Έρευνες

ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΝΕΦΡΩΝ: ΑΡΧΙΖΕΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι, οι συνθήκες που επικρατούν στη μήτρα, μπορούν να επηρεάσουν την εξέλιξη νεφρού και να έχουν σοβαρές επιπτώσεις για το παιδί, όχι μόνο αμέσως μετά τη γέννηση αλλά και δεκαετίες αργότερα.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό The Lancet, μια διεθνής ομάδα ερευνητών των πανεπιστημίων Monash και Queensland, εξέτασαν όλοι την υπάρχουσα βιβλιογραφία σχετικά με την υγεία του νεφρού και τα αποτελέσματα του περιβάλλοντος της μήτρας.

Τα συσσωρευμένα στοιχεία από τη μελέτη αυτή, συνδέουν το χαμηλό βάρος γέννησης και την προωρότητα- που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για υπέρταση και για χρονία νόσο νεφρών στη μετέπειτα ζωή- με χαμηλό αριθμό των νεφρώνων, των μονάδων δηλαδή, με τις οποίες ο νεφρός διυλίζει το αίμα.

Οι άνθρωποι γεννιούνται με κατά μέσον όρο 1 εκατ. νεφρώνες. Κάθε χρόνο χάνονται περίπου 6000, οι οποίοι δεν αναπληρούνται. Όμως, ο καθηγητής Bertram έδειξε ότι υπάρχει μια μεγάλη διακύμανση στον αριθμό των νεφρώνων, από μόλις πάνω από 200.000 μέχρι περίπου δύο εκατομμύρια.. Επιπλέον, ο αριθμός των νεφρώνων συνδέεται θετικά με το βάρος γέννησης- χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση, ισοδυναμεί με χαμηλό αριθμό νεφρώνων, ενώ τα μεγαλύτερα βρέφη, έχουν μεγαλύτερο αριθμό νεφρώνων. Δεδομένου ότι, οι γεννήσεις με χαμηλό βάρος νεογέννητων αντιπροσωπεύουν το 15% του συνόλου, η μελέτη αυτή δείχνει ότι υπάρχει περιθώριο για κλινικό έλεγχο.

«Όσον αφορά την υγεία της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, διάφορα πράγματα όπως, η διατροφή με πολλά λίπη, η κατανάλωση αλκοόλ, διάφορα αντιβιοτικά και ορμόνες του στρες, όλα αυτά έχει αποδειχθεί ότι έχουν αρνητική επίπτωση επάνω στην ανάπτυξη των νεφρών του εμβρύου, αν και απαιτείται να γίνει περισσότερη έρευνα επάνω στο θέμα αυτό», προσθέτει ο καθηγητής Bertram.

ΠΗΓΗ: www.ygeiaonline.gr

Write A Comment