Έρευνες

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΔΟΝΤΙΑ ΑΠΟ ΟΥΡΑ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Επιστήμονες στην Κίνα κατάφεραν να δημιουργήσουν υποτυπώδη δόντια, παίρνοντας βλαστοκύτταρα από την πλέον απίθανη…πηγή του ανθρώπινου σώματος: τα ούρα! Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους έδειξαν ότι τα ούρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πηγή βλαστικών κυττάρων που με τη σειρά τους θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σε μικροσκοπικά δόντια. Η ομάδα των ερευνητών από την Κίνα ελπίζει ότι η τεχνική θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια αξιόπιστη μέθοδο για την αντικατάσταση χαμένων δοντιών.

Τα υποτυπώδη δόντια που αναπτύχθηκαν σε πειραματόζωα ήταν αποτέλεσμα ενός συνδυασμού βλαστοκυττάρων από ανθρώπινα ούρα με άλλο γενετικό υλικό, προερχόμενο από ποντικό. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μετά από τρεις εβδομάδες είχαν αναπτυχθεί «δόντια» που προσομοίαζαν με τα φυσιολογικά, καθώς έφεραν οδοντικό πολφό, οδοντίνη και σμάλτο.

Η «Χειρότερη πηγή»
Η κινεζική μελέτη βρίσκει, όμως, και αντιδράσεις. Ο καθηγητής γενετικής Chris Mason, από το University College του Λονδίνου, δήλωσε ότι τα ούρα αποτελούν μια «κακή αφετηρία» για τέτοια πειράματα. «Είναι ίσως μία από τις χειρότερες πηγές, υπάρχουν πολύ λίγα κύτταρα καλής ποιότητας στα ούρα και η αποτελεσματικότητα της μετατροπής τους σε βλαστικά κύτταρα είναι πολύ χαμηλή». Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι ο κίνδυνος της μόλυνσης, όπως μέσα από τα βακτήρια, είναι πολύ υψηλότερος συγκριτικά με άλλες πηγές κυττάρων.

ΠΗΓΗ: www.healthpress.gr

Write A Comment