Ειδήσεις

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΝΕΦΡΟ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Ελπίδες για εκατομμύρια νεφροπαθείς σε όλο τον κόσμο γεννά το επίτευγμα Αμερικανών γιατρών να δημιουργήσουν από βλαστοκύτταρα, στο εργαστήριο, βιώσιμο νεφρό το οποίο εμφύτευσαν, με επιτυχία, σε πειραματόζωο. Η επιτυχία αυτή αναμένεται, στο μέλλον, να αποτελέσει τη λύση στο πρόβλημα της έλλειψης μοσχευμάτων για τη σωτηρία ανθρώπων με νεφρική ανεπάρκεια.

Έως σήμερα οι μόνες διαθέσιμες θεραπείες παραμένουν η αιμοκάθαρση και η λήψη μοσχεύματος, θεραπείες που χαρίζουν στους ασθενείς περισσότερο χρόνο, αλλά συνοδεύονται από σημαντικούς περιορισμούς στην ποιότητα της ζωής τους. Ένας ασθενής σε αιμοκάθαρση λ.χ., πρέπει να πίνει λιγότερο από ένα λίτρο υγρού την ημέρα, ενώ τα μοσχεύματα νεφρού έχουν μια μέση διάρκεια ζωής τα 10 έως 15 χρόνια, χωρίς να αποκλείονται και επιπλοκές που προκαλούνται από την ανοσολογική απόρριψη.

Νεφρό από τα κύτταρα ασθενούς
Ο Harald Ott, επικεφαλής ομάδας επιστημόνων του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, πέτυχε, λοιπόν, να δημιουργήσει ένα νεφρό, χρησιμοποιώντας μια πειραματική τεχνική που έχει χρησιμοποιηθεί προηγουμένως για τη δημιουργία καρδιάς, πνεύμονα και ήπατος.

Σύμφωνα με τον Ott, θα χρειαστεί περαιτέρω βελτίωση της τεχνικής, η οποία θα μπορούσε μια μέρα να οδηγήσει στην κατασκευή νεφρών από τα κύτταρα του ίδιου του ασθενούς, κατάλληλα για αυτόλογη μεταμόσχευση και να λυθεί με τον τρόπο αυτό το πρόβλημα της μεταμόσχευσης από δωρητές. Καθώς τα νεφρά θα προέρχονται από τα ίδια τα κύτταρα του ασθενούς, θα απομακρύνεται ο κίνδυνος απόρριψης του μοσχεύματος, άρα και η ανάγκη για τον ασθενή να λαμβάνει ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για το υπόλοιπο της ζωής του.

Όπως παρατηρεί η Elaine Davies, από το Ινστιτούτο Νεφρικής Έρευνας στη Βρετανία, η επιτυχία του Ott δίνει ελπίδα στους ασθενείς με νεφρικά προβλήματα, ωστόσο, δεν θα πρέπει να αναμένουμε άμεσα δοκιμές σε ανθρώπους, καθώς η αναγεννητική ιατρική προσέγγιση εξακολουθεί να βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο όσον αφορά στη νεφρική νόσο.

ΠΗΓΗ: www.healthpress.gr

Write A Comment