Θέρισσος, Ηράκλειο Κρήτης
Τηλ.: 2810252452
http://www.myplasticsurgery.gr