Κατά τις περισσότερες επισκέψεις παιδιών με συμπτώματα κρυολογήματος στον παιδίατρο οι γονείς περιμένουν από τον γιατρό να συνταγογραφήσει κάποια αντιβίωση, πολλές φορές μάλιστα ζητώντας το επίμονα. Συνήθως όμως δεν χρειάζεται αντιβιοτική αγωγή για τη θεραπεία λοίμωξης αναπνευστικού. Αντίθετα η χορήγηση αντιβιοτικού μπορεί να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό.
Οι γονείς είναι καλό να θυμούνται πως το κοινό κρυολόγημα ή η γρίπη με συμπτώματα όπως η υδαρής ρινική καταρροή, ο πονόλαιμος, ο μέτριος πυρετός, ο βήχας είναι κατά κανόνα ιογενούς αιτιολογίας, πρέπει να ολοκληρώσουν τον κύκλο τους και δεν χρειάζονται αντιβίωση .Μια ιογενής λοίμωξη μπορεί βέβαια να επιπλακεί από μικροβιακή και να χρειαστεί αγωγή αλλά αυτό δεν γίνεται από την αρχή. Οι γονείς πρέπει να βρίσκονται σε επικοινωνία με τον παιδίατρο για όποια αλλαγή της εικόνας του παιδιού. Στις περισσότερες περιπτώσεις και τα «ακροαστικά» δηλαδή οι βρογχίτιδες ή οι βρογχιολίτιδες έχουν σαν αίτιο τους ιούς όπως και ο «κόκκινος λαιμός» για τον οποίο οι γονείς πιστεύουν ακράδαντα ότι χρειάζεται αντιβίωση. Σε αυτή την περίπτωση ίσως συστηθεί από τον παιδίατρο να γίνει strep test ή καλλιέργεια φάρυγγα και αν το αποτέλεσμα είναι θετικό για μικρόβιο να χορηγηθεί αγωγή. Η υδαρής διαυγής ρινική καταρροή επίσης οφείλεται σε ιούς εκτός αν επιμείνει μέρες και χρωματιστεί (γίνει πράσινη).
Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι τα αντιβιοτικά ενέχουν κινδύνους όπως για παράδειγμα την εμφάνιση αλλεργιών που μπορεί να εκδηλωθούν με εξανθήματα, φαγούρα, εμέτους, διάρροιες και σε πιο σοβαρές και ευτυχώς σπάνιες περιπτώσεις με αναφυλακτικό shock. Η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών δημιουργεί τη λεγόμενη «αντοχή στα αντιβιοτικά» δηλαδή ευνοεί τη δημιουργία δυνατότερων μικροβίων που αντιστέκονται στη δράση των φαρμάκων και μειώνουν ή ακόμα και καταργούν την αποτελεσματικότητα τους. Η Ελλάδα δυστυχώς βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις αντοχής στα αντιβιοτικά καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των αντιβιώσεων που συνταγογραφείται δεν είναι αναγκαίο.
Σε γενικές γραμμές και πάντα σε συνεννόηση με τον παιδίατρο οι γονείς να γνωρίζουν ότι το παιδί τους θα χρειαστεί αντιβίωση στις παρακάτω περιπτώσεις
Βήχας που διαρκεί πάνω από δυο εβδομάδες
Πνευμονία
Ρινική συμφόρηση που επιμένει και αλλάζει χρώμα
Θετικό strep test ή καλλιέργεια φάρυγγα
Οξεία μέση ωτίτιδα
Σε αυτό το σημείο επίσης να τονιστεί ότι πρέπει να προηγείται κλινική εξέταση του παιδιού και δεν είναι ασφαλές να ζητούν οι γονείς αγωγή από το τηλέφωνο εκτός αν δεν υπάρχει καμία άλλη δυνατότητα.