Περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια συσκευασίες από το δισκίο που είναι γνωστό ως «Χάπι της Επόμενης Μέρας» πουλήθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες στην Ελλάδα, ως «παρενέργεια»-προφανώς- της οικονομικής κρίσης, που αποτρέπει τα ζευγάρια από το να αποκτήσουν παιδί. Υπολογίζεται ότι το 27% των Ελληνίδων έχουν καταφύγει έστω και μία φορά στη λύση του Χαπιού της Επόμενης Μέρας.
Το παράδοξο- αν και όχι ανεξήγητο- είναι ότι μόλις το 3% των Ελληνίδων ακολουθούν την κλασική αντισυλληπτική αγωγή, την ώρα που στα κράτη της Δυτικής Ευρώπης το αντίστοιχο ποσοστό υπερβαίνει το 45%. Η εξήγηση είναι, κατά βάσει, οικονομικής φύσης.
Μία ετήσια θεραπεία με κλασικά αντισυλληπτικά δισκία κοστολογείται από 100 έως 130 ευρώ, ενώ ένα «οικονομικό» Χάπι της Επόμενης Μέρας πωλείται προς 9 ευρώ και ένα λιγότερο οικονομικό προς 25 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως η «άδεια τσέπη» είναι τελικά εκείνη που γεμίζει τα ταμεία των εταιρειών που παρασκευάζουν και διακινούν το Χάπι της Επόμενης Μέρας.
Λίγα λόγια για το Χάπι της Επόμενης Μέρας
Η επείγουσα ορμονική αντισύλληψη – γνωστή και ως το «Χάπι της Επόμενης Μέρας» – είναι 58% – 95% αποτελεσματική, αρκεί να ληφθεί εντός 72 ωρών από την ερωτική πράξη. Υπολογίζεται ότι είναι 95% αποτελεσματική εάν ληφθεί μέσα σε 24 ώρες από την ερωτική επαφή, 85% εάν ληφθεί σε διάστημα 25-48 ωρών και 58% εάν ληφθεί μέσα σε 49-72 ώρες μετά την ερωτική πράξη.
Οι δύο όψεις του Χαπιού της Επόμενης Μέρας
Το Χάπι της Επόμενης Μέρας μπορεί να προστατέψει από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη εάν κάνατε έρωτα χωρίς προφυλάξεις. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια σημαντικά μειονεκτήματα:
• Μπορεί να προκαλέσει έντονη αδιαθεσία. Εάν, μάλιστα, αυτό συμβεί μέσα στις πρώτες 2 ώρες από τη λήψη του χαπιού, τότε, πιθανότατα, η αποτελεσματικότητά του να μειωθεί σημαντικά.
• Μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στον κύκλο σας.
• Δεν παρέχει την παραμικρή προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
• Πρέπει να χρησιμοποιηθεί μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μετά την ερωτική επαφή.
• Το Χάπι της Επόμενης Μέρας δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν μόνιμη τακτική μέθοδος αντισύλληψης.
ΠΗΓΗ: www.healthpress.gr