Γαστρεντερολογία

ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Μια νέα έρευνα δείχνει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στο πόσο πλούσια είναι η ποικιλία των βακτηριδίων στο έντερο και της εμφάνισης διαφόρων επιπλοκών που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Οι ερευνητές έδειξαν ότι τα άτομα που έχουν λιγότερα είδη βακτηριδίων στο έντερό τους, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν επιπλοκές, όπως ασθένειες του κυκλοφορικού και διαβήτη.

Μια μικροβιακή χλωρίδα με μειωμένο αριθμό ποικιλιών βακτηριδίων, φαίνεται ότι λειτουργεί τελείως διαφορετικά από εκείνη που έχει μεγαλύτερη ποικιλία. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature.

Όπως δηλώνει ο επικεφαλής της μελέτης, Jeroen Raes, του Πανεπιστημίου των Βρυξελλών, “Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, το οποίο πιθανώς θα έχει τεράστιες επιπτώσεις επάνω στην θεραπευτική αγωγή, αλλά ακόμα και στην πρόληψη των μεγαλύτερων προβλημάτων της δημόσιας υγείας σήμερα. Όμως, δεν έχουμε ακόμα φτάσει εκεί, χρειαζόμαστε μελέτες ώστε να μπορούμε να παρακολουθήσουμε τα άτομα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

Οι καταστάσεις που έχουν σχέση με τον μεταβολισμό, έχουν αποκτήσει χαρακτήρα επιδημίας λόγω του μοντέρνου τρόπου ζωής, χωρίς άσκηση και με εύκολη πρόσβαση σε τροφή υψηλής ενεργείας. Υπολογίζεται ότι η παχυσαρκία θα αυξηθεί τρομακτικά σε όλο τον κόσμο. Από 400 εκατ. άτομα με παχυσαρκία το 2005, σε περισσότερα από 700 εκατ. το 2015. Μια τάση η οποία θα εξακολουθήσει να υπάρχει τουλάχιστον μέχρι το 2030. Μερικά άτομα εμφανίζονται να είναι πιο ευαίσθητα στην παχυσαρκία από άλλα. Κατά τελευταία χρόνια, πολλές μελέτες έχουν εξετάσει τα πιθανά αίτια αυτού του γεγονότος.

Ο ερευνητής Jeroen Raes προσθέτει: “Μπορέσαμε να ξεχωρίσουμε δύο ομάδες με βάση την χλωρίδα του εντέρου: Άτομα με πλούσια ποικιλία βακτηριδίων σε έντερο τους και άτομα με λιγότερα είδη βακτηριδίων. Μια μικροβιακή χλωρίδα πλούσια σε είδη βακτηρίων, εμφανίζεται να λειτουργεί διαφορετικά από εκείνη που έχει φτωχότερη ποικιλία. Αποτέλεσε έκπληξη για μας το ότι, και στις δύο ομάδες υπήρχαν άτομα με παχυσαρκία και χωρίς παχυσαρκία“.

ΠΗΓΗ: www.ygeiaonline.gr

Write A Comment