Συναγερμός έχει σημάνει στην Περιφέρεια Αττικής μετά τις υποψίες του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή, περί ύπαρξης κυκλώματος που χορηγεί ειδικότητες σε ιατρούς χωρίς αυτοί να έχουν τα τυπικά προσόντα.
Η αρμόδια υπηρεσία ενεργοποιήθηκε όταν πανεπιστημιακός ιατρός απέκτησε δεύτερη ειδικότητα, χωρίς να πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτούνται βάσει της κείμενης νομοθεσίας.
To γεγονός αυτό προβλημάτισε τον κ. Ρακιντζή, ο οποίος πρότεινε στον περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό να κάνει έρευνα στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Απικής σε βάθος πέντε ετών για τυχόν παρόμοιες περιπτώσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ο ιατρός Π.Π. (σ.σ.: τα πλήρη στοιχεία του εν λόγω γιατρού βρίσκονται στη διάθεση των «Παραπολιτικών»), ο οποίος είναι και αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, έδωσε εξετάσεις στις οποίες και κατά συνέπεια του αναγνωρίστηκε η ειδικότητα του παθολόγου, χωρίς να διαθέτει όμως τα τυπικά προσόντα.
To πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν ο εν λόγω γιατρός προσκόμισε δικαιολογητικά προϋπηρεσίας στο Λαϊκό Νοσοκομείο, στο οποίο εργάζεται ως αιματολόγος (αυτή είναι η πραγματική του ειδικότητα), βάσει των οποίων θεωρούσε ότι είχε το δικαίωμα να λάβει μέρος στις εξετάσεις της Περιφέρειας Αττικής.
Προϋπηρεσία
Ωστόσο, όπως αναφέρει το πόρισμα του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, για να μπορέσει κάποιος γιατρός να διεκδικήσει την ειδικότητα της παθολογίας, θα πρέπει να έχει υπηρετήσει υποχρεωτικά μέσα σε έναν χρόνο για τρεις μήνες σε καρδιολογική μονάδα και άλλους τρεις μήνες σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Συνολικά, για την απόκτηση της ειδικότητας του παθολόγου απαιτούνται πέντε χρόνια νοσοκομειακής προϋπηρεσίας.
Τα προσόντα αυτά ο Π.Π. δεν τα διαθέτει, αλλά βασίστηκε στην προϋπηρεσία του προκειμένου να βεβαιώσει ότι τα έχει. Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι από το 2005 υπάρχει νομική γνωμοδότηση του υπουργείου Υγείας που αναφέρει ότι η προϋπηρεσία σε ένα νοσοκομείο δεν πιστοποιεί το γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητας που διεκδικεί ο κάθε γιατρός.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το πόρισμα, στη βεβαίωση με την προϋπηρεσία του Π.Π. που έδωσε σχετικά το Λαϊκό Νοσοκομείο, την οποία υπογράφει ο διευθυντής της παθολογικής κλινικής, καθηγητής Χ. Λαδάς, αναφέρεται ρητά ότι ο εν λόγω γιατρός δεν έχει απαραίτητη προϋπηρεσία σε καρδιολογική μονάδα και σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
Παρά ταύτα, ο τότε προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Αττικής εξέδωσε βεβαίωση με βάση την οποία ο γιατρός έχει τα προβλεπόμενα προσόντα για την απόκτηση της ιατρικής ειδικότητας της παθολογίας. Σήμερα, ο τότε διευθυντής της Περιφέρειας Αττικής είναι συνταξιούχος και η βεβαίωση που υπέγραψε τον Φεβρουάριο του 2012 πρέπει να ήταν από τις τελευταίες της καριέρας του.
Ανακλήση
Με βάση αυτά τα στοιχεία, ο Κ. Ρακιντζής αναφέρει στο πόρισμά του ότι ο Π.Π., κατά παράβαση του νόμου (Π.Δ. 425/1994), έλαβε μέρος στις εξετάσεις και επιπλέον ζητά την ανάκληση της απόφασης της περιφερειακής συμβούλου, Μαρίνας Αδαμοπούλου, στις 22 Μαρτίου του 2012, με την οποία χορηγήθηκε η ειδικότητα στον πανεπιστημιακό γιατρό του Λαϊκού Νοσοκομείου.
Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, τα οποία του γνωστοποιήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Σγουρός, διέταξε ένορκη διοικητική εξέταση στην Υπηρεσία προκειμένου να γίνει ενδελεχής έλεγχος για την όλη υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες.
Μιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για το θέμα, η αρμόδια περιφερειακή σύμβουλος, Μαρίνα Αδαμοπούλου, επιβεβαίωσε την κατάσταση που επικρατεί, επισημαίνοντας ότι έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες για την άρση της ειδικότητας του εν λόγω γιατρού. Σε ό,τι αφορά, δε, το παρελθόν της υπηρεσίας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, η έρευνα σε βάθος έχει ξεκινήσει και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν εντοπιστεί άλλες τρεις παρόμοιες περιπτώσεις, η μία εκ των οποίων χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του ’90.
«Διαφθορά σε ανώτατο επίπεδο»
Από την πλευρά του, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, δήλωσε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ότι τέτοιες περιπτώσεις, ευτυχώς, είναι σπάνιες και κατέληξε: «Είναι κρίμα να βλέπεις διαφθορά σε τέτοιο ανώτατο επαγγελματικό επίπεδο. Προφανώς, τέτοια πράγματα κάποιοι τα κάνουν για να ικανοποιήσουν προσωπικές τους φιλοδοξίες. Αυτό, όμως, είναι εις βάρος όλου του κοινωνικού συνόλου, αφού κάποιες επαγγελματικές τάξεις, που στην ουσία εκτελούν λειτουργήματα και όχι επαγγέλματα, πρέπει να παραδειγματίζουν την υπόλοιπη κοινωνία».
Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι, εάν αποδειχθεί δόλος στην υπόθεση από την ένορκη διοικητική εξέταση, είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο κ. Σγουρός θα «κυνηγήσει» και ποινικά τους υπαίτιους. Σε ό,τι αφορά, δε, την ιεραρχία στους καθηγητές γιατρούς, πρέπει να τονιστεί ότι το ανώτερο αξίωμα στις τάξεις τους είναι η διεύθυνση παθολογικής κλινικής. Οι καθηγητές που έχουν αυτό το εφόδιο στο βιογραφικό τους φθάνουν σχεδόν πάντα στα ανώτατα πανεπιστημιακά και ιατρικά αξιώματα.
ΠΗΓΗ: iatrikostypos.com