‘’Γενικά θα έλεγε κανείς, ότι τα πρώτα σαράντα χρόνια της ζωής μας απαρτίζουν το κείμενο, τα επόμενα τριάντα το σχόλιο σε αυτό-σχόλιο που μόνο αυτό μας επιτρέπει να κατανοήσουμε σωστά το αληθινό νόημα και την αλληλουχία του κειμένου, κι ακόμη το ηθικό δίδαγμα και τα άλλα λεπτά σημεία του’’
Arthur Schopenhauer, Στοχασμοί
Πρόκειται περί συλλογής διηγημάτων του πολυγραφότατου ιατρού και συγγραφέα Άγγελου Γέροντα η οποία κυκλοφόρησε πριν από είκοσι ακριβώς χρόνια από τις καλαίσθητες στην εποχή τους εκδόσεις ‘’Αστάρτη’’, αλλά το ειλικρινές ενδιαφέρον του πολυποίκιλου αναγνωστικού κοινού έκανε απαραίτητη την επανέκδοσή τους. Έτσι ο Άγγελος Γέροντας σε συνεργασία με τις Ιατρικές Εκδόσεις Βήτα αυτές τις μέρες παρουσιάζουν στην Αθήνα τη δεύτερη έκδοση του βιβλίου του ‘’Οι μαρκήσιοι των ταξιδιών’’. Το βιβλίο αυτό όπως και οι επανεκδόσεις των υπόλοιπων τίτλων του, θα κερδίσουν σίγουρα τους επόμενους, καινούργιους πια, αναγνώστες και η αγάπη του κόσμου θα κάνει απαραίτητες κι άλλες επανεκδόσεις. Τα θέματα που πραγματεύεται σε γενικές γραμμές ο συγγραφέας στα περισσότερα από τα ολιγοσέλιδα βιβλία του και με μικρό αριθμό διηγημάτων, είναι μια περιπλάνηση στον ψυχισμό της γενιάς του ’80 και ένα συμβολικό ταξίδι στο ασυνείδητο, την παιδική ηλικία, τα πάθη της ζωής, τα οποία αποδεικνύονται απολύτως διαχρονικά και άκρως δημοφιλή στους αναγνώστες.
H παραπάνω συλλογή διηγημάτων, θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει, ότι αποτελεί μία ελεγεία στην εκ νέου αναζήτηση της χαμένης μας νιότης, για τους δικούς μας βεβαίως ο καθένας λόγους! Στο πρώτο και εκτενέστερο διήγημα, ο ποιητής Άρης αποδέχεται μία τιμητική πρόσκληση για μια ποιητική βραδιά στη Φλωρεντία, αλλά ο έρωτάς του για τη Ρώμη τον έστρεψε σύντομα προς τα εκεί. ‘’Τα παράτησε όλα και ακολούθησε με μοναδική ευκολία την κοινή Μοίρα των ανθρώπων που αιμορραγούν όταν είναι σφηνωμένοι σ’ έναν τόπο: το Ταξίδι’’. Λίγο πιο κάτω όμως αναρωτιέται μέσα σε περίεργα συναισθήματα: ‘’Άραγε καταλαβαίνει ο ταξιδιώτης τη μεγάλη του τύχη; Νιώθει πως με τις δρασκελιές του διαλύει τα σύνορα; Έχει πολλές πατρίδες και τελικά καμία. Αυτή είναι η μαγεία, ν’ αφήνεσαι παντού, να χάνεσαι σαν σκόνη, και να ξανασυνθέτεις τις μνήμες όντας πια αισθητικά πλούσιος’’. Η περιπλάνηση αρχίζει προφανώς από τον κεντρικό σταθμό της Ρώμης, κατηφορίζοντας την οδό Καβούρ προς τα δυτικά και περνώντας τα περισσότερα ιστορικά μνημεία και δρόμους της Αιώνιας Πόλης. Στο τέλος βεβαίως όλα έρχονται ενώπιος ενωπίω! Η κατάθλιψη μιας νεαρής ιταλίδας και τα περίφημα Ρουμπαγιάτ του Πέρση αστρονόμου, φιλόσοφου και ποιητή του ενδέκατου αιώνα, Sheikh Chiathuddin Abdul Fath Omar ibn Ibrahim al Khayaam al Chaq, γνωστότερου ως Ομάρ Καγιάμ, με πανταχού παρούσα την ειδικότητα της Ψυχιατρικής ως ασφαλιστική δικλείδα στην οποία μάλλον ειδικευόταν ο συγγραφέας τον καιρό της συγγραφής ετούτου του διηγήματος.
Στο δεύτερο διήγημα ένας μεσήλικας ζωγράφος στερευμένος από εμπνεύσεις, ‘’σ’ εκείνη τη στροφή της χάρτινης ζωής του’’ κατευθύνεται προς την πόλη του Φωτός, το Παρίσι, εγκαταλείποντας σχετικά εύκολα την πανέμορφη γυναίκα του πίσω. Η περιπλάνηση εδώ γίνεται στους δρόμους των συνοικιών Marais, Montmartre και St Michel του Παρισιού, με πρόσχημα πάντοτε μια άλλη γυναίκα, όπως άλλωστε και στο προηγούμενο διήγημα. Ίσως έτσι, όπως ισχυριζόταν, συναντούσε το παρισινό του παρελθόν, τη φοιτητική του λάμψη! Ξενυχτώντας μια ολόκληρη νύχτα με μια ξένη γυναίκα, το αγύριστο παρελθόν, τις απειλητικά εμφανιζόμενες αναμνήσεις του, το δύστροπο παρόν και τις αβέβαιες προσδοκίες του, αναγκάζεται να πάρει ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες και αποφάσεις.
Μια πρόταση για εκ νέου προσέγγιση του έργου του συγγραφέα, για ένα εσωτερικό ταξίδι και περιπλάνηση στην ανθρώπινη ψυχογεωγραφία.
Ο Άγγελος Γέροντας γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα, είναι γιατρός-νευρολόγος κι έχει γράψει αρκετά πεζογραφήματα, πολλά από τα οποία είναι δημοσιευμένα και μεταφρασμένα σε ελληνικά και ξένα λογοτεχνικά περιοδικά. Όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του, έχει ιδιαίτερη ενασχόληση στα πεδία της νοητικής υστέρησης και της επιληψίας, ενώ παράλληλα με το ιατρικό κομμάτι του εαυτού του, είναι τακτικό και ενεργό μέλος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας, του Συλλόγου των Αθηναίων και της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Αρκετά από τα βιβλία του είδαν πολλές εκδόσεις από διαφορετικούς εκδοτικούς οίκους.
Ο κατάλογος των έργων του Άγγελου Γέροντα, αρκετά μακρύς: ‘’Η παραβολή του Αντισθένη’’, η ‘’Ρακένδυτη νύχτα’’, ‘’Οι μαρκήσιοι των ταξιδιών’’, το ‘’Ηλίου φαεινότερο’’, η μελέτη ‘’Η εικόνα του ατόμου με νοητική καθυστέρηση στη λογοτεχνία’’, ‘’Μήπως θυμάσαι τη Μιμί-λα-Ροζ’’, ‘’Η ιατρική της τέχνης’’, ‘’Η επίσκεψη της ασταθούς κυρίας’’, η ‘’Λευκή ανθολογία’’, και ‘’Η Εσωτερική εφημερία του Άγγελου Σπερχή’’ και τέλος τα διηγήματα ‘’Χωρίς κασκόλ-διηγήματα της μπάλας’’.
Βιβλιογραφικές αναφορές
- Άγγελος Δ. Γέροντας: Οι μαρκήσιοι των ταξιδιών. ΒΗΤΑ Ιατρικές Εκδόσεις. Δεύτερη Έκδοση. 2013. Αθήνα.
- Καγιάμ Ομάρ: Ρουμπαγιάτ. Απόδοση: Αργύρης Ευστρατιάδης. Εκδόσεις Ηριδανός. 2005. Αθήνα.
- Σοπενάουερ: Στοχασμοί. Επιλογή από το έργο του. Μετάφραση: Ν.Μ Σκουτερόπουλος. Κλάους Μπέτσεν. Εκδόσεις Στιγμή. 2005. Αθήνα.