Κλιμακτήριος: και τώρα τί παθαίνω;
Πολλές γυναίκες πανικοβάλλονται και μόνο στην ιδέα ότι πλησιάζει η περίοδος της κλιμακτηρίου τους και αυτό γιατί ακούνε από τις φίλες τους και το περιβάλλον τους για κάποιες «κακές κλιμακτηρίους». Τι σημαίνει αυτό και πως θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε κανονικά τη ζωή μας βιώνοντας και επιβιώνοντας αυτής της τόσο σημαντικής περιόδου;
Τί είναι κλιμακτήριος
Στα λεξικά αναφέρεται «στην εποχή και στο φαινόμενο της μεταβολής στη γονιμότητα και τη σεξουαλική δραστηριότητα». Ουσιαστικά όμως πρόκειται για το χρονικό αυτό διάστημα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση. Ο μέσος όρος ηλικίας γυναικών που σταματάει η περίοδος τους (εμμηνόπαυση) είναι τα 52 χρόνια, παρόλ’ αυτά μπορεί να συμβεί στα 30 ή τα 60. Αυτή η περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας μπορεί να είναι δραματική ή πολύ απλή, διαφέρει από γυναικά σε γυναίκα αλλά το αποτέλεσμα είναι ίδιο: παύουν να έχουν περίοδο. Κάποιοι λένε πως είναι η ανάποδη εφηβεία- μια εποχή με συγκρούσεις με πολλές ορμόνες και συναισθήματα. Η περίοδος της κλιμακτηρίου διαρκεί 2-5 χρόνια πριν την εμμηνόπαυση, ως την περίοδο αποκατάστασης των ορμονών της γυναίκας μετά από αυτή (2-5 χρόνια μετά-μπορεί να φτάσουν και τα 10).
Ποιά είναι τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης
Τα συμπτώματα της κλιμακτηρίου μπορούν να ποικίλουν από ελαφρές εξάψεις μέσα στην νύχτα ως πολύ ιδρώτα όλη τη μέρα και τη νύχτα. Μερικές γυναίκες έχουν κηλίδες αίματος για μερικούς μήνες και άλλες αιμορραγίες για χρόνια. Αυτά τα συμπτώματα προκαλούνται από την ορμονική ανισορροπία και αλλαγή αλλά συνδέονται άμεσα με την διατροφή, τον τρόπο ζωής και γενετικούς παράγοντες. Πολλές γυναίκες φτάνουν τα 50 χρόνια, εργαζόμενες 60 ώρες την εβδομάδα, φροντίζοντας μια οικογένεια –παιδιά και γονείς- έχοντας ελάχιστο χρόνο για τον εαυτό τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εξαντλήσουν τις ορμόνες τους και να έχουν ελάχιστο απόθεμα για να αντεπεξέλθουν σε αυτή τη φυσική περίοδο της ζωής τους, όταν το σώμα εξοικονομεί ορμόνες για το δεύτερο μισό της ζωής μας. Ιδανικά οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν περισσότερο χρόνο να ξεκουράζονται και να απολαύσουν την αλλαγή των χρόνων που ακολουθούν, ελάχιστες έχουν αυτή τη δυνατότητα.
Τί είναι η κακή κλιμακτήριος
Πολλές φορές ακούμε γυναίκες να παραπονιούνται ότι περνούν μια πολύ κακή κλιμακτήριο. Αυτό όμως τι σημαίνει; γιατί για εμένα η αϋπνία μπορεί να είναι κακή κλιμακτήριος και για κάποια άλλη που έχει περισσότερα συμπτώματα να είναι η δική της. Κακή κλιμακτήριος είναι όταν φτάνουμε σε σημεία που δεν αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας: πέρα από τις σωματικές αλλαγές βιώνουμε και συναισθηματικές. Το ότι δεν μπορώ να κάνω πλέον παιδιά μπορεί να ερμηνευτεί ότι είμαι άχρηστη, δεν θέλω πια σεξ, δεν έχω λόγο ύπαρξης, βυθίζομαι σε κατάθλιψη, κλαίω, γίνομαι υπερευαίσθητη, αισθάνομαι εγκατάλειψη. Πολλές φορές αυτή η περίοδος συμπίπτει με άλλες αλλαγές στην οικογένεια: τα παιδιά φεύγουν από το σπίτι (για σπουδές ή γάμο), πεθαίνουν οι γονείς και αυτό επιβαρύνει την κατάσταση. Τα συναισθήματα περιπλέκονται και το άγχος γίνεται μεγαλύτερο. Ξαφνικά νιώθω μόνη, πως ότι πρόσφερα τόσα χρόνια δεν αναγνωρίστηκε και πως δεν έχω κανένα να μιλήσω. Η βοήθεια κάποιου ειδικού σε αυτή τη φάση είναι σημαντική.
Τί μπορώ να κάνω
Αυτό που αρχικά χρειάζεται να κάνουμε είναι να συνειδητοποιήσουμε πως πρόκειται για μια περίοδο αλλαγών και αυτό είναι κάτι που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υπέρ μας: αρχίστε να απολαμβάνετε πράγματα (καλύτερη διατροφή, άσκηση, περιποίηση). Δώστε την ευκαιρία στον εαυτό σας να εκφραστεί, να εξωτερικεύσει αυτό που νιώθετε και να βιώσετε αυτή την πορεία προς την ωριμότητα. Μην κρατάτε πράγματα και συναισθήματα μέσα σας: αυτά σας κάνουν να ξυπνάτε τη νύχτα. Κάντε σωστή διατροφή, γυμναστείτε, προσπαθήστε να κοιμόσαστε καλύτερα, ακολουθήστε πρόγραμμα αποτοξίνωσης για να διώξετε τις τοξίνες που σας έχουν καταβάλει. Πάρτε συμπληρώματα που θα συστήσει ο γιατρός. Αναζητήστε τις ισορροπίες στις οικογενειακές σχέσεις, γνωρίζοντας πως πολλά έχουν αλλάξει και δεν μπορούν να γίνουν όπως πριν από 30 χρόνια. Αυτό δε σημαίνει κατάθλιψη και αντικαταθλιπτικά. Δείτε το καλό που μπορεί να βγει από αυτή την νέα φάση της ζωής μας. Η κλιμακτήριος είναι πράγματι η δεύτερη εφηβεία και καλό είναι να μπορέσουμε να την βιώσουμε με αυτό τον τρόπο.
Ώρα για δράση
Η μετάβαση στην εμμηνόπαυση μπορεί να είναι μια περίοδος αντίδρασης και έμπνευσης. Αν και οι μεταβάσεις σε κάθε φάση της ζωής είναι δύσκολες, πολλές γυναίκες βιώνουν αυτή την περίοδο σαν ελευθερία και προσωπική ωρίμανση.
Απόψεις…
• «Η κλιμακτήριος είναι μεγάλη εμπειρία – είναι η εφηβεία της μεγάλης ηλικίας και ακόμα καλύτερη μιας και έχω εμπειρία και εμπιστοσύνη στον εαυτό μου» υποστηρίζει η Μαρία Κ.
• «Είναι η φάση των επιλογών: πρέπει να βρεις ακριβώς τι θέλεις, να αποφασίσεις και να πάρεις αποφάσεις για τα επόμενα κεφάλαια της ζωής σου» πιστεύει η Χριστίνα Φ.
Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω;
ΝΑΙ
Σκέψου θετικά
• Όπως ήδη αναφέραμε η απουσία θετικών σκέψεων έχει μεγαλύτερο αρνητικό αποτέλεσμα στην υγεία και τη διάθεση μας. Ένας καλός τρόπος είναι να κρατάς ημερολόγιο για τα πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις καλά, π.χ. πριν κοιμηθώ να γράψω 2-3 πράγματα για τα οποία είμαι ευγνώμων, που με ικανοποίησαν, που με έκαναν να νιώσω καλά. Μένω με αυτές τις σκέψεις για λίγο. Με το πέρασμα του χρόνου προσπαθώ να εντοπίσω αυτά τα θετικά στην διάρκεια της ημέρας και έτσι δεν επικεντρώνομαι στα αρνητικά.
Βρες χρόνο για εσένα
• Ασκήσου, φάε σωστά, κάνε ασκήσεις χαλάρωσης, κάνε ψυχοθεραπεία. Αυτά σε βοηθούν να ανταπεξέλθεις στο άγχος που σε πνίγει. Αν μπορείς να αφιερώνεις 15’ την ημέρα για να συγκεντρωθείς στον εαυτό σου και να οργανώσεις πράγματα που θα σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα θα παρατηρήσεις ότι θα γίνουν δραματικές αλλαγές στην ζωή σου και στον τρόπο που βλέπεις και αντιδράς στα πράγματα.
Μείνε κοινωνική
• Το να ανήκεις σε Συλλόγους, να έχεις φίλους, να βγαίνεις να έχεις κοινωνική ζωή είναι το σημαντικότερο στοιχείο για να αισθάνεσαι καλά. Η «παρέα» θα σε κινητοποιήσει να δραστηριοποιηθείς και να κάνεις πράγματα που θα σε ευχαριστήσουν.
Υγεία
• Κάνε ελέγχους
• Επισκέψου γιατρό
• Ακολούθησε οδηγίες
• Πρόσεξε διατροφή
Ζήσε την στιγμή
• Προσπάθησε να είσαι συγκεντρωμένη σε κάθε λεπτό της ζωής σου. Αυτό θα σε βοηθήσει να αποφύγεις την ανησυχία για το μέλλον ή την εμμονή με το παρελθόν.
Θέσε στόχους
• Θέτε στόχους για το μέλλον
• Οι στόχοι να περικλείουν πράγματα που σου αρέσουν
• Βάλε μικρούς στόχους για να μπορείς να τους πετύχεις και να μην απογοητευτείς
Ανανέωσε τις σχέσεις σου
• Οι σχέσεις αλλάζουν με τον χρόνο και εσύ
• Δες κάθε σχέση σε νέα βάση
• Επαναπροσδιόρισε τον ρόλο σου
• Δες τι ζητάς από τους άλλους και τι ζητούν οι άλλοι από εσένα
Διεκδίκησε
• Ίσως ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν διεκδικούν πράγματα. ΞΕΚΙΝΑ τώρα!
• Μονό αν νιώσεις ότι έχεις πει ότι θέλεις θα μπορέσεις να κοιμάσαι ήσυχα το βράδυ
Δέξου τους άλλους όπως είναι
• Είναι σκληρό να αλλάζουμε εμείς για τους άλλους. Αν μπορέσεις να δεχτείς τους άλλους όπως είναι και να δείξεις και τον δικό σου πραγματικό εαυτό τότε μόνο θα μπορέσεις να συνεχίσεις να ζεις με την αποδοχή.
Χαμογέλα
• Το γέλιο φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, μας κάνει να βλέπουμε ευχάριστα πράγματα, ενεργοποιεί την σκέψη μας, ενισχύει την μνήμη και την μάθηση μας και μας βοηθά να αντιμετωπίζουμε το στρες στην ζωή μας.
Γράφει η Δρ. Αναστασία Κοτσοπούλου, Ψυχολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Επιστημονική συνεργάτης του Ελληνικού Συλλόγου Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση
ΠΗΓΗ: www.healthpress.gr