Έρευνες

ΓΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΣΤΑΤΙΝΩΝ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

27% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καταρράκτη αντιμετωπίζουν όσοι λαμβάνουν στατίνες προκειμένου να ρίξουν τις τιμές της χοληστερίνης τους, σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών ερευνητών.

Η έρευνα, η οποία υπογράφεται από τη Mayo Clinic, βασίστηκε σε επιδημιολογικά δεδομένα από 7.000 χρήστες στατινών. Συγκρινόμενοι, λοιπόν, με άτομα που δεν έπαιρναν στατίνες, προέκυψε σημαντική αύξηση του κινδύνου στην πρώτη ομάδα.

Μέχρι σήμερα οι στατίνες συνδέονταν με παρενέργειες όπως μυϊκούς πόνους, βλάβες στο συκώτι, διάρροια, δυσκοιλιότητα, αυξημένο σάκχαρο και απώλεια μνήμης. Στις παρενέργειες έρχεται να προστεθεί τώρα και η πιθανή εμφάνιση καταρράκτη.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια, Dr. Jessica Leuschen από το San Antonio Military Medical Center, θα χρειαστεί να γίνουν επιπλέον μελέτες καθώς δεν αποδεινύεται ξεκάθαρα η αιτιατή σχέση στατινών και καταρράκτη. Υπογραμμίζει, ωστόσο, με νόημα ότι «…καθώς ο καταρράκτης μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη ζωή ενός ανθρώπου μεγαλύτερης ηλικίας, αποτελεί προτεραιότητα δημόσιας υγείας να κατανοήσουμε τους παράγοντες κινδύνου που μπορούν να τροποποιηθούν για να αποφευχθούν τα συγκριμένα οφθαλμολογικά προβλήματα».

ΠΗΓΗ: www.healthpress.gr

Write A Comment