Έρευνες

ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΑΚΟΝΙΖΟΥΝ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Σύμφωνα με τους επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Queen Mary και το University College του Λονδίνου, ορισμένοι τύποι παιχνιδιών με υπολογιστή, μπορούν να βοηθήσουν την εκπαίδευση του εγκεφάλου, να γίνει πιο εύστροφος και να βελτιώσει τον στρατηγικό τρόπο σκέψης.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν 72 εθελοντές και μέτρησαν την διανοητική τους ευστροφία, δηλαδή την ικανότητα ενός ατόμου να προσαρμόζεται και να αλλάζει εύκολα ανάμεσα σε διαφορετικά καθήκοντα καθώς και να διαθέτει πολλές ιδέες για την επίλυση προβλημάτων, μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο.

Δύο ομάδες εθελοντών εκπαιδεύτηκαν να παίξουν δύο διαφορετικές εκδοχές ενός παιχνιδιού στρατηγικής, το οποίο ονομάζεται StarCraft, ένα παιχνίδι με γρήγορη εξέλιξη, όπου οι παίκτες θα πρέπει να δημιουργήσουν και να οργανώσουν στρατό για να πολεμήσει εναντίον κάποιου εχθρού. Το ένα τρίτο από την ομάδα, έπαιξε ένα παιχνίδι εξομοίωσης της καθημερινότητας, το οποίο ονομάζεται The Sims, το οποίο δεν απαιτεί πολύ μνήμη ή πολλές τακτικές.

Όλοι οι εθελοντές έπαιξαν τα παιχνίδια στον υπολογιστή, επί 40 ώρες μέσα σε διάστημα έξι εβδομάδων και υποβλήθηκαν σε μια σειρά ψυχολογικών τεστ, πριν και μετά. Όλα τα άτομα που συμμετείχαν έτυχε να είναι γυναίκες, καθώς δεν κατάφεραν οι ερευνητές να συγκεντρώσουν επαρκή αριθμό αρρένων εθελοντών, οι οποίοι να παίζουν λιγότερο από δύο ώρες την εβδομάδα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν, ότι τα άτομα εκείνα που έπαιξαν StarCraft, ήσαν ταχύτερα και είχαν μεγαλύτερη ακρίβεια στην εκτέλεση των καθηκόντων που απαιτούσαν διανοητική ευλυγισία, έναντι εκείνων που έπαιξαν το παιχνίδι The Sims.

Ο Dr. Brian Glass από τη Σχολή Βιολογικών και Χημικών Επιστημών του Queen Mary School, δηλώνει: “Προηγούμενες έρευνες έχουν προσδιορίσει ότι παιχνίδια δράσεως με υπολογιστή, όπως το Halo, μπορεί να επιταχύνει την αποφασιστικότητα, όμως η τωρινή μελέτη βρίσκει ότι τα παιχνίδια στρατηγικής μπορούν να ενισχύσουν την ικανότητά μας για άμεση σκέψη και να μαθαίνουμε από προηγούμενα λάθη. Η μελέτη αυτή δείχνει ότι, η διανοητική ευλυγισία, ένας βασικός θεμέλιος λίθος της ανθρώπινης ευφυΐας, δεν είναι ένα στατικό χαρακτηριστικό αλλά μπορεί να εκπαιδεύεται και να βελτιώνεται με τη χρήση ευχάριστων εργαλείων μάθησης, όπως είναι τα παιχνίδια στον υπολογιστή.

Οι εθελοντές που έπαιξαν την πιο περίπλοκη εκδοχή των βίντεοπαιχνιδιών, είχαν τα καλύτερα αποτελέσματα στην ψυχολογική εξέταση μετά το παιχνίδι. Τώρα, χρειάζεται να καταλάβουμε πώς ακριβώς τα παιχνίδια αυτά οδηγούν προς αυτές τις μεταβολές καθώς και κατά πόσο, αυτές οι διανοητικές βελτιώσεις είναι μόνιμες ή εάν θα εξαλειφθούν με την πάροδο του χρόνου. Μόλις αποκτήσουμε αυτή τη γνώση, θα μπορούσε να είναι δυνατό να δημιουργήσουμε κλινικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που έχουν σχέση με την διαταραχή έλλειψης προσοχής η τις κακώσεις του εγκεφάλου”.

ΠΗΓΗ: www.ygeiaonline.gr

Write A Comment