O Γιατρός Συμβουλεύει

ΚΟΙΛΙΑΚΟΣ ΠΟΝΟΣ: ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΤΟΝ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Ως μια από τις πλέον πολύτιμες θεραπευτικές επιλογές για ασθενείς με συμπτώματα από κοιλιακό πόνο ή δυσφορία που συνδέεται με λειτουργικές διαταραχές, αναδεικνύεται η βουτυλοβρωμιούχος υοσκίνη, δηλαδή το γνωστό σε όλους μας Buscopan®, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης , τα οποία δημοσιεύτηκαν στο Scandinavian Journal of Gastroenterology.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 175 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία σε μία διπλή τυφλή τυχαιοπημένη μελέτη. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κατά την διάρκεια των 4 εβδομάδων, στο 95% των ασθενών , που έλαβαν βουτυλοβρωμιούχο υοσκίνη μειώθηκε ο κοιλιακός πόνος σημαντικά, με το 30% των ασθενών να δηλώνει ότι η μείωση της έντασης του πόνου από τους σπασμούς στο έντερο και το στομάχι ξεκινούσε 15 λεπτά μετά τη λήξη του φαρμάκου. Ολική μείωση της έντασης του πόνου επετεύχθηκε σε 30 λεπτά από τη λήψη ενός δισκίου. Τα αποτελέσματα αυτής της ομάδας υπερτερούσαν σημαντικά των αποτελεσμάτων της δεύτερης ομάδας που έλαβε άλλο φάρμακο.Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η βουτυλοβρωμιούχος υοσκίνη (Buscopan ®) αποδείχτηκε ότι είναι ασφαλής και αποτελεσματική ακόμα και μετά από συνεχιζόμενη χορήγηση.

Οι κοιλιακές συσπάσεις (στομαχικός και κοιλιακός πόνος και κράμπτες) είναι μια συχνή διαταραχή των ενηλίκων στις χώρες του λεγόμενου δυτικού κόσμου, όπου συνήθως θεραπεύονται από όλες τις ειδικότητες των επαγγελματιών υγείας.

Αν και αναγνωρίζονται ευρέως ως μια κλινικά σημαντική διαταραχή, που επηρεάζει την ποιότητα ζωής των ασθενών, παραμένει δυστυχώς μια διαταραχή, που δεν έχει τόσο χαρακτηριστικά συμπτώματα όσο έχει το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου.

Στην πραγματικότητα, είναι γεγονός ότι υπάρχει αλληλοκάλυψη συμπτωμάτων με το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου καθώς πολλοί ασθενείς με ΣΕΕ αναφέρουν κοιλιακούς σπασμούς και κράμπες. Ωστόσο, σε αντίθεση με το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, ο κοιλιακός πόνος δεν σχετίζεται με διαταραγμένη αφόδευση αν και ορισμένοι ασθενείς με κοιλιακό πόνο έχουν επεισόδια επείγουσας διάρροιας σχετιζόμενα με τον κοιλιακό πόνο.

Σε πολλούς ασθενείς με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου και Κοιλιακό Πόνο που συνδέεται με σπασμό έχει σημειωθεί κλινική βελτίωση με τη χρήση των σπασμολυτικών.

Η βουτυλοβρωμιούχος υοσκίνη (Buscopan ®), που ανήκει στην κατηγορία των σπασμολυτικών φαρμάκων παρέχει αποτελεσματική και άμεση ανακούφιση, ώστε οι ασθενείς να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματά τους και να συνεχίσουν τις καθημερινές τους εργασίες.

Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία του φαρμάκου, το οποίο μειώνει γρήγορα και αποτελεσματικά τον πόνο που οφείλεται σε σπασμό. Είναι σημαντικό ότι απορροφάται σε πολύ μικρό ποσοστό, επομένως πρακτικά δρα τοπικά στο έντερο μόνο , χωρίς ουσιαστικά ανεπιθύμητες ενέργειες.

ΠΗΓΗ: www.healthpress.gr

Write A Comment