Ειδήσεις

Ν. ΑΦΡΙΚΗ: ΘΑΝΑΤΟΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΤΜΗΣΗΣ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Με έρευνα αναγκάστηκαν να οδηγηθούν οι αρχές της Νοτίου Αφρικής προκειμένου να εξακριβώσουν τις ακριβείς συνθήκες θανάτου 23 αγοριών και εφήβων οι οποίοι υπεβλήθησαν σε περιτομή κατά τη διάρκεια παραδοσιακών τελετών σε απομακρυσμένη από το κέντρο περιοχή.

Ο θάνατος των συγκεκριμένων ατόμων προφανέστατα προήλθε από κάποια μόλυνση, ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί αν όλα τα θύματα περιτμήθηκαν από το ίδιο άτομο και κατά την ίδια τελετουργία, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματικό της τοπικής Αστυνομίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι 22 υποθέσεις από αυτές «προσεγγίζονται ως ανθρωποκτονίες» ενώ μία ως θάνατος «υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες», όπως προσέθεσε ο ίδιος αξιωματικός, διευκρινίζοντας πως «η ιστορία ξεκίνησε από τις 8 Μαΐου, όταν τέσσερις από τις εν λόγω περιπτώσεις, εισήχθησαν σε νοσοκομείο με τραύματα και λίγο αργότερα κατέληξαν και ο θάνατός τους ήταν αποτέλεσμα των τραυμάτων αυτών».

Έντονη ήταν η αντίδραση των εργαζομένων στις υπηρεσίες υγείας της χώρας αλλά και όλης της κοινωνίας καθώς θεωρούν απαράδεκτο τον 21ο αιώνα να χάνονται ζωές στο όνομα μιας παράδοσης.

Σημειώνεται πως, σε όλη την αφρικανική ήπειρο, τόσο η περιτομή όσο και η κλειτοριδεκτομή -η οποία έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών όλων των ανά τον κόσμο γυναικείων οργανώσεων-, αποτελούν μια μυστικιστική διαδικασία αλλά και μέρος της βαθιά ριζωμένης παράδοσης πολλών φυλών και ο τρόπος με τον οποίο γίνονται, εκτός από αφόρητα επώδυνος είναι και εξαιρετικά επικίνδυνος αφού γίνεται υπό κυριολεκτικά πρωτόγονες συνθήκες, με αποτέλεσμα να αποτελεί εστία μολύνσεων και μεταδόσεων του HIV, ενώ οι θάνατοι δεν είναι διόλου σπάνιοι.

Μόνο στη χώρα της Νοτίου Αφρικής, εκτιμάται πως τα αγόρια που έχουν πεθάνει τα τελευταία τρία χρόνια κατά τη διάρκεια τέτοιων «τελετών», ανέρχονται σε εκατοντάδες, κάτι που ωστόσο δεν δείχνει να προβληματίζει και ιδιαίτερα τους αυτόκλητους «χειρουργούς», καθώς γιά αυτούς καμιά ζωή δεν είναι σημαντικότερη από την διατήρηση της «παράδοσης».

H φωτογραφία είναι από «τελετή προετοιμασίας» περίτμησης.

ΠΗΓΗ: www.zougla.gr

Write A Comment