Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τον Οκτώβριο του 2013, το 35% των γυναικών παγκοσμίως έχουν υποστεί σωματική και σεξουαλική κακοποίηση στη ζωή τους. Επίσης, το 30% των γυναικών έχουν υποστεί κάποια μορφή σωματικής ή σεξουαλικής βίας από το σύντροφό τους, ενώ από όλες τις γυναίκες που πεθαίνουν το 38% σκοτώτονται από το συντροφό τους. Από αυτά τα στοιχεία, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι το μέγεθος του προβλήματος σε παγκόσμια κλίμακα είναι ανησυχιτικό, εντούτοις φαίνεται δύσκολο να αντιμετωπιστεί επιτυχώς και έτσι διαιωνίζεται.
Ορισμός
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει τη βία κατά των γυναικών ως : οποιαδήποτε πράξη βίας που έχει σαν αποτέλεσμα τη σωματική, σεξουαλική, ψυχική βλάβη ή ταλαιπωρία των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των απειλών, του εξαναγκασμού ή της στέρησης της ελευθερίας τους.
Μορφές βίας
Οι μορφές βίας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες είναι η βία των ραντεβού, η ενδοοικογενειακή, σεξουαλική, ψυχολογική (βρισίες, απειλές, προσβολές, καταστροφή πραγμάτων), εμπορία με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλευση – trafficking, παρενόχληση, στο χώρο εργασίας, σε γυναίκες με αναπηρία και σε μετανάστριες, αλλά και η βία των γυναικών σε καιρό πολέμου. Αρκετές φορές οι γυναίκες είναι θύματα από αγνώστους, αλλά τις περισσότερες φορές οι θύτες είναι από το στενό τους περιβάλλον. Σε κάθε περίπτωση η βία έχει τις ίδιες ψυχολογικές και σωματικές συνέπειες και αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Συνέπειες
Οι σωματικές συνέπειες της βίας στη γυναίκα συμπεριλαμβάνουν γυναικολογικά προβλήματα, ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες ή εκτρώσεις, σεξουαλικά μεταδιδόμενες αρρώστιες και HIV. Οι ψυχολογικές συνέπειες της βίας είναι άγχος, κατάθλιψη, μετατραυματικό στρες, διατροφικές διαταραχές και διαταραχές του ύπνου, έντονος φόβος και σύγχυση, ψυχοσωματικές διαταραχές, όπως πονοκεφάλοι, πόνοι στη πλάτη και στην περιοχή της κοιλίας, χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοσεβασμός, χρήση αλκοόλ και άλλων ουσιών, τάσεις αυτοκτονίας.
Παράγοντες κινδύνου
Έρευνες έχουν αποδείξει ότι συγκεκριμένες ομάδες γυναικών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιθέσεων βίας, όπως είναι οι γυναίκες 17-25 ετών, που έχουν χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, είναι άνεργες, καταλώνουν αλκοόλ και άλλες ουσίες, είναι απομονωμένες χωρίς κάποια κοινωνική δικτύωση, γυναίκες που έχουν υποστεί παιδική βία και έχουν συντρόφους που είναι ζηλιάρηδες και λεκτικά επιθετικοί.
Βοηθήστε να μπει τέλος στη βία κατά των γυναικών
Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η βία κατά των γυναικών συμβαίνει πιο συχνά από ότι πιστεύουμε και αποτελεί ποινικό αδίκιμα. Για αυτόν ακριβώς το λόγο χρειάζεται να είμαστε σε επαγρύπνηση να αντιλαμβανόμαστε τα σημάδια της βίας και να αντιδρούμε.
• Να αντιδράσουμε στα φυλετικά στερεότυπα που θέλουν τη γυναίκα να είναι το ασθενέστερο φύλο και ότι της ‘αξίζει’ αυτό που της συμβαίνει. Η κοινωνία, οι γονείς, το σχολείο, η εκκλησία θα πρέπει να καλλιεργήσουν στα παιδιά την αξία της ισότητας όλων των ανθρώπων και του σεβασμού προς τον ίδιο τους τον ευατό αλλά και προς τους άλλους.
• Αν είστε θύμα βίας ή μάρτυρας ενός περιστατικού καλέστε την Άμεσο Δράση στο 100.
• Καλέστε τη γραμμή υποστήριξης της Γενικής Γραμματείας Ισότητας 15900, τη Γραμμή SOS ‘ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ’ 800 11 88 881, την γραμμή Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας 197.
• Υποστηρίξτε ένα συγγενικό σας πρόσωπο ή μια φίλη που είναι θύμα βίας.
• Προσφέρετε εθελοντική εργασία, υπάρχουν πολλοί οργανισμοί που χρειάζονται τη βοήθειά σας (ρωτήστε το δήμο ή την εκκλησία σας).
• Υπάρχει δωρέαν νομική κάληψη σε γυναίκες θύματα βίας.
ΠΗΓΗ: www.healthpress.gr