Το πρώτο δριμύ ψύχος φέρνει, εκτός από λοιμώξεις, και καταιγισμό καρδιαγγειακών επεισοδίων. Ένα στα τέσσερα εμφράγματα σημειώνονται αυτήν ακριβώς την ψυχρή περίοδο, όπως δείχνουν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Όπως επισημαίνει, μάλιστα, ο καθηγητής καρδιολογίας Παύλος Τούτουζας, «…θερμοκρασίες κάτω των 5 βαθμών, πολύ περισσότερο υπό συνθήκες ολικού παγετού, δηλαδή με τις θερμοκρασίες υπό το μηδέν όλο το 24ωρο, είναι αυτές που παγώνουν και τους καρδιακούς παλμούς».
Είναι αλήθεια ότι οι καρδιολόγοι «χάνουν» αρκετούς ασθενείς το χειμώνα, περισσότερους απ΄ ό,τι άλλες εποχές του χρόνου…Όπως παρατηρεί ο κ. Τούτουζας, «ο χειμώνας λειτουργεί πολύ επιβαρυντικά για τους καρδιοπαθείς. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που μας λένε ότι υπάρχει αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου, που πολλές φορές ξεπερνά το 25%, ακριβώς λόγω του κρύου. Εκεί, όμως, που πράγματι αυξάνεται ο κίνδυνος είναι στο πολύ κρύο, όχι απλά όταν πέφτει η θερμοκρασία. Όταν υπάρχει πολύ κρύο και παρατεταμένη έκθεση σ΄ αυτό. Φανταστείτε τις αρτηρίες, σαν τις σωλήνες ύδρευσης. Όπως παγώνουν και σπάνε από το δριμύ ψύχος, έτσι και οι αρτηρίες χάνουν την ελαστικότητά τους. Η ροή και η πήξη του αίματος διαταράσσονται και αυτό συνεπάγεται εμφράγματα».
Βρετανία: 200 εμφράγματα για κάθε βαθμό Κελσίου που πέφτει
Το ότι η πτώση της μέσης εξωτερικής θερμοκρασίας συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης εμφραγμάτων, επιβεβαιώνεται και από πρόσφατη βρετανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι για κάθε ένα βαθμό Κελσίου που πέφτει το θερμόμετρο σε μια συγκεκριμένη μέρα, παρατηρούνται γύρω στα 200 εμφράγματα παραπάνω, ενώ στη διάρκεια του μήνα μια μείωση της μέσης ημερήσιας θερμοκρασίας κατά ένα βαθμό σχετίζεται με μια σωρευτική αύξηση κατά 2% στον κίνδυνο εμφράγματος.
Οι επιδημιολόγοι ερευνητές της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, σε εργασία τους που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal”, ανέλυσαν στοιχεία από 84.000 εισαγωγές ατόμων λόγω εμφράγματος σε βρετανικά νοσοκομεία κατά την τελευταία τριετία, με βάση τις ημερήσιες θερμοκρασίες που επικρατούσαν κατά την περίοδο της εισαγωγής των ασθενών.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος εμφανίζεται μέσα σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων από την πτώση της θερμοκρασίας. Τα άτομα ηλικίας 75 – 84 ετών -και ιδίως όσοι έχουν ιστορικό καρδιοπάθειας- φαίνεται να αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από την μεταβολή της θερμοκρασίας, ενώ όσοι παίρνουν ασπιρίνη για καιρό, είναι λιγότερο ευάλωτοι.
Ποιά είναι η κλινική επιβάρυνση του ψύχους στην καρδιά και τα αγγεία
έμφραγμαΟι αιτίες είναι πολλές. Πρώτα απ΄ όλα η αγγειοσύσπαση η οποία προκαλείται από το κρύο οδηγεί σε αύξηση της πίεσης και επιβαρύνει την καρδιακή λειτουργία. Δεύτερον, το χειμώνα υπάρχει μια πληθώρα λοιμώξεων που είναι σε αυξημένο ποσοστό. Αυτές ακριβώς οι λοιμώξεις επιβαρύνουν πάρα πολύ το καρδιαγγειακό σύστημα. Μάλιστα, το παράδοξο είναι ότι το έμφραγμα έρχεται όχι τις ημέρες της λοίμωξης, αλλά κατά την ανάρρωση, σχεδόν μία εβδομάδα μετά. Γι΄ αυτό και οι καρδιοπαθείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί μετά από κάθε κρυολόγημα, σοβαρό ή λιγότερο σοβαρό. Και ακόμη, όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, υπάρχει μια τάση για αύξηση της θρόμβωσης του αίματος. Υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα δημιουργία θρόμβων, με συνέπεια να έχουμε περισσότερα εμφράγματα και αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.
Βασικές οδηγίες που δίνουν οι καρδιολόγοι στους ασθενείς τον χειμώνα
«Υπάρχουν διάφορα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για να περιορίσουμε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων στη διάρκεια του χειμώνα», επισημαίνει ο κ. Τούτουζας. «Πρώτα απ΄ όλα, δεν πρέπει να ασκούμαστε έξω στο κρύο όταν υπάρχει διαγνωσμένο καρδιαγγειακό πρόβλημα. Θα πρέπει να προτιμήσουμε να ασκηθούμε μέσα στο σπίτι μας, με διαφορετικούς τρόπους. Δεύτερον, θα πρέπει να αποφύγουμε να κυκλοφορούμε χωρίς να είμαστε σωστά ντυμένοι, με καλυμμένο και το κεφάλι και τα άκρα, ούτως ώστε να αποφύγουμε την αγγειοσύσπαση. Επίσης, δεν θα πρέπει να γίνεται χρήση και πολύ περισσότερο κατάχρηση αλκοόλ πριν βγούμε έξω στον κρύο καιρό, διότι η αγγειοσύσπαση που προκαλεί το αλκοόλ μπορεί να επιφέρει μεγάλη απώλεια θερμότητας με καταστροφικά αποτελέσματα για την καρδιά και τα αγγεία.
Υπερκατανάλωση φαγητού & κρύο= έμφραγμα
Το ποσοστό των εμφραγμάτων κορυφώνεται στην εβδομάδα που μεσολαβεί μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, τότε δηλαδή που το ψύχος βρίσκει άλλον έναν θανάσιμο σύμμαχο. Την διατροφική κραιπάλη.
Προσοχή στα ρινικά σπρέι για το κρυολόγημα
Οι καρδιοπαθείς θα πρέπει να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν διάφορα αποσυμφορητικά του ρινικού βλεννογόνου, διότι πολλά από αυτά τα αποσυμφορητικά έχουν εφεδρίνη ή ψευδοεφεδρίνη, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αρτηριακή πίεση και να επιβαρύνεται η καρδιακή λειτουργία. Άρα, πριν πάμε να πάρουμε ένα αποσυμφορητικό του ρινικού βλεννογόνου καλό θα είναι να το συζητήσουμε με το γιατρό μας. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι να αποφύγουμε, ούτως ή άλλως, κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού. Γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο οι καρδιοπαθείς θα πρέπει να εμβολιάζονται πριν μπει ο χειμώνας με το εμβόλιο της γρίπης. Έχει αποδειχτεί ότι τα άτομα εκείνα τα οποία εμβολιάζονται για την κοινή γρίπη έχουν μικρότερη πιθανότητα να παρουσιάσουν καρδιαγγειακά προβλήματα και εμφράγματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
ΠΗΓΗ: healthpress.gr