Για “ταπεινωμένους” Έλληνες που χάνουν τις θέσεις εργασίας τους και οδηγούνται στην αυτοκαταστροφή κάνει λόγο η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, προειδοποιώντας την Πολιτεία ότι θα επέλθει περαιτέρω κατάρρευση κάθε δείκτη Υγείας, ιδίως ψυχικής, εξ’ αιτίας της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης.
Αποκαλυπτικά στοιχεία για το μέγεθος της κατάρρευσης ιδιαίτερα των δεικτών Ψυχικής Υγείας θα παρουσιαστούν στη διάρκεια του Συνεδρίου της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, που έχει ως κύριο θέμα τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.
Στο Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιείται από 6 έως 9 Μαρτίου στην Αθήνα σε συνεργασία με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγιεινής θα επισημανθούν τα εξής:
• Η ανεργία συνδέεται με αυξημένη γενική νοσηρότητα (από σωματικά και ψυχικά νοσήματα), αυξημένη θνησιμότητα, κατάθλιψη και αυτοκαταστροφική συμπεριφορά.
• Ιδιαίτερη σημασία φαίνεται ότι έχει το ΧΡΕΟΣ που συνδέεται με κακή ψυχική υγεία και κατάθλιψη. Γενικά, η μείωση του εισοδήματος συντελεί στην εμφάνιση ψυχικών διαταραχών που συνήθως εμφανίζονται 6 μήνες μετά τη μείωση αυτή (σε συνάρτηση πάντα με το μέγεθος της μείωσης).
• Μελέτη σε 26 Ευρωπαϊκές χώρες έδειξε ότι αύξηση της ανεργίας κατά 1% οδηγεί σε αύξηση των αυτοκτονιών κατά 0,8%, αύξηση των ανθρωποκτονιών στο ίδιο ποσοστό αλλά και σε μείωση των τροχαίων κατά 1,4% (Stuckler, 2009).
Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν στοιχεία για την Ελλάδα της οικονομικής κρίσης που αποδεικνύουν ότι η μείωση του μέσου εισοδήματος και η ανεργία συνδέονται με αύξηση σε:
• Επισκέψεις στα Εξωτερικά Ιατρεία
• Επισκέψεις στα τμήματα επειγουσών περιπτώσεων
• Ποσοστό αυτοκτονιών
• Ποσοστό ανθρωποκτονιών
• Αριθμό διαζυγίων
• Αριθμό θανάτων (ηλικίες 15-70 έτη)
Η Ελλάδα της θλίψης και της κατάθλιψης
Η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία με επιστολές της στα Υπουργεία Υγείας και Οικονομικών επισημαίνει:
«Οι Έλληνες πολίτες έχουν μέχρι στιγμής επιδείξει σημαντική απέναντι στην οικονομική καταστροφή που αντιμετωπίζουμε. Σε σχέση με άλλες χώρες, οι επιπτώσεις της κρίσης είναι μεν πολύ σοβαρές, όχι όμως δραματικές όπως σε άλλες χώρες (πχ οι ομαδικές αυτοκτονίες που είχαν παρατηρηθεί στην Ινδία). Αυτό ίσως οφείλεται στην αλληλεγγύη που έχει επιδείξει ο Ελληνικός λαός (που θεωρείται διεθνώς ως ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης των ψυχολογικών επιπτώσεων των καταστροφών, γενικώς). Ο ρόλος της Οικογένειας (που εξακολουθεί ως θεσμός να λειτουργεί στη χώρα μας) ίσως εξηγεί τη διαφοροποίηση της αντίδρασης μας στην οικονομική καταστροφή σε σχέση με άλλες χώρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ατονήσει η προσπάθεια, από την πλευρά του Ελληνικού κράτους για οικονομική και ψυχολογική στήριξη των ανθρώπων που υπόκεινται στην τρέχουσα οικονομική κρίση και ιδιαίτερα των πλέον ευάλωτων…
Προτιμότερη η μείωση μισθού από την απόλυση
…Με δεδομένη τη συσχέτιση (σε διεθνές επίπεδο) της ανεργίας με την αυτοκαταστροφική συμπεριφορά και την αυτοκτονία, θα μπορούσε ίσως να προταθεί, στις περιπτώσεις που η οικονομία της Χώρας δεν μπορεί να αντεπεξέλθει διαφορετικά, να προτιμάται η μείωση μισθού από την απόλυση. Η απόλυση από την εργασία, περά από τις οικονομικές της επιπτώσεις, συνεπάγεται και ένα ταπεινωτικό πλήγμα για τον εργαζόμενο που προκύπτει από τη μείωση του οικογενειακού και κοινωνικού του status».
ΠΗΓΗ: www.healthpress.gr