Έρευνες

ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΒΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΡΗΔΟΝΑ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Η προσθήκη μικροσκοπικών γυάλινων βόλων στις οδοντόπαστες μπορεί να σταματήσει την τερηδόνα και να καταπολεμήσει την ευαισθησία των δοντιών, αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες.

Οι βόλοι, που έχουν πάχος όσο μια τρίχα των μαλλιών, περιέχουν ασβέστιο και φωσφορικά άλατα – δύο συστατικά της αδαμαντίνης ουσίας των δοντιών (της σκληρής, εξωτερικής, προστατευτικής στοιβάδας των δοντιών).

Οι ερευνητές επινόησαν τους βόλους για την επιδιόρθωση των δοντιών που έχουν μεν φθορές από την τερηδόνα, αλλά όχι ακόμα τόσο σοβαρές ώστε να χρειάζεται σφράγισμα.

Εκτός από την τερηδόνα, οι βόλοι μπορεί να αμβλύνουν την ευαισθησία των δοντιών, η οποία οφείλεται στην φθορά της αδαμαντίνης ουσίας και στην έκθεση της οδοντίνης – της μαλακής στοιβάδας που βρίσκεται από κάτω της.

Τους βόλους επινόησαν οδοντίατροι από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.

Όταν η οδοντόπαστα που τους περιέχει τριφτεί στο δόντι, οι βόλοι γεμίζουν τα κενά στην φθαρμένη αδαμαντίνη, αλλά και στις περιοχές των ούλων που έχουν αρχίσει να υποχωρούν.

Στη συνέχεια, αρχίζουν να διαλύονται από την υγρασία του στόματος, αφήνοντας να διαρρεύσει το ασβέστιο και τα φωσφορικά άλατα.

Οι πρώτες δοκιμές έδειξαν πως με αυτό τον τρόπο δημιουργείται μέσα σε λιγότερο από τρεις ώρες μία νέα επιφάνεια στα δόντια, με τους βόλους να διαλύονται πλήρως έπειτα από οκτώ ώρες.

Υπάρχουν ήδη αρκετές οδοντόπαστες με ανάλογα συστατικά στην αγορά, αλλά οι ερευνητές λένε ότι οι βόλοι τους διαλύονται οκτώ φορές πιο γρήγορα και σχηματίζουν την νέα αδαμαντίνη πολύ συντομότερα.

Επιπλέον, επιδιορθώνουν τα δόντια πιο αποτελεσματικά επειδή περιέχουν περισσότερα φωσφορικά άλατα.

Οι επιστήμονες του Queen Mary πειραματίζονταν έως πρότινος με ένα είδος βόλων που περιείχε φθόριο για την ενίσχυση των δοντιών, αλλά ήθελαν να βρουν έναν αποτελεσματικό τρόπο επιδιόρθωσης της αδαμαντίνης.

Οι βόλοι αυτοί κέρδισαν προσφάτως το πρώτο βραβείο καινοτομίας του οργανισμού WorshipfulCompanyofArmourersandBrasiers. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι το νέο προϊόν θα είναι διαθέσιμο στο ευρύ κοινό μέσα στην επόμενη διετία.

ΠΗΓΗ: www.tanea.gr

Write A Comment