Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Στόχος είναι να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το παγκόσμιο κοινό για την ύπουλη αυτή αρρώστια, η οποία προκαλεί το θάνατο τουλάχιστον 3.000.000 ανθρώπων ετησίως.
Η πρόληψη, σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, την άσκηση, αλλά και τα φάρμακα, μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη, επισημαίνουν οι επιστήμονες, που εκτιμούν ότι οι ασθενείς στη χώρα μας ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, από τους οποίους αρκετοί δεν το γνωρίζουν. Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή, ιδιαίτερα στα ελληνόπουλα, που συγκαταλέγονται στα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης.
Η διατροφή αποτελεί τη βάση της θεραπείας του σακχαρώδους διαβήτη (ΣΔ). Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τη διατροφική αγωγή για το ΣΔ τύπου 2, οι κύριοι στόχοι είναι δύο:
α) απώλεια σωματικού βάρους και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και
β) επιλογή μιας διατροφής, η σύνθεση της οποίας θα συμβάλλει θετικά στον έλεγχο της γλυκαιμίας και των συγκεντρώσεων των λιποπρωτεϊνών.
Για σωστή και πραγματικά ωφέλιμη διατροφή μπορούμε να πούμε ότι το άτομα που πάσχει από ΣΔ μπορεί να τρώει απ’ όλα και από λίγο, πολλές φορές τη μέρα, χωρίς να καταναλώνει ζάχαρη και γλυκά. Συστήνεται, για τους παχύσαρκους διαβητικούς (που αποτελούν το 92-95% των ατόμων με ΣΔ τύπου 2) μείωση των θερμίδων (απώλεια βάρους 0,5 kg/βδομάδα) και μείωση του αρχικού βάρους κατά 5-7% σταδιακά. Αυτή η φαινομενικά μικρή απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη, να βελτιώσει τη γλυκαιμική ρύθμιση αλλά και να οδηγήσει σε πτώση της αρτηριακής πίεσης και βελτίωση των λιπιδαιμικών παραμέτρων, καταστάσεις που συχνά συνυπάρχουν με το ΣΔ.
Η παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή είναι η ιδανική δίαιτα που πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις:
1) άφθονες φυτικές τροφές (φρούτα, λαχανικά, ψωμί κι άλλα προϊόντα δημητριακών, πατάτες, όσπρια, καρποί και σπόροι),
2) ελάχιστα επεξεργασμένα, εποχικά και τοπικής παραγωγής προϊόντα,
3) γαλακτοκομικά προϊόντα (κυρίως τυρί και γιαούρτι) καθημερινά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες,
4) ψάρια και πουλερικά, σε μικρές έως μέτριες ποσότητες,
5) κόκκινο κρέας σε μικρές ποσότητες και
6) κόκκινο κρασί μαζί με το φαγητό (1 ποτηράκι για τις γυναίκες και 2 ποτηράκια για τους άνδρες).
7) Παράλληλα με τη σωστή διατροφή χρειάζεται και τακτική σωματική άσκηση. Πρακτικά αυτό σημαίνει: 4-5 φορές/βδομάδα αερόβια άσκηση (περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι, ποδήλατο κ.ά.), διάρκειας τουλάχιστον 30 λεπτών και με μέτρια ένταση.