Εναλλακτικές Θεραπείες

ΑΓΡΙΟΡΑΔΙΚΟ ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Αγριοράδικο το πολύτιμο αλλιώς και ταραξάκο με βοτανικό όνομα taraxacum officinale ποιός δεν το γνωρίζει;
το ταραξάκο για όσους δεν το ξέρουν είναι το γνωστό μας ραδίκι του βουνού….το αγριοράδικο…η “πικραλίδα”….
το αγγλικό όνομά του “dandelion” είναι παραφθορά του γαλλικού dent de lion που σημαίνει… το δόντι του λιονταριού και αυτό για τα οδοντωτά του φύλλα….
Taraxacum officinale…είναι λέξη ελληνική….αυτό που θεραπεύει τις ταραχές…τις διαταραχές και τους πόνους του οργανισμού….και να τι μας προσφέρει αυτό το “ταπεινό χορτάρι”:
-άριστο διουρητικό χωρίς παρενέργειες καθώς βοηθάει την απομάκρυνση των περίσσιων υγρών από το σώμα. Το ταράξακο περιέχει μεγάλες ποσότητες καλίου -αποτελεί μια από τις καλύτερες φυσικές πηγές καλίου -και αντίθετα με άλλα διουρητικά που οδηγούν σε αποβολή με την ούρηση αυτού του μετάλλου από το σώμα το αγριοράδικο συμβάλλει στην συντήρηση του καλίου σε υψηλά επίπεδα.
-μειώνει το ουρικό οξύ
-βοηθάει στη μη κατακράτηση υγρών στο σώμα λόγω προεμμηνορροϊκού συνδρόμου
-μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της υπέρτασης θεραπεύοντας την υψηλή πίεση του αίματος
-είναι αντισκορβουτικό
-είναι άριστο τονωτικ
-άριστο αντιφλεγμονώδες ειδικά για παθήσεις του στήθους
-αντιβηχικό
-μειώνει τη χοληστερίνη του αίματος καθώς ρυθμίζει τα επίπεδα της όπως και των τριγλυκεριδίων στο αίμα
-άριστο τονωτικό του στομάχου
-αποτοξινώνει το σώμα και ενδυναμώνει κάθε ιστό του οργανισμού, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά
-σαν το πιο άριστο αποτοξινωτικό και τονωτικό βότανο είναι απαραίτητο για την σωστή λειτουργία του ήπατος και για την θεραπεία χρόνιων παθήσεών του
-κατά την εμμηνόπαυση βοηθάει στον έλεγχο των εξάψεων. Ας μην το ξεχνάμε είναι ότι καλύτερο για τις εξάψεις

Το ταραξάκο λοιπόν…
-επιδρά πρωταρχικά στο συκώτι και τη χοληδόχο κύστη και βοηθάει στην απομάκρυνση άχρηστων προϊόντων που συσσωρεύονται εδώ
-υποστηρικτικό της χοληδόχου κύστεως
-απαραίτητο για την ομαλή και σωστή λειτουργία της χολής καθώς διεγείρει τη ροή της βοηθώντας στη διάσπαση των λιπών ενώ παράλληλα λιπαίνει τον εντερικό σωλήνα
-απαραίτητο στις χολολιθιάσεις
-καθαρίζει το αίμα
-διεγείρει τη λειτουργία των νεφρών ώστε να απομακρύνουν τις τοξίνες με τα ούρα
-βοηθάει στον έλεγχο του σακχάρου στα άτομα με διαβήτη
-απαραίτητο για την σωστή λειτουργία της σπλήνας καθώς απομακρύνει και βοηθάει στην αποβολή των τοξινών και των δηλητηρίων που συσσωρεύονται εδώ
-ρυθμιστικό του συστήματος των αδένων βοηθώντας στη σωστή τους λειτουργία αποτρέποντας τα αδενικά οιδήματα
-είναι αντιρευματικό
-άριστο θεραπευτικό της αρθρίτιδας και των χρόνιων ρευματοπαθειών
-ο χυμός -το γάλα- από τα σπασμένα στελέχη των φύλλων όταν σταλαχθεί και αφεθεί να στεγνώσει απάνω είναι από τα καλύτερα γιατρικά για τους κάλλους και τις μυρμηγκιές
-ενισχύει την πρόσληψη ασβεστίου
-άριστο θεραπευτικό της χρόνιας δερματίτιδας
-βοηθάει στο έκζεμα
-στην ακμή, στις κοκκινίλες και στην φαγούρα
-βοηθά τον οργανισμό να αντιμετωπίσει και να καταπολεμήσει τον ιό του έρπητα
-βοηθάει στην σωστή πέψη των τροφών και
-είναι απαραίτητο για τη διατήρηση του κανονικού βάρους του σώματος
-αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη δυσκοιλιότητα
-αποτελεσματικό καθαρτικό ανακουφίζοντας και από πονοκεφάλους που αιτία τους είναι η κακή πέψη
-ευεργετικό στη διανοητική κατάσταση
-πολύτιμη η βοήθειά του σε καταστάσεις αϋπνίας
-προωθεί την υγιή κυκλοφορία βοηθώντας στη σωστή λειτουργία του καρδιακού μυός

Η ωφέλειά του για την υγεία είναι εκπληκτική
Με λίγα λόγια λοιπόν το αγριοράδικο είναι ένα βότανο που μπορεί να βοηθήσει το οργανισμό του κάθε ατόμου πολύπλευρα.
Το ταραξάκο είναι πλούσιο σε:
-υδατάνθρακες
-φυτικές ίνες
-πρωτεΐνες

Μπορεί να επενεργήσει αυτοτελώς ως τροφικό συμπλήρωμα σε μέταλλα όπως:
σίδηρο, κάλιο – η καλύτερη πηγή καλίου-,μαγνήσιο, μαγγάνιο, θείο, νάτριο, ψευδάργυρο.

Η ρίζα του περιέχει σεσκιτερπενικές λακτόνες:
lactupircin -λακτοπικρίνη η οποία είναι υπεύθυνη για την πικρή του γεύση,  glycosides, taraxacoside,
Φλαβονοειδή:
apigenin-7-glucoside, luteolin-7-glucoside, isorhamnetin 3-glucoside, luteolin-7-diglucoside, quercetin-7-glucoside, quercetin, luteolin, rutin, chrysoeriol
Κουμαρίνες:
esculin, scopoletin
Τριτερπένια:
cycloartenol, a serine proteinase, taraxalisin, α-amyrin, β-amyrin, arnidiol, faradiol, lupeol, taraxol, taraxaserol, 3β-hydroxylup-18-ene-21-one
Καροτενοειδή:
lutein, violaxanthin
Πολυσακχαρίνες:
glucans mannans, inulin
Στερόλες:
taraxasterol, ψ-taraxasterol, homo-taraxasterol, β-sitosterol, stigmatsterol, campesterol
Τα φύλλα του περιέχουν:
βιταμίνες Α, βιταμίνες Β-όπως νιασίνη, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη, φολικό οξύ, βιταμίνη C, βιταμίνη D, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ
και βέβαια όλα τα παραπάνω στοιχεία που περιέχει το αγριοράδικο τα αναφέρω όχι για να κουραζόμαστε και να διαβάζουμε αλλά για να καταλάβουμε τη σημαντικότητα αυτών των “ταπεινών” χόρτων.

Πως το χρησιμοποιούμε;
Παρασκευάζουμε με όλα τα μέρη του φυτού -αποξηραμένα ή μη -αφεψήματα ή εγχύματα.
Για το έγχυμα: μία κουταλιά της σούπας αποξηραμένα φύλλα ή και άνθη του βοτάνου για ένα μεγάλο φλιτζάνι βραστό νερό. Μπορούμε να πίνουμε ένα φλιτζάνι πριν το φαγητό μας ή πριν τον βραδινό ύπνο.  Άριστο σαν αναψυκτικό το καλοκαίρι με την προσθήκη λεμονιού.
Για το αφέψημα:2-3 μικρές κουταλιές από ρίζα ταραξάκο σε ένα φλιτζάνι νερό, το σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά και πίνουμε 3 φορές τη μέρα ή κάθε βράδυ πριν πέσουμε για ύπνο.
Για το βάμμα: ειδικά το βάμμα το προερχόμενο από τη ρίζα, θεωρείται πως περιέχει τις ιαματικές ιδιότητες στο μέγιστο. Μπορούμε να πάρουμε 30 σταγόνες τρεις φορές την ημέρα.

Όλα τα μέρη του βοτάνου μπορούν να φαγωθούν, από τις ρίζες μέχρι τα άνθη.
Τα φύλλα του τρώγονται ωμά σε σαλάτες αλλά και βρασμένα αποτελούν ένα εξαιρετικά θρεπτικό γεύμα και άριστο χωνευτικό. Τα νωπά- φρέσκα φύλλα μιας μικρής πικραλίδας είναι λιγότερο πικρά από του ώριμου φυτού. Αν έχουμε φρέσκα νωπά φύλλα από μικρές πικραλίδες τις βάζουμε πάνω σε μία φέτα φρέσκου ψωμιού το οποίο έχουμε ραντίσει με λάδι, προσθέτουμε λίγο αλάτι και άφθονο λεμόνι σκεπάζουμε με μία δεύτερη φέτα ψωμιού και έχουμε ένα θρεπτικότατο σάντουιτς.
Μια μερίδα πικραλίδες περιέχει την ίδια ποσότητα ασβεστίου με μισό φλιτζάνι γάλα.
Οι ρίζες του ταραξάκο μπορούν:
-να αλεστούν και να χρησιμοποιηθούν σαν υποκατάστατο του καφέ και πολλές φορές – ελαφρώς καβουρντισμένη η σκόνη που προέρχεται από την άλεση -προστίθεται στον καφέ για να του δώσει καλύτερη γεύση.
-μπορούμε να τις κάνουμε βραστές σαλάτα ή
-δυναμωτικό αφέψημα αφού τις αποξηράνουμε.
Οι ρίζες της πικραλίδας είναι από τα πιο ισχυρά μέρη του βοτάνου και είναι οι ρίζες του ταραξάκο που χρησιμοποιούνταν και χρησιμοποιούνται συχνότερα για ιατρικούς σκοπούς.
Τις συλλέγουμε άνοιξη και φθινόπωρο.
Τα μπουμπούκια και τα άνθη της πικραλίδας μπορούν να φαγωθούν ωμά σε σαλάτες – με άριστα για τον οργανισμό αποτελέσματα -ή να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες συνταγές μαγειρικής.
Πάντα όταν συλλέγουμε βότανα και φυτά προσέχουμε τα μέρη όπου κάνουμε την συλλογή να μην είναι ραντισμένα.

Write A Comment