Ιατρικά Νέα

ΑΡΓΕΙ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕΙ, Ε ΚΑΙ;

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Μην ανησυχείτε αν το παιδί σας δεν έχει κάνει ακόμα τα πρώτα του βήματα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κάθε παιδί έχει το δικό του χρόνο και η ηλικία που θα κάνει τα πρώτα του βήματα δεν σχετίζεται με τις δεξιότητες και τη νοημοσύνη του.

Ένα μωρό που θα περπατήσει σε ηλικία 9 μηνών θα έχει την ίδια εξέλιξη με ένα μωρό που θα περπατήσει αργότερα. Το ίδιο ισχύει και για τα μωρά που καταφέρνουν από πολύ νωρίς να κάθονται χωρίς βοηθεια. Δεν σημαίνει ότι είναι πιο έξυπνα ή προχωρημένα σε σχέση με αυτά που καθυστερούν, σύμφωνα με έρευνα Ελβετών επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Acta Paediatrica.

Μελετώντας τη νοημοσύνη και τον συντονισμό των κινήσεων σε περισσότερα από 200 μωρά, μέχρι αυτά να φτάσουν στην ηλικία των 18, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μικρή ή καμία σχέση μεταξύ αυτών των “κατορθωμάτων” του μωρού σε πολύ μικρή ηλικία και της μετέπειτα ανάπτυξής του.

«Ο χρόνος πραγματικά δεν παίζει κανένα ρόλο. Τα παιδιά που αρχίζουν το περπάτημα νωρίς δεν έχουν αποδειχθεί ούτε πιο έξυπνα, ούτε καλύτερα συντονισμένα» δηλώνει μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Η ερευνητική ομάδα του Παιδιατρικού Νοσοκομείου της Ζυρίχης παρακολούθησε 222 υγιή μωρά που γεννήθηκαν μεταξύ 1978 και 1993 και κατέγραψαν την εξέλιξή τους. Τα παιδιά εξετάστηκαν επτά φορές κατά τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους και έκαναν διάφορα τέστ ισορροπίας, συντονισμού και νοημοσύνης μέχρι την ηλικία των 18 ετών.

Οι γονείς τους είχαν σημειώσει την ημερομηνία που για πρώτη φορά τα μωρά τους καθίσαν χωρίς βοήθεια και που έκαναν τουλάχιστον 5 βήματα χωρίς να στηρίζονται κάπου. Κατά μέσο όρο, τα παιδιά κατάφεραν να καθίσουν στην ηλικία των 6 ½ μηνών. Κάποια έσπασαν ρεκόρ, αφού μπόρεσαν να καθίσουν χωρίς βοήθεια σε ηλικία 4 μηνών ενώ κάποια άλλα δεν μπορούσαν να το καταφέρουν μέχρι τα πρώτα τους γενέθλια.

Αντίστοιχα, η τυπική ηλικία για τα πρώτα τους βήματα ήταν οι 12 μήνες, ενώ υπήρχαν μωράκια που ξεκίνησαν στους 8 ½ μήνες και άλλα που άργησαν και περπάτησαν στους 20 μήνες.

Ο Mitch Blair, καθηγητής Παιδιατρικής του Royal College δήλωσε: ‘ Συχνά βλέπω γονείς που ανησυχούν γιατι το παιδί τους δεν έχει περπατήσει ακόμα, ενώ των φίλων τους περπάτησε νωρίτερα, πιστεύοντας ότι αυτό θα έχει κάποια σχέση με τη συνολική ανάπτυξη και νοημοσύνη του παιδίου τους. Η αλήθεια είναι ότι η ηλικία που το κάθε παιδί θα περπατήσει δεν είναι ποτέ η ίδια και δεν έχει καμία σχέση με την νοημοσύνη ή τις ικανότητες του παιδιού καθώς και την εξέλιξή του.»

Σύμφωνα με τον Dr.Blair, μόνο εάν το παιδί φτάσει τους 18 μήνες και δεν περπατάει , οι γονείς θα πρέπει να επισκεφθούν κάποιον ειδικό.

ΠΗΓΗ: www.healthpress.gr

Write A Comment