Έρευνες

ΟΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΙ ΕΦΗΒΟΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΜΕ ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΚΟΗΣ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Οι παχύσαρκοι έφηβοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να πάσχουν από απώλεια της ακοής σε σύγκριση με τους αδύνατους συνομηλίκους τους, αναφέρουν Αμερικανοί επιστήμονες.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι οι έφηβοι που ήταν παχύσαρκοι είχαν μειωμένη ακοή σε όλες τις συχνότητες και αντιμετώπιζαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν βαρηκοΐα των χαμηλών συχνοτήτων στο ένα αυτί.

«Είναι η πρώτη μελέτη που συσχετίζει την παχυσαρκία με την απώλεια της ακοής σε εφήβους» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Άνιλ Λαλουάνι, καθηγητής στο Τμήμα Ωτολαρυγγολογίας – Χειρουργικής Κεφαλής & Τραχήλου του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.

Όπως εξήγησε, η παχυσαρκία των εφήβων συσχετίσθηκε με νευροαισθητήρια απώλεια της ακοής σε όλες τις συχνότητες που ακούνε οι άνθρωποι. Ωστόσο, το πρόβλημα ήταν εντονότερο στις χαμηλές συχνότητες. Όπως διαπιστώθηκε, το 15% των παχύσαρκων εφήβων έπασχε από απώλεια της ακοής έναντι 8% των εφήβων με φυσιολογικό βάρος.

Οι πάσχοντες από βαρηκοΐα χαμηλών συχνοτήτων μπορούν να ακούνε καλά την ομιλία, αλλά να αντιμετωπίζουν δυσκολίες κατά τις ομαδικές συζητήσεις ή όταν βρίσκονται σε χώρους με πολύ θόρυβο. Η νευροαισθητήρια απώλεια της ακοής προκαλείται από βλάβες στα τριχοειδή κύτταρα του έσω ωτός.

«Τα ευρήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά» τόνισε ο δρ Λαλούανι. «Επειδή προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι το 80% των εφήβων με διαταραγμένη ακοή δεν αντιλαμβάνεται ότι δεν ακούει καλά, οι παχύσαρκοι έφηβοι πρέπει να ελέγχονται τακτικά, ούτως ώστε να γίνει εγκαίρως αντιληπτό το πρόβλημα και να αποφευχθούν γνωστικά ή συμπεριφορικά προβλήματα» πρόσθεσε.

Οι ερευνητές γράφουν στην επιθεώρηση «The Laryngoscope», την οποία εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Λαρυγγολογίας, Ρινολογίας και Ωτολογίας (ALROS), ότι τα ευρήματά τους είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, επειδή η πρώιμη βαρηκοΐα (όταν δηλαδή εντοπιστεί νωρίς στη ζωή του ατόμου) έχει επιπτώσεις στην κοινωνική ανάπτυξη, στις ακαδημαϊκές επιδόσεις, στη συμπεριφορά και στη νοητική λειτουργία.

Η νέα μελέτη βασίσθηκε σε στοιχεία από σχεδόν 1.500 εφήβους και νέους, ηλικίας 12 έως 19 ετών.

Αν και η παρούσα έρευνα δεν παρέχει στοιχεία για το πώς θα μπορούσε η παχυσαρκία να πλήξει την ακοή των εφήβων, οι ειδικοί εικάζουν ότι μπορεί να δράσει με άμεσο ή έμμεσο τρόπο.

Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι επηρεάζει τα επίπεδα της αντιφλεγμονώδους πρωτεΐνης λιπονεκτίνη (ή αδιπονεκτίνη), τα χαμηλά επίπεδα της οποίας έχουν συσχετισθεί με την βαρηκοΐα υψηλών συχνοτήτων στους ενήλικες.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα παχύσαρκα παιδιά έχουν χαμηλά επίπεδα λιπονεκτίνης. Η παχυσαρκία μπορεί επίσης να συμβάλλει στη βαρηκοΐα λόγω των σχετιζομένων προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η καρδιαγγειακή νόσος και η αυξημένη χοληστερόλη.

ΠΗΓΗ: www.dietplus.gr

Write A Comment