Άνδρας

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΕΝΟΣ ΠΕΟΥΣ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Δεν αποτελεί μυστικό το γεγονός ότι η ανδρική σεξουαλική λειτουργία φθίνει με την ηλικία και πως το ανδρικό μόριο αλλάζει όσον αφορά στο μέγεθος, στην εμφάνιση και κυρίως στη λειτουργία του. Καθώς μειώνονται τα επίπεδα της τεστοστερόνης απαιτείται περισσότερη προσπάθεια στην επίτευξη και διατήρηση στύσης, στην επίτευξη οργασμού καθώς και στην εκ νέου διέγερση μετά από τον οργασμό. Όσο μεγαλώνει ένας άνδρας τόσο μειώνεται η ποσότητα αλλά και η ποιότητα του σπέρματος. Η στυτική δυσλειτουργία και η ανικανότητα συνδέεται εκτός των άλλων και με την ηλικία. Το ποσοστό των ικανών ανδρών πέφτει από το 60% στο 30% όπως δείχνουν οι έρευνες.

Με τη πάροδο του χρόνου οι άνδρες βιώνουν επίσης μία σταδιακή φθορά στη λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος. Αυτό οφείλεται στη χαλάρωση των μυών της ουροδόχου κύστεως και σε αρκετές περιπτώσεις λόγω διεύρυνσης- διόγκωσης του προστάτη.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Οι έρευνες επιβεβαιώνουν αυτά που οι άντρες υποψιάζονται και φοβούνται από καιρό. Το πέος αρχίζει να υφίσταται σημαντικές αλλαγές από την ηλικία της σεξουαλικής ακμής ενός άντρα, γύρω στα 30 για αρκετούς και έπειτα έως την τρίτη ηλικία.

Αλλαγές στην εμφάνιση
Υπάρχουν δύο σημαντικές αλλαγές στην εμφάνιση του πέους.
1. Η βάλανος χάνει σταδιακά το μωβ χρώμα ως αποτέλεσμα της μειωμένης εισροής αίματος.
2. Απώλειας της ηβικής τριχοφυΐας. Καθώς μειώνονται τα επίπεδα της τεστοστερόνης, το πέος επανέρχεται σταδιακά στην προεφηβική κατάσταση όσον αφορά στην τριχοφυΐα.

Το μέγεθος του πέους
Η αύξηση του σωματικού βάρους είναι σύνηθες φαινόμενο καθώς οι άνδρες μεγαλώνουν. Καθώς το λίπος συσσωρεύεται χαμηλά στην κοιλιακή χώρα, το εμφανές μέγεθος του πέους αλλάζει κάνοντάς το να φαίνεται μικρότερο. Σε ορισμένες περιπτώσεις το υπερβολικό κοιλιακό λίπος μπορεί να «θάψει» το πέος. Ένας τρόπος ο οποίος μπορεί να παρακινήσει τους υπέρβαρους να χάσουν βάρος είναι η άποψη ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούν να κερδίσουν έως και 2,5 εκατοστά σε μήκος από το «κρυμμένο» πέος. Εκτός από αυτή την αναστρέψιμη συρρίκνωση λόγω βάρους, το μήκος του πέους μπορεί να μειωθεί και στην πραγματικότητα λόγω ηλικίας. Η μείωση σε μήκος και σε πάχος τυπικά δεν είναι δραματική, όμως, μπορεί να είναι εμφανής. Εάν το μήκος του πέους ενός άνδρα είναι 15 εκατοστά σε στύση στην ηλικία των 30, αυτό μπορεί να μειωθεί στα 12,5 με 14 στην ηλικία των 60 ή 70.

Τί προκαλεί τη σμίκρυνση του πέους ;
Δύο είναι οι μηχανισμοί οι οποίοι εμπλέκονται στη μείωση του μεγέθους ενός πέους. Ο πρώτος είναι η σταδιακή εναπόθεση λιπαρών ουσιών (πλακών) στις μικρές αρτηρίες του πέους. Αυτή η διαδικασία γνωστή και ως αθηροσκλήρωση, είναι η ίδια η οποία συμβάλλει στην έμφραξη των στεφανιαίων αρτηριών και αποτελεί την κύρια αιτία πρόκλησης καρδιακής προσβολής. Ο δεύτερος μηχανισμός είναι η σταδιακή συσσώρευση σχετικά ανελαστικού κολλαγόνου (ουλώδους ιστού) στο ελαστικό ινώδες περίβλημα γύρω από τα σηραγγώδη σώματα του πέους. Η στύση επιτυγχάνεται όταν αυτά γεμίσουν με αίμα. Οι αποφράξεις των αρτηριών του πέους- και των σηραγγωδών σωμάτων- σημαίνουν μικρότερες στύσεις.

Καθώς αλλάζει το μέγεθος του πέους, αλλάζουν και οι όρχεις. Οι όρχεις αρχίζουν να συρρικνώνονται από την ηλικία των 40. Σε έναν 30άρη οι όρχεις μπορεί να έχουν διάμετρο 3 εκατοστά ενώ σε έναν 60άρη μόλις 2 εκατοστά.

Καμπυλότητα
Εάν ο ουλώδης ιστός συσσωρεύεται άνισα τότε μπορεί να παρατηρηθεί καμπυλότητα στο πέος. Αυτή η κατάσταση , γνωστή και ως νόσος του Peyronie , εμφανίζεται πιο συχνά στους άνδρες μέσης ηλικίας . Η στύση μπορεί να είναι επώδυνη με αποτέλεσμα να καθιστάται δύσκολη η ερωτική πράξη. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

Ευαισθησία
Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει πως το πέος χάνει την ευαισθησία του καθώς μεγαλώνει ένας άνδρας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται όλο και πιο δύσκολα η στύση και ο οργασμός.

Οι ειδικοί αναφέρουν οτι οι αλλαγές αυτές δεν είναι απαραίτητα καταστροφικές για την ερωτική ζωή ενός άνδρα. Αποτελέσματα ερευνών δείχνουν πως ακόμη και σε περιπτώσεις όπου παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της ερωτικής διάθεσης, στυτική δυσλειτουργία καθώς και πρόωρη εκσπερμάτιση, η σεξουαλική ικανοποίηση παρέμεινε σε ικανοποιητικά υψηλά επίπεδα.

Το πιο σημαντικό συστατικό για μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή είναι η δυνατότητα να ικανοποιεί κανείς τη σύντροφό του. Αυτό βέβαια δεν απαιτεί τέλεια σεξουαλική απόδοση ή μεγάλο πέος.

ΠΗΓΗ: www.healthpress.gr

Write A Comment